Út a döntőig – nők

A tavalyi döntősökön át vezetett a két csapat útja az MVM Magyar Kupa női fináléjába. Bemutatjuk a két döntős, a Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia és a Vasas Óbuda menetelését a döntőig.

Első Magyar Kupa fináléjára készül a Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia, amely nagyon magabiztosan jutott be a döntőbe, amihez a címvédő Fatum Nyíregyházát is le kellett győznie. De nézzük sorjában, hogy honnan is indult ez a nagyszerű sorozat!

A balatonfüredi együttes a nyolcaddöntőben csatlakozott az MVM Magyar Kupa küzdelmeibe, ahol a CoreComm-VESC volt az ellenfél, amelyet előbb idegenben győzött le magabiztos játékkal 3:0-ra, majd hazai pályán is könnyedén diadalmaskodott NB1-es ellenfele fölött. A negyeddöntőben már keményebb ellenfél várt az SZBBRA csapatára, ugyanis az UTE látogatott Balatonfüredre. A Szent Benedek azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy ők vannak jobb formában, és nagyszerű nyitásainak és jó védekezésének köszönhetően 3:0-val abszolválta a párharc első felvonását. Az újpesti visszavágóra a lila-fehérek felszívták magukat, de így is csak megnehezíteni tudták a balatonfürediek dolgát, akik ezt a mérkőzést is 3:0-ra nyerték, így jöhetett az elődöntő. 

A döntőbe jutáshoz a címvédő Fatum Nyíregyházát kellett legyőzni. Dejan Desnica együttese parádésan röplabdázott a balatonfüredi első mérkőzésen, Vacsi Evelin remekelt (13 pont közte 7 blokk), aminek köszönhetően 3:0-ás előnybe került. Nehéz visszavágóra számíthatott az SZBBRA Nyíregyházán, ahol az első szettet ugyan a balatonfürediek nyerték 30:28-ra, onnan azonban két játszmát tudott nyerni a Nyíregyháza. A negyedik játékrészben, amikor kiharcolhatta volna az aranyszettet a címvédő, akkor kapcsolt nagyobb sebességi fokozatba az SZBBRA, amely Koprivica és Stijepic vezetésével megnyerte a negyedik majd az ötödik szettet is, így a klub fennállása során először jutottak el a Magyar Kupa döntőjébe.

A csapat legeredményesebb játékosa a végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Kiss Gréta volta 67 pontjával, Milka Stijepic 63 pontot szorgoskodott össze, Milena Koprivica 58 pontja is nagyszerű teljesítmény. Az SZBBRA a legjobban nyitó együttes az MVM Magyar Kupában, a hat mérkőzésükön 50 fogadhatatlan szervát ütöttek a balatonfüredi játékosok. Védekezésben is ők vezetik a vonatkozó rangsort, 68 blokknál egy csapat sem tudott többet.

A Vasas Óbuda a tatabányai TRSE ellen kezdte meg menetelését a nyolcaddöntőben. A párharc egy mérkőzésen dőlt el, ezt a fővárosiak 3:0-val abszolválták. A negyeddöntőben az 1.MCM-Diamant Kaposvár volt a Vasas ellenfele: a két csapat rendre nagyszerű mérkőzéseket vívott egymással az elmúlt években, nem volt másként ebben a párharcban sem. A Folyondár utcai első mérkőzésen rögtön a Kaposvár került előnybe, de Julia Bojko és Török Kata vezetésével fordítottak a piros-kékek és 3:1-re nyerték a mérkőzést. A kaposvári visszavágón is kiélezett volt a küzdelem, három szett után még volt esélye a hazaiaknak a továbbjutásra, de a negyedik játszmában elképesztő támadási hatékonyságot mutatott a Vasas, ezzel pedig el is döntötte a továbbjutást.

Az elődöntőben jöhetett az Extraligában kitűnő formát mutató Swietelsky-Békéscsaba. Az első mérkőzést otthon játszotta a Vasas, és kihasználva a hazai pálya előnyeit, nagyszerű röplabdával 3:0-ra győzött. A békéscsabai visszavágó kiváló mérkőzést hozott, igazi rangadó volt, több mint 1000 néző előtt. Az első két játszmát a fővárosiak nyerték, ezzel el is dőlt, hogy a 2019/2020-as kiírás bajnoka ismét ott lesz a döntőben. Egy maratoni szettel szépített, majd egy 25:12-es játszmával egyenlített a Békéscsaba. A végét azonban a Vasas bírta jobban, így nem csak a párharcot, de a mérkőzést is megnyerte.

A Vasas két legeredményesebbje Julia Bojko (57 pont) és Török Kata (55 pont) volt a sorozatban, de a szezon közben érkező Taylor Bannister is eljutott 47 pontig. Jannisz Atanaszopulosz együttes a nyitásfogadásokban remekelt a kupamérkőzéseken: ebben és nagyobb kupa-rutinjában bízhat a kiváló formában lévő Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia ellenében.

Szent Benedek Balatonfüred Röplabda Akadémia útja a döntőig:

Nyolcaddöntő:
CoreComm-VESC – SZBBRA 0:3 (-12, -12, -10)
SZBBRA – CoreComm-VESC 3:0 (16, 7, 24)

Negyeddöntő:
SZBBRA – UTE 3:0 (19, 12, 7)
UTE – SZBBRA 0:3 (-18, -14, -18)

Elődöntő:
SZBBRA – Fatum Nyíregyháza 3:0 (22, 28, 12)
Fatum Nyíregyháza – SZBBRA 2:3 (-28, 22, 19, -11, -12)

Vasas Óbuda útja a döntőig:

Nyolcaddöntő:
TRSE – Vasas Óbuda 0:3 (-10, -7, -14)

Negyeddöntő:
Vasas Óbuda – 1.MCM-Diamant Kaposvár 3:1 (-20, 9, 21, 22)
1.MCM-Diamant Kaposvár – Vasas Óbuda 2:3 (19, -12, 20, -20, -12)

Elődöntő:
Vasas Óbuda – Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (22, 21, 18)
Swietelsky-Békéscsaba – Vasas Óbuda 2:3 (-24, -20, 28, 12, -10)