Múltidéző: a hetvenes évek kupadöntői

Múltidéző: a hetvenes évek kupadöntői

A közelgő MVM Magyar Kupa-döntő előtt felidézzük a sorozat régebbi fináléit. A trófea először 1951-ben talált gazdára, az azóta eltelt hét évtized során számos emlékezetes döntőre került sor – nézzük, mi történt a hetvenes években.

Ebben az évtizedben többször is változott a sorozat lebonyolítása: 1970-ben még körmérkőzéses tornát rendeztek hat-hat csapat részvételével, a következő évtől áttértek az egymérkőzéses kupadöntőre, 1975-től viszont négy gárda részvételével lebonyolított minitornát követően talált gazdára a serleg.

Az 1970-es kiírásban a nőknél nem akármilyen izgalmak közepette dőlt el a kupa sorsa: a Nehézipari Művek és az Újpesti Dózsa csapata is valamennyi ellenfelét legyőzte, így a torna utolsó mérkőzésén egymás ellen dönthetett arról, kié lesz a trófea. A találkozó végül 2:2-es döntetlennel ért véget, így az azonos szettarány mellett jobb pontarányának köszönhetően a NIM játékosai a Népsport tudósítójának szavaival élve „… ragyogó fegyvertényt hajtottak végre és megérdemelten nyerték el a serleget, ezzel vigasztalódva bajnoki címük elvesztéséért.”
A férfiaknál elmaradt a nagy küzdelem, a Csepel ugyanis meglehetősen simán, valamennyi összecsapását megnyerve védte meg címét.

1971-ben visszatértek az egymeccses kupadöntőkhöz, a nők és a férfiak két egymást követően napon játszották a Nemzeti Sportcsarnokban. A NIM és a Csepel is megvédte címét, de amíg az urak fináléjában a Spartacus nem tudta megszorongatni a csepeliek, a hölgyek döntője jócskán tartogatott izgalmakat.

Két játszma után 1:1-re állt az Újpesti Dózsa és a Nehézipari Művek csapata, a harmadik szettben pedig már 11-3-ra is vezettek az újpestiek, ekkor azonban a NIM karmesterének, Maklári Ilonának a férje, a legendás Buzek László a Népsport tudósítója szerint „Leült az első sorba, a biztatásával, tanácsaival valósággal a győzelembe »hajtotta« felesége együttesét.”
A NIM végül 3:1-re nyerte a finálét és zsinórban harmadszor hódította el a Magyar Kupát.

1972-ben a lebonyolítás mellett a főszereplők kiléte sem változott, a négy döntősből három csapat egy évvel korábban is pályára lépett a fináléban. Az egyetlen „újonc” a Bp. Spartacus női együttese volt, amely azonban kénytelen volt beérni az ezüstéremmel, hiszen a NIM SE három rendkívül sima játszmában védte meg címét. Az igazán nagy csatára már az elődöntőben sor került, a Nehézipari Művek együttese hatalmas küzdelemben, 3:2-re verte a Dózsát.

A férfiaknál a Csepel és a Spartacus döntője jóval kiélezettebb küzdelmet hozott, mint az egy évvel korábbi finálé. A Népsport szerint „Izgalom jellemezte a döntőt, de a küzdelemre sem lehetett panasz. Ha a játék néha akadozott is, ez a mérkőzés nagy tétjének tudható be. Igazi kupadöntőt láttunk. Teljesítményükért mind a két csapatot dicséret illeti.”
A majd’ két órán át tartó finálét végül a döntő szettben 15-11-re diadalmaskodó csepeliek nyerték, akik zsinórban negyedszer emelhették a magasba a serleget.

1973-ban a nőknél folytatódott a NIM egyeduralma, a Nehézipari Művek csapata ezúttal az Újpesti Dózsát verte a fináléban, 3:0-ra. A férfiaknál viszont megszakadt a Csepel négyéves győzelmi sorozata, sőt, a piros-kékek a döntőbe sem jutottak be, kénytelenek voltak beérni a bronzéremmel. A megüresedett trónra végül az Újpesti Dózsa ülhetett fel, a lila-fehérek a döntőben négy játszmában győzték le a Honvéd csapatát.

 

 

Az 1974-es esztendő pedig a hölgyeknél hozott fordulatot, a NIM SE zsinórban öt kupagyőzelem után csak ezüstérmes lett, méghozzá úgy, hogy a – meglehetősen szokatlan időpontban, december 15-én, reggel 8 óra 30 perctől – rendezett döntőben nagyon simán kapott ki az Újpesti Dózsától.

„A kupadöntőn, elsősorban a NIM gyengébb teljesítménye miatt, elmaradt a várt küzdelem, hiszen a lila-fehéreknek nem kellett teljes erőből küzdeniük a győzelemért. Hiányzott a kupahangulat, az Ú. Dózsa az MNK nyolcadízben történt megnyerésével vigasztalódott a mindössze egyetlen játszmakülönbséggel elvesztett bajnokságért!”

A férfiaknál is elmaradt a címvédés, a Csepel ugyanis egy év szünet után visszahódította a serleget, a fináléban az újpestiek csak egy játszmát tudtak nyerni.

A szövetség 1975-től visszatért a körmérkőzéses lebonyolításhoz, a következő tizenegy évben ebben a formában dőlt el a kupa sorsa.

Ez az esztendő az Újpesti Dózsáról szólt, hiszen mind a női, mind a férfi Magyar Kupát a lila-fehérek nyerték. A hölgyeknél nem fért kétség az újpestiek sikeréhez, hiszen mindhárom mérkőzésüket megnyerték, ráadásul csupán egyetlen játszmát veszítettek. A férfiaknál viszont nagy bravúr kellett a Dózsa sikeréhez. Az utolsó találkozón a Honvédnak már egy szett megnyerése is elég lett volna a végső sikerhez, az Újpest azonban 3:0-ra verte a legendás Tatár Mihály csapatát, ezzel pedig megszerezte a Magyar Kupát.

 

 

Egy évvel később viszont egyik serleg sem maradt Újpesten: a hölgyeknél az előző két esztendő ezüstérme után visszaült a trónra a NIM SE, a férfiaknál pedig Csepelre került a trófea.

A nőknél az utolsó mérkőzés döntött, amelyen az Újpesti Dózsának győznie kellett volna a Nehézipari Művek ellen a címvédéshez. Erre azonban szemernyi esélyük sem volt a lila-fehéreknek: a NIM mindössze 35 perc alatt győzött 3:0-ra. A Népsport szerint „A Dózsa-játékosok zavarukban többnyire csak álltak és néztek…”

 

A férfiaknál a négyes döntőben egyedül a Vasas tudta megszorongatni a bajnok csepelieket, akik nyolc év alatt hatodszor lettek kupagyőztesek.

1977-ben a nőknél nem történt meglepetés, a férfiaknál viszont csaknem két évtized után újra a Spartacusé lett a serleg.

A hölgyeknél – ahogy ebben az évtizedben általában – a NIM és az Újpesti Dózsa csatája döntött a kupa sorsáról, méghozzá a zsinórban hét bajnoki címet szerző Nehézipari Művek javára. A lilák azonban nem adták könnyen a trófeát: az első négy játszma mindegyikében megszorongatták esélyesebb ellenfelüket, a döntő szettre viszont elfogyott az erejük, így kénytelenek voltak fejet hajtani riválisuk előtt.

 

 

A férfiak négyes döntőjében sokáig a Dózsának állt a zászló, ám az utolsó fordulóban az újpestiek meglepetésre kikaptak az addig nyeretlen Vasastól, így a Spartacus ölébe hullott a lehetőség: a szövetkezetieknek legalább 3:1-re kellett győzniük a Vasas Izzó ellen a kupagyőzelemhez. Ez sikerült is, így 1958 után másodszor került a Bp. Spartacus birtokába a Magyar Kupa.

1978-ban a nőknél folytatódott a NIM hegemóniája, a férfiaknál pedig visszaállt a világ rendje: újra a Csepel lett a kupagyőztes.

A hölgyek négyes döntőjében a Nehézipari Művek csupán az Újpesti Dózsa ellen vesztett egyetlen játszmát, így nemigen férhetett kétség a csapat sikerének jogosságához.

A férfiaknál is simán szerezte meg a kupát a bajnokcsapat: a Csepel első két mérkőzését egyaránt 3:0-ra nyerte, így Buzekék az utolsó fordulóban akár ki is kaphattak volna a Dózsától – de győztek, és hibátlan teljesítménnyel gyűjtötték be a trófeát. A sorozat meglepetését a Kecskemét szolgáltatta, amely ezüstérmesként zárta a kiírást.

 

1979-ben fordult elő először, hogy nem Budapesten rendezték a Magyar Kupa végjátékát: a hölgyek Debrecenben, az urak pedig Pécsen küzdöttek a trófeáért.

A nőknél új győztest avattak, hiszen az előző három kiírásban kétszer is az ezüstéremig jutó Vasas Izzó ezúttal ellentmondást nem tűrően szerepelt és mindhárom mérkőzését megnyerve megszerezte a serleget.

 

A férfiaknál rendkívül szorosan alakult a küzdelem, hiszen a Csepel, a Bp. Honvéd és a Vasas Izzó körbeverte egymást, így köztük a játszmaarány döntött a helyezésekről. Méghozzá a Csepel javára, amely, ha a vártnál nehezebben is, de megvédte címét.

Magyar Népköztársasági Kupa, döntő, illetve győztesek

Nők
1970 (körmérkőzés): NIM SE
1971: NIM SE – Újpesti Dózsa 3:1
1972: NIM SE – Bp. Sparactus 3:0
1973: NIM SE – Újpesti Dózsa 3:0
1974: Újpesti Dózsa – NIM SE 3:0
1975 (körmérkőzés): Újpesti Dózsa
1976 (körmérkőzés): NIM SE
1977 (körmérkőzés): NIM SE
1978 (körmérkőzés): NIM SE
1979 (körmérkőzés): Bp. Vasas Izzó

Férfiak:
1970 (körmérkőzés): Csepel SC
1971: Csepel SC – Bp. Spartacus 3:0
1972: Csepel SC – Bp. Spartacus 3:2
1973: Újpesti Dózsa – Bp. Honvéd 3:1
1974: Csepel SC – Újpesti Dózsa 3:1
1975 (körmérkőzés): Újpesti Dózsa
1976 (körmérkőzés): Csepel SC
1977 (körmérkőzés): Bp. Spartacus
1978 (körmérkőzés): Csepel SC
1979 (körmérkőzés): Csepel SC

 

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen