U17-es ob-döntő: a címvédők már az elődöntőbe jutottak

Befejeződött az első nap Békéscsabán és Kecskeméten a leány és fiú U17-es országos bajnokság döntőiben. A címvédő Vasas és KESI mellett a házigazda BRSE, illetve a RÖAK Kaposvár megnyerte csoportját és így már az elődöntőbe jutott.

 

A lányoknál már az első mérkőzésen pályára lépett a címvédő Vasas, amelynek kerete gyakorlatilag tele volt a tavalyi U16-os Eb-n hetedik, illetve az idei, csehországi Európa-bajnokságra kijutó U17-es válogatott játékosaival. Nyitásképpen alaposan elpáholták a csapatkapitányukat nélkülöző gödöllőieket, akik átlagosan 11 pontot tudtak szerezni ellenük. Sokkal jobban az UTE sem járt, de ők legalább 16 pontod átlag fölé jutottak. A két győzelemmel aztán a piros-kékek kvalifikálták magukat elsőként a szombat délutáni elődöntőbe. A csoport második helyéért pedig az UTE és a Gödöllő csapott össze, amelybe délelőtti érettségiét követően befutott Bútor Anna csapatkapitány (akivel négyszeres ralibajnok édesapja száguldott le Békéscsabára), s ettől a Pest megyeiek játéka is 180 fokot fordult. Vezettek is 1:0-ra, majd 2:1-re a lila-fehérek ellen, azonban ezt követően mintha elfáradtak volna, az UTE pedig jobban koncentrált, így végül fordított 3:2-re, s szerezte meg a csoport második helyét.

A másik csoport is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, bár a Szeged azért némi meglepetésre elcsípett egy játszmát az alapszakaszt és a középszakaszt is veretlenül megnyerő, házigazda BRSE-től – azok a korosztályos válogatottak, akik nem a Vasasban játszottak, azok mind a viharsarkiakat erősítik –, de aztán a Szent Benedek elleni háromszettes siker már nekik is a csoportelsőséget jelentette. A legnagyobb küzdelem itt is a második helyért zajlott, a nap zárómeccsét a szegediek kezdték jobban, akik nagyon simán nyerték az első játszmát, ezután azonban magukra találtak a balatonfürediek, akik megnyerték a következő három szettet, s ezzel együtt a mérkőzést is és megszerezték a második helyet.

Mindez azt jelenti, hogy szombaton délelőtt előbb az UTE csap majd össze a Szegeddel, majd ezt követően A Szent Benedek a gödöllőiekkel.

Szalayné Sebők U17 OSB I. osztály DÖNTŐ
Pénteki eredmények
A-csoport:
Vasas SC `A` – Gödöllői RC 3:0 (13, 11, 9)
UTE U17A – Vasas SC `A` 0:3 (–18, –17, –15)
Gödöllői RC – UTE U17A 2:3 (21, –21, 14, –18, –10)
A csoport végeredménye: 1. Vasas SC `A` 4 pont (6:0), 2. UTE U17A 3 pont (3:5), Gödöllői RC 2 pont (2:6).

B-csoport:
BRSE-Fehér – Szegedi RSE Narancs 3:1 (15, –22, 9, 18)
Szent Benedek RA-Piros – BRSE-Fehér 0:3 (–16, –17, –14)
Szegedi RSE Narancs – Szent Benedek RA-Piros 1:3 (14, –21, –19, –16)
A csoport végeredménye: 1. BRSE-Fehér 4 pont (6:1), 2. Szent Benedek RA-Piros 3 pont (3:4), 3. Szegedi RSE Narancs 2 pont (2:6).

Szombati program:
10:00 UTE U17A – Szegedi RSE Narancs (keresztjáték)
12:00 Szent Benedek RA-Piros – Gödöllői RC (keresztjáték)
17:00 BRSE-Fehér – A2.-B3. győztes (elődöntő)
19:00 Vasas SC `A` – B2.-A3. győztes (elődöntő)

 

Fordulatos mérkőzéssel vette kezdetét a Buzek László U17 OSB döntője Kecskeméten. Az első mérkőzést a Dunaújváros kezdte jobban, de a játszma végén a Kaposvár örülhetett. Szetteket tekintve ezt követően előbb egyenlíteni majd fordítani is tudott a DSE Akadémia, de a mérkőzés megnyeréséhez ez kevésnek bizonyult, mivel a 4. felvonás után a döntő szettet is a RÖAK Kaposvárnak sikerült jobban, így a több mint 2 órás mérkőzésen ők hagyhatták el győztesen a játékteret.

Az első mérkőzés játékszínvonala hozta az országos döntőhöz méltó szintet, és ez a soron következő találkozón sem változott. A házigazda Kecskemét először a Szolnokkal meccselt, a hazai közönség pedig kellő energiát adott a mérkőzéshez. A második szettben sikerült csak meglepetést okoznia a vendégeknek, a mérkőzés többi részében a KESI akarata érvényesült így könnyen nyerték a találkozót.

A nap harmadik összecsapásán gyengén kezdett a Dág, és ezt a Kaposvár könyörtelenül ki is használta, 14 pontos különbséggel nyerte az első szettet. A folytatásban javult Tamasi Ákos csapatának játéka, de a kaposváriak a fáradtság ellenére végig küzdöttek, aminek meg is lett az eredménye, mivel ezzel a győzelemmel bejutottak a holnapi elődöntőbe.

A soron következő meccsen a Vegyész RC Kazincbarcika volt a házigazda kecskemétiek ellenfele. A mérkőzést a KESI irányította, a Vegyész próbálta tartani a lépést, de az egyenlítés nem sikerült, Gyurkó Sándor tanítványai tudtak váltani és 3:0-ra nyerték a mérkőzést, ezzel ajándékozva meg a kilátogató kecskeméti drukkereket.

Papírforma-szerűen kezdődött a DSE és a Dág összecsapása is, az újvárosiak fölényes sikerrel hozták az első szettet, ám a folytatás szorosabb lett, mint az várható volt. Szurkolóiknak is köszönhetően hatalmas erőre kaptak a dágiak, ezzel nehezítve a DSE dolgát. A második és a harmadik játszmában is több pontos hátrányból tudott felállni a Dág, de a szetteket a Dunaújváros nyerte ezzel megszerezve az A csoport 2. helyét.

A nap utolsó összecsapásából egy igazi rangadó alakult ki, melyet a Vegyész kezdett jobban, de a szolnokiak összeszedték magukat, egyenlítettek, majd nyerték a játszmát. A második szettben fordult a kocka, a VRCK váltani, majd egyenlíteni tudott. A továbbiakban is tartogattak meglepetéseket a csapatok, 25:25 is volt az állás, de az utolsó két pontnál a Szolnok koncentrált jobban, így ők várhatták előnyből a folytatást. A 4. szettben szinte végig a Vegyész vezetett, és hiába zárkózott az ellenfél, jöhetett a mindent eldöntő játszma. Itt ismét a Tisza-partiak játszottak jobban, így az ő sikerükkel zárult a pénteki játéknap az U17 OSB döntőn Kecskeméten.

Buzek László U17 OSB I. osztály, DÖNTŐ
Pénteki eredmények
A-csoport:
RÖAK Kaposvár – DSE Röplabda Akadémia 3:2 (23, –21, –25, 13, 9)
Dág KSE – RÖAK Kaposvár 0:3 (–11, – 21, –24)
DSE Röplabda Akadémia – Dág KSE 3:0 (10, 23, 24)
A csoport végeredménye: 1. RÖAK Kaposvár 4 pont (6:2), 2. DSE Röplabda Akadémia 3 pont (5:3), 3. Dág KSE 2 pont (0:6)

B-csoport:
KESI – Szolnoki SPC 3:1 (16, –23, 21, 19)
Vegyész RC Kazincbarcika – KESI 0:3 (–19, –22, –14)
Szolnoki SPC – Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (20, –21, 25, –20, 6)
A csoport végeredménye: 1. KESI 4 pont (6:1), 2. Szolnoki SPC 3 pont (4:5), 3. Vegyész RC Kazincbarcika 2 pont (2:6)

Szombati program:
10:00 DSE Röplabda Akadémia – Vegyész RC Kazincbarcika (keresztjáték)
12:00 Szolnoki SPC – Dág KSE (keresztjáték)
17:00 KESI – A2.-B3. győztes (elődöntő)
19:00 RÖAK Kaposvár – B2.-A3. győztes (elődöntő)