Sándor Renáta visszatért a válogatotthoz!

Nagy névvel erősödött az Andi Vollmer vezette szakmai stáb a magyar női röplabda-válogatottnál. A játékosként német bajnok és kupagyőztes, négyszeres Extraliga-aranyérmes és Európa Liga-győztes Sándor Renáta pár nap gondolkodási idő után mondott igent a felkérésre, amelyet hatalmas megtiszteltetésnek tart, s a lehető legjobb tudása szerint dolgozik majd a nemzeti együttes mellett másodedzőként. A teljes interjú alább olvasható.

 

Felelősségteljes, szép feladatot kapott, mégis napokig gondolkodott rajta, hogy elvállalja. Miért?
Pontosan azért, mert ezt nem lehet félvállról venni. Vagy minden erődet, tudásodat beleteszed és százszázalékos odaadással dolgozol, vagy inkább ne is kezdj bele! Beszéltem a férjemmel, a családommal, a jászberényi klub vezetőségével is erről a lehetőségről, s mindannyian a támogatásukról biztosítottak, pozitívan álltak a dologhoz, s így igent mondtam pár nap gondolkodási idő után.
Andi Vollmer szakmai stábjában milyen jellegű feladat lesz az Öné?
A szövetségi kapitány arra kért, hogy a lehető leghatékonyabban legyek a segítségére. Ezalatt értendő, hogy minél jobban pöröghessen az edzés, ne forduljon elő semmiféle üresjárat. Legyen szó ütésről, nyitásról vagy akár csak labdaszedésről. Továbbá szabad kezet kaptam a lányok technikai tudásának a javítására és igyekszem minél több jó tanáccsal is ellátni őket.
A május végén kezdődő Európa Ligára egy megfiatalított kerettel készülnek, több alapember nem lesz ott a válogatottal. Mi várható a csapattól a románok és az ukránok ellen a csoportban?
Ugyan még csak pár napja csatlakoztam a csapathoz, de úgy látom, hogy van fantázia a lányokban, nagyon gyorsan fejlődnek és kezdenek összeszokni. Jónak találom a csapategységet, s az is pozitív, hogy évről-évre magasabb játékosokból tudunk meríteni… Meggyőződésem, hogy színvonalas mérkőzéseket fogunk játszani mindkét csapat ellen, és a győzelemre is lehet esélyünk!
Milyen típusú edzőnek tartja magát?
Azt hiszem egy szakmai stábon belül a másodedző vagy segédedző poszt az, ami kifejezetten rám van szabva. Vezetőedzőként kevésbé mozognék már otthonosan. Viszont mivel alkalmazkodó típus vagyok, ezért könnyedén együtt tudok dolgozni a vezetőedzőkkel, szövetségi kapitányokkal, és remélem, hogy a technikai edzések során is nagy segítségére leszek majd a csapatnak.
Ismerte korábbról Andi Vollmer szövetségi kapitányt?
Igen, személyesen is. Tudom, hogy gondolkodik a sportágról, s ha ezt meg tudja valósítani a magyar válogatottnál, akkor szép eredményeket érhetünk el.
Kíváncsivá tett! Hogy gondolkodik a röplabdáról Andi Vollmer?
Maximalista, német precizitás jellemzi, és kiemelt fontosságúnak tartja a posztok egyéni fejlesztését, de nagy hangsúlyt fektet a csapatgyakorlatokra is!
Ön játékosként csaknem százszor volt válogatott, megnyert mindent, amit lehetett a magyar, az osztrák és a német bajnokságban is. Edzőként viszont még csak bontogatja szárnyait, nem túl nagy ugrás a felnőtt válogatott szakmai stábjába bekerülni a magyar másodosztályban szereplő Jászberényből?
Először hadd kezdjem azzal, hogy nagyon-nagy megtiszteltetés számomra, hogy felmerült a nevem a válogatottnál, s rendkívül örülök ennek a lehetőségnek. Korábban kaptam már felkérést az utánpótlás válogatottnál, de akkor sajnos úgy hozta a sors, hogy nem tudtam elvállalni. Egyelőre azért még furcsa, hogy a „másik oldalon” állok, és olyan játékosoknak is adok tanácsokat, akikkel együtt röplabdáztam, de talán rendelkezem annyi tapasztalattal, hogy ezt megoldjam. Ami pedig a jászberényieket illeti: az ott eltöltött két szezon során is sokat lehetett tanulni, szóval késznek érzem magam erre a feladatra, s azon leszek, hogy megfeleljek!
Idén mi a legfontosabb feladata a szakmai stábnak a magyar női válogatottnál?
Hogy a lehető legerősebb csapatot állítsa össze az Európa-bajnokság selejtezőjére. Van ugyanis keresnivalónk mind az Európa Ligában, mind a Eb-selejtezősorozatban, s egy ütőképes együttessel szép eredményeket érhetünk el.
Játékban mit vár a megfiatalított válogatottól?
Ahogy néztem az edzéseket, nagyon felgyorsult a játékunk. Ez egy új generáció, akik már jóval gyorsabban művelik a röplabdát, ebben nőttek fel. Mindez jó hír, hisz megítélésem szerint így még inkább megközelíthetjük a nemzetközi elitet. Persze, ehhez rengeteg munka, alázat, szorgalom és kitartás kell!