Múltidéző: a hatvanas évek kupadöntői

Múltidéző: a hatvanas évek kupadöntői

A közelgő MVM Magyar Kupa-döntő előtt felidézzük a sorozat régebbi fináléit. A trófea először 1951-ben talált gazdára, az azóta eltelt hét évtized során számos emlékezetes döntőre került sor – nézzük, mi történt a hatvanas években.

Az 1958-as kupadöntőt követően három éven keresztül nem írták ki a Magyar Kupát, a következő sorozatra csak az 1961-62-es szezonban került sor. Ebben az évtizedben minden évben körmérkőzéses rendszerben dőlt el a trófea sorsa.

1962-ben az Újpesti Dózsa tarolt, hiszen mind a nőknél, mind a férfiaknál a lila-fehérek diadalmaskodtak. Még úgy is, hogy a korabeli tudósítás szerint a Dózsa férficsapatának három játékosa – Mayer, Pap és Sárosi – nem játszhatott a kétnapos döntő torna első napján, mivel lejárt a sportorvosi igazolásuk…
A nőknél a legnagyobb meglepetést az jelentette, hogy a szezon bajnokcsapata, a Vasas Turbó mindhárom mérkőzését elveszítette, ráadásul úgy, hogy a gárda csupán egy játszmát tudott nyerni.
Ekkor fordult elő először, hogy a Népsport fényképes összeállítást közölt a röplabda Magyar Kupa végjátékáról.

 

Egy évvel később ismét a Nemzeti Sportcsarnok adott otthont a négyes döntőnek, amelyet a nőknél megint az Újpesti Dózsa nyert meg, a férfiaknál viszont a Bp. Honvéd meg tudta előzni a lilákat, így történetük során a honvédosok szerezték meg a serleget.

 

1964-ben már nyolcas döntőket rendeztek a Magyar Kupában, a tornák utolsó mérkőzéseire december 26-án került sor.
A hölgyeknél az Újpesti Dózsa hibátlan teljesítménnyel, mind a hét mérkőzését megnyerve védte meg címét, a férfiaknál viszont hatalmas csatában dőlt el a kupa sorsa.Az utolsó találkozó előtt hat-hat sikerrel álló Újpesti Dózsa és Bp. Honvéd egymás ellen dönthetett a trófeáról: a rendkívül változatos mérkőzés az ötödik játszmában dőlt el: erről a szettről érdemes felidézni a Népsport tudósítását:
„11:2 után feljavult a Honvéd, 12:6-ra alakult az eredmény és végre már játék is folyt. Micsoda játék… A Honvéd még mindig nem adta fel, és hallatlan izgalmak közepette 14:11-es újpesti vezetés után ismét felzárkózott. 14:13-nál az újpestiek jutottak játszma- és mérkőzéslabdához, a hosszú Molnár kemény leütésével szemben Tatáréknak nem volt ellenszere. Az Újpesti Dózsa női együttese után tehát a férfiak is elnyerték a kupát.”

 

 

1965-ben szintén nyolcas döntőket rendeztek a Magyar Kupában, amelyek a nőknél a két ünnep között, december 30-án, a férfiaknál viszont egy héttel korábban értek véget.
A hölgyeknél az Újpesti Dózsa és a Vörös Meteor azonos pontszámmal zárt az élen, de mivel egymás elleni mérkőzésüket a lila-fehérek nyerték, ismét megvédték címüket.
A férfiaknál megint csak egyetlen pont döntött a végelszámolásnál a Honvéd és a Dózsa között, de ezúttal előbbi javára, így ebben az évben a Bp. Honvédé lett a serleg.

 

 

1966-ban már csak 6-6 csapat részvételével rendezték a Magyar Kupa körmérkőzéses utolsó szakaszát.
A nőknél és a férfiaknál is az utolsó napon dőlt el a trófea sorsa, az addig egyaránt hibátlan csapatok csatáján. A hölgyeknél az Újpesti Dózsa és a Vörös Meteor találkozóját az újpestiek nyerték öt játszmában, a férfiaknál pedig még kiélezettebb küzdelmet folytatott egymással a Bp. Honvéd és a Dózsa. Az újpestiek hiába vezettek 2:1-re, a Honvéd kiharcolta a döntő játszma lehetőségét, de eleinte úgy tűnt hiába. Ahogyan a Népsport tudósítója fogalmazott: „Az Újpesti Dózsa a döntő játszmában már 8:0 arányban is vezetett, amikor megfordult a mérkőzés sorsa – a Honvéd megmentette a már-már elveszettnek látszó találkozót a maga számára.”

 

Az 1967-es kiírás maratonira sikeredett, hiszen a döntő tornák csak a következő év márciusában értek véget. További érdekesség, hogy ebben az évben döntetlennel is végződhettek a mérkőzések, hiszen 2:2 után nem került sor ötödik játszmára. A nőknél az Újpesti Dózsa magabiztosan, veretlenül gyűjtötte be zsinórban hatodik kupagyőzelmét, a férfiaknál pedig a Honvéd-Újpest csata döntetlennel zárult, így egymás után harmadszor is a Bp. Honvéd vihette haza a Magyar Kupát.

 

Az 1968-as finálé a nőknél nem a pályán dőlt el, mivel az Újpest megóvta a NIM elleni találkozót. A szövetség végül igazat adott a lila-fehéreknek, így megint a Dózsáé lett a kupa. A férfiaknál a Bp. Honvéd és a Vasas is veretlenül zárta a hatos döntőt, és mivel egymás elleni mérkőzésük döntetlenre végződött, jobb játszmaarányának köszönhetően a Honvédé maradt a Magyar Kupa.

 

 

 

1969-ben a nőknél megszakadt a Dózsa győzelmi sorozata, hiszen az évtizedben először nem a lila-fehéreké, hanem a NIM csapatáé lett a Magyar Kupa – méghozzá elképesztően szoros küzdelemben. A NIM és a Dózsa az egymás elleni döntetlent leszámítva minden mérkőzését megnyerte, és még a két együttes játszmaaránya is azonos lett, így a szetteken belüli pontkülönbség a bajnoki címvédő NIM javára.
A férfiaknál is a bajnoké lett a kupa, vagy ahogyan a Népsport írta: „A bajnok Csepel és a NIM kettőzött: az MNK-t is elnyerte!”
Az utolsó mérkőzésen a csepelieknek az Újpest elleni 2:2 is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy történetük során először megnyerjék a Magyar Kupát.

Magyar Népköztársasági Kupa, a győztesek

Nők
1962: Újpesti Dózsa
1963: Újpesti Dózsa
1964: Újpesti Dózsa
1965: Újpesti Dózsa
1966: Újpesti Dózsa
1967: Újpesti Dózsa
1968: Újpesti Dózsa
1969: NIM SE

Férfiak:
1962: Újpesti Dózsa
1963: Bp. Honvéd
1964: Újpesti Dózsa
1965: Bp. Honvéd
1966: Bp. Honvéd
1967: Bp. Honvéd
1968: Bp. Honvéd
1969: Csepel SC

MVM Magyar Kupa Döntő – NŐK március 12. (szombat)
16.00 Swietelsky-Békéscsaba – Fatum-Nyíregyháza BRONZMECCS
19.00 Vasas Óbuda – Szent Benedek RA DÖNTŐ
MVM Magyar Kupa Döntő – FÉRFIAK március 13. (vasárnap)
15.30 Fino Kaposvár – Kecskeméti RC BRONZMECCS
18.30 Pénzügyőr SE – Vegyész RC Kazincbarcika DÖNTŐ
A jegyeket kaphatók március 1-től online az Érd Aréna oldalán, vagy a meccsek napján a helyszínen