Strandröplabda: diákolimpia és ob mellett Magyar Kupa is az utánpótlásnak

Az MRSZ Strand- és Szabadidős Röplabda Bizottsága elkészítette a strandröplabdázók idei versenynaptárát. Idén nyáron új versenytípust is kiír majd a bizottság: a bajnoki cím mellett a Magyar Kupáért is versenghetnek majd a párosok.

Az már korábban is ismert volt, hogy a szakág diákolimpiájára május 24. és 26. között a kispesti uszoda napozókertjében kerül majd sor, a IV-VI. korcsoportban. A versenykiírást és a nevezési lapot az alábbi cikkben találják meg az érdeklődő iskolák.

A korábbi években a különböző korosztályok számára egy versenyen, az úgynevezett Utánpótlás Kupán dőlt el a bajnoki cím sorsa. A bizottság azonban szeretne több rangos viadalt is szervezni az utánpótlás számára, így idén U14-es, U16-os és U18-as korosztályban két országos versenyt is kiírnak: a Magyar Kupát és az Országos Bajnokságot.

Előbbi két korosztály Magyar Kupáját az első két felnőtt ob-forduló zárónapján tartják majd meg: az U14-esekét június 25-én, Tatán, az U16-osokét egy héttel később, július 2-án, az orfűi aquaparkban. Az U18-as Magyar Kupa Kispesten lesz, valamikor júniusban, de pontos időpont még nincs.

Az U14-esek MK-versenye egyben válogatóverseny is lesz a korosztály július 3-8. közötti, gyenesdiási ingyenes (!) válogatott edzőtáborába. Ennek zárónapján rendezik majd hagyományosan az U14-es országos bajnokságot, míg másnap, július 9-én, ugyancsak Gyenesdiáson az U18-as ob-ra kerül sor.

Az U16-os országos bajnokság a harmadik felnőtt ob-forduló helyszínén, annak zárónapján lesz, július 30-n, Dunaújvárosban. Az U20-as korosztály számára nem rendeznek külön Magyar Kupát, hiszen ez a korosztály már rendre a felnőtt ob-fordulókon is versenyez. Az ő bajnokságukat augusztus 19-én rendezik Kispesten.

Ne felejtkezzünk el arról se, hogy július közepén, Siófokon rendezik majd a jövő évi, Ifjúsági Olimpia egyik selejtezőjét, amelyen az U16-os korosztály legjobbjai indulhatnak, tehát ebben a korosztályban komolyan latba esik majd az orfűi Magyar Kupa-verseny, hiszen leginkább itt tudják felhívni magukra Buday Balázs szövetségi kapitány figyelmét a párosok.

Az sem mellékes, hogy a párosok a Magyar Kupában és az országos bajnokságon elért helyezésekért is ranglista pontokat kapnak, amelyek a későbbi versenyeken beleszámítanak a kiemelési helyezéseikbe.

2017-ES STRANDRÖPLABDA UTÁNPÓTLÁS-VERSENYNAPTÁR
Május 24-26. Diákolimpia (IV.-VI. korcsoport), Kispest
Június ? U18-as Magyar Kupa, Kispest
Június 25. U14-es Magyar Kupa, Tata
Július 2. U16-os Magyar Kupa, Orfű
Július 8-9. U14-es és U18-as országos bajnokság, Gyenesdiás
Július 12-16. Ifjúsági olimpiai selejtező, Siófok
Július 30. U16-os országos bajnokság, Dunaújváros
Augusztus 19. U20-as országos bajnokság, Kispest