A Kamnikkal döntőzik a Vasas a MEVZA-ligában!

Szetthátrányból fordított a szlovén Branik Maribor ellen a Vasas Óbuda a Közép-európai Liga elődöntőjében, és 3:1-es sikerének köszönhetően a csütörtöki fináléba jutott, ahol az a szlovén Calcit Kamnik lesz majd az ellenfele 13 órától, amely az osztrák Sokol/Post Schwechatot győzte le öt játszmában.

 

A szlovénok kezdték agilisabban a mérkőzést, a Vasas támadói ráadásul sokat hibáztak, így 9:4-nél kért először időt Jannisz Atanaszopulosz. Sajnos ez sem használt és két újabb maribori pont született, amikor végre elkezdték a felzárkózást a piros-kékek. A szett közepén sikerült is feljönni 15:14-re, és meg is jött a kilátogató Vasas-szurkolók hangja. Az egyenlítés viszont sajnos nem jött össze, sőt a Branik kisvártatva újra négy ponttal vezetett, amit újabb időkérés követett. Ekkor mezőnyben nem ment úgy a fővárosiaknak, ahogyan azt szerették volna. Amikor 22:17-nél Tálas pontot érően mentett (mert az ellenfél már ünnepelt), majd Vezsenyi nyitott ászt, akkor megcsillant az esély a felzárkózásra, de végül négy szettlabdája lett a szlovénoknak, amiből a másodikat ki is használták (21:25).

Ugyan a második szettet is a Maribor kezdte jobban, de a Vasas most nem engedte meglépni őket és 1:4-et követően sorozatban öt pontot szerezve fordítottak. Ezt követően fej fej mellett haladtak a csapatok, többnyire a Vasas vezetésével. 12:12-nél Bojkót kellett lecserélni, mert megszédült. 17:17 után viszont beindult a Vasas-blokk – az ugyancsak csereként beálló Kalicanin és Fábián jóvoltából – és sorozatban három pontot szereztek a mieink, majd 21:19 után megint négyet, így végül Zernovic bombájával kiegyenlítette a szettarányt a Vasas (25:19).

Lendületben maradt a fővárosi csapat és 3:0-nál a szlovénok időt is kértek, de ekkor már megállíthatatlan volt a Vasas és 10:4-nél jöhetett Bruno Najdic második időkérése is. Ez arra jó volt, hogy a különbség már nem nőtt tovább, de közelebb így sem tudtak jönni a szlovénok, így magabiztos óbudai vezetésnél fordultunk a végjátékra. Itt már 21:12 is volt az állás, de Török ászával már tíz is volt a különbség, aztán Bannister blokkjával és Zernovic ütésével fejeződött be a játszma (25:13).

A negyedik játszmában már a meccsben maradásért játszottak a szlovénok, akik ennek megfelelően össze is szedték magukat és vezetést is szereztek. 6:9-nél Jannisz Atanaszopulosz időt is kért, de így sem sikerült visszazárkózni. 10:15-nél jött az újabb időkérés, és ezután már sikerült feljönni előbb kettőre, majd 17-nél Bannister blokkjával egyenlíteni is. Sőt, egy rossz szlovén támadásnak köszönhetően 18:17-re már a Vasas vezetett, de aztán megint fordított a Maribor. Felváltva estek a pontok 23:23-ig, de aztán egy rontott nyitás után a szlovénok jutottak szettlabdához. Zernovic hárította, de aztán megint nyitásrontás következett. Szerencsére ekkor Bannister javította hibáját, majd Abdulazimova blokkja után már a Vasasnak volt meccslabdája. Ezt ugyan az ellenfél hárította, de most ők rontottak szervát, míg Abdulazimova egy ásszal zárta le a találkozót (28:26).

Ezzel kiharcolta a döntőbe jutást a Vasas Óbuda, ahol ellenfele a szlovén Calcit Kamnik lesz csütörtökön 13 órától, amely a házigazda osztrák Sokol/Post Schwechatot győzte le 3:2-re. A magyar csapatok közül legutóbb a Békéscsaba játszhatott döntőt a sorozatban, amely 2018-ban és 2017-ben is megnyerte azt.

Női Közép-európai Liga elődöntő:
Vasas Óbuda – Branik Maribor (szlovén) 3:1 (–21, 19, 13, 26)
Bécs, Posthalle, 150 néző. V: Petsche, Viktoríni-Lisá.
VASAS: Bojko 7, Papp 2, Bannister 24, Török 7, Abdulazimova 9, Király-Tálas 2. Csere: Bamba, Juhár (liberók), Vezsenyi 1, Zernovic 10, Fábián 3, Kalicanin 4. Vezetőedző: Jannisz Atanaszopulosz.
BRANIK: Bracko 6, Gradisnik Klanjscek 14, Potokar 11, Velikonja Grbac 11, Pogacar 3, Lorber Fijok 16. Csere: Cikac (liberó), Augustinovic 1, Galic. Vezetőedző: Bruno Najdic.
Edzői értékelés
Jannisz Atanaszopulosz: – Néha – például az első és a negyedik szettben – nem úgy játszottunk, ahogyan kellett volna, talán kicsit túl görcsösek voltunk. Szerencsére ötödik játszmára nem került sor. Harcoltak, küzdöttek a lányok, nagyon örülök a győzelemnek.
A másik elődöntőben: Calcit Kamnik (szlovén)–Sokol/Post Schwechat 3:2 (22, 7, –23, –20, 11)

 

HETI PROGRAM:
Február 24., csütörtök
13:00 Vasas Óbuda – Calcit Kamnik (szlovén; MEVZA-kupa döntő)
17:00 Szent Benedek RA – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv

Február 25., péntek
19:00 Szolnoki RK – Rákosmente (férfi NB I)

Február 26., szombat
15:00 DSZC-Eötvös DSE – CoreComm VESC (női NB I)
17:00 Gödöllői RC – MÁV Előre-Bericap (női NB I)
18:00 Swietelsky-Békéscsaba – 1. MCM-Diamant Kaposvár (női Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Diósgyőri VTK – MTK Budapest (női Extraliga)
18:00 MAFC-BME – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Kispest SE – Jászberény (női NB I); Tv: Hunvolley Tv
18:30 Budaörsi DSE-Emericus – TFSE (női NB I)

Február 27., vasárnap
15:30 Vasas Óbuda – Újpesti TE (női Extraliga); Tv: M4 Sport+
17:00 DEAC – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi Extraliga)
17:00 Dunaújvárosi KSE – Kistext (férfi Extraliga) – zárt kapuk mögött; Tv: Hunvolley Tv
17:00 MÁV Előre Foxconn – GLP Nyíregyháza (férfi NB I)
18:00 Kecskeméti RC – Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley Tv
18:00 Vidux-Szegedi RSE – Dág KSE (férfi NB I)

 

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen