Balatonfüredi győzelem a Folyondár utcában

Ötszettes, drámai csatában legyőzte a Vasas Óbuda csapatát a balatonfüredi Szent Benedek Röplabda Akadémia, az UTE szintén öt szettben győzte le a DVTK-t. Az NB1-ben idegenben nyert a Gödöllő és a MÁV Előre, a Kispest SE remek feltámadással szerezte meg a győzelmet.

 

Nagy csatára volt kilátás a Folyondár utcában, ugyanis a nyáron alaposan megerősödő Szent Benedek Röplabda Akadémia volt a Vasas Óbuda ellenfele. Már az első játszmában jelezték a Balaton-partiak, hogy ők bizony győzni jöttek: folyamatosan léptek el a házigazdáktól, Giannisz Atanaszopulosz folyamatosan forgatta a csapatát, aminek eredményeként feljebb zárkóztak ugyan, de a szettet az SZBRA nyerte (17:25, 0:1). A Vasas felpörgött, jöttek a jó támadások, és védekezésben is javult a fővárosi együttes, aminek köszönhetően egyenlíteni tudtak a második szett végén (25:21, 1:1). A harmadik szett fantasztikus röplabdát, nagyszerű fordulatokat tartogatott: a szett elején a Vasas volt a jobb, de a szett közepére ledolgozta hátrányát az SZBRA. Innen még tudott fordítani a Vasas, szettlabdákig is eljutott, ám balatonfürediek kivédekezték ezeket, sajátjukat pedig Bleicher Réka váltotta pontra (30:32, 1:2). A negyedik játékrészben a hazaiak a meccsben maradásért játszottak: a szett közepére tekintélyes különbség alakult ki a felek között, az SZBRA ezidáig kitűnő védekezése nem működött, így könnyedén a Vasasé lett a játszma, így az ötödik szettre maradt a döntés (25:16, 2:2). A végjátékban ismét a balatonfürediek voltak a jobbak, a hazaiak pedig több hibával segítették őket, 8:3-nál cseréltek térfelet a csapatok. Innen a Vasas egy nagy hajrával felállt, 13:13-nál utolérték az SZBRA együttesét, akik azonban végül két nagyszerű védekezéssel zárták le a szettet és győzték le idegenben a Vasast (13:15, 2:3).

A női Extraliga másik mai mérkőzésén a vendég DVTK kétszettes hátrányból küzdötte vissza magát, a döntő szettben az UTE újra a mérkőzés elején látott magabiztossággal röplabdázott, így végül övék lett a mérkőzés.

 

Női Extraliga
Vasas Óbuda – Szent Benedek Röplabda Akadémia 2:3 (–17, 21, –30, 16, –13)
Folyondár utca, 204 néző. V: Szarka, Bátkai-Katona.
Vasas: Török 16, Kalicanin 1, Vezsenyi 16, Bojko 12, Abdulazimova 18, Király-Tálas 1. Csere: Juhár (liberó), Zernovic 5, Fábián 2, Papp O. 9, Takács D., Kump. Vezetőedző: Giannisz Atanaszopulosz.
SZBRA: Bleicher 5, Szavovics 22, Koprivnica 12, Sztijepics 8, Kiss 14, Jimerson 13. Csere: Baksa, Fáth (liberók), Iosia 1, Lekics 3, Vacsi. Vezetőedző: Dejan Desnica.
Edzői értékelés
Giannisz Atanaszopulosz:
– A harmadik szett döntő volt, mert sok szettlabdát a saját hibánkból nem tudtunk kihasználni. Idegesen kezdtünk, de aztán néhány változtatás hatására javult a játékunk. A negyedik szettben jól röplabdáztunk, az ötödikben pedig 4:10-ről kiegyenlítettünk, ami csapatom küzdőszellemét dicséri. Sajnálom, hogy a győzelem nem jött össze, láttuk, min kell javítanunk a továbbiakban. Dolgozunk tovább.
Dejan Desnica: – Nehéz mérkőzést játszottunk a nagyon jó erőkből álló Vasas ellen. Örülök neki, hogy a fontos pillanatokban jó döntéseket hoztunk és meg tudtuk nyerni a mérkőzést. Fontos győzelem volt, de az út elején járunk még.

UTE – DVTK 3:2 (23, 11, –22, –20, 6)
Szilágyi utca, 200 néző. V: Szabó, Villás.
UTE: Szabó L. 15, Szatmári 7, Petőváry 8, Kraszteva 15, Gyimes 16, Bagyinka 7. Csere: Karabaseva (liberó), Durst, Atanaszova 1, Kis, Manninger 5. Vezetőedző: Horváth András.
DVTK: Kiss 7, Egri 2, Godó 17, Jovic 10, Kalmár 1, Dmitrieva 17. Csere: Kundrák, Balogh (liberók), Sylejmani 11, Zsofnyák. Megbízott edző: Szabó Éva.
Edzői értékelés
Horváth András:
 – A pozitívum ebben a mérkőzésben az, hogy nyertünk, illetve az, hogy 3:2-es mérkőzést tudtunk nyerni, ami a tavalyi szezonban sajnos kevésszer sikerült. Úgyhogy ebben többek voltunk. Sajnos levegőt adtunk a DVTK-nak, amit ők ki is használtak.
Farkas Mihály (vezetőedző): – Egy kissé megszeppenve kezdtük a mérkőzést, így adtunk egy kis előnyt az újpestieknek az első szettben. Ennek ellenére ezt a játékrészt csak minimális, két pontos előnnyel tudták megnyerni. A második játszmában aztán nagyszerűen nyitott ránk az ellenfél, ez megpecsételte a játékrész sorsát. Aztán a harmadik szettben elkezdtük azt a játékot játszani, amit én viszont szeretnék látni a lányoktól, így döntő szettre kényszeríthettük a lila-fehéreket, ami után nagyon értékes egy ponttal távozhatunk Újpestről.

Női NB I:
CoreComm-VESC – Gödöllői RC 0:3 (–16, –12, –17)
Veszprém, 80 néző. V: Barabás.
CoreComm-VESC: Huck 1, Sherwin 6, Miklós 4, Hajós 3, Monteiro 3, Bozsó 6. Csere: Tóth (liberó), Molnár-Pintér, Varga, Szvath 2, Pós. Vezetőedző: Szokolikné Kalmár Judit.
Gödöllői RC:  Boros 2, Kökény 4, Kovács 6, Sanchez Perez 18, Ratkai 13, Haase 10. Csere: Maurer, Szerencsés (liberók), Barta, Sorompó, Császár. Vezetőedző: Szalay Attila.
Edzői értékelés
Szokolikné Kalmár Judit:
 – Átestünk a tűzkeresztségen. Gyermeteg hibákat vétettünk, amiket ki kell javítanunk. A lányokon nem fog múlni, ez látszott a pályán is. Az ellenfél rutinja az végig nyomás alatt tartott minket. Ennél több van a csapatban, és ezt ki is fogjuk hozni. Gratulálok az ellenfélnek! Köszönjük a szurkolók biztatását!
Szalay Attila: – Helyenként már elégedett voltam a mutatott játékkal és az is kiderült, hogy mely játékelemeket kell hangsúlyosabban gyakorolnunk.

Kispest SE – DSZC-Eötvös DSE 3:2 (–22, –20, 23, 23, 9)
Villányi út, 80 néző. V: Tillmann, Takács.
Kispest SE: Törköly 2, Riczkó 8, Szabó 6, Dani 13, Horváth 4, Benedek 18. Csere: Karkusz (liberó) 1, Kőszegi 5, Vígh 2, Lisztes 9, Németh.  Vezetőedző: Takács Gergely.
DSZC-Eötvös DSE: Fehér 10, Takács 6, Ribeiro 33, Kerek 3, Tóth 7, Máté 11. Csere: Fehérvári (liberó), Juhász 1, Béni 2, Berza 2. Vezetőedző: Szombathy András
Edzői értékelés
Takács Gergely:
– Hatalmas gratuláció a lányoknak! 0:2-ről sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, és végre megmutatta magát az a csapategység, ami tavaly is jellemző volt ránk. Az első két szettben is megvolt a lehetőségünk, de 20 pont körül megakadtunk. Ahogy el kezdtünk bátrabban játszani, meg is lett az eredménye.
Szombathy András: – Jól kezdtük a mérkőzést, de a harmadik szettben 15:11-es előnyünk után nem sikerült lezárnunk a találkozót. Ezután egyre fáradtabbá váltak a játékosaink, egyre többet hibáztunk, végül meg kellett elégednünk az egy ponttal. Annak örülők, hogy Berza Fanni, Juhász Flóra és Kerek Zsuzsanna személyében három tehetséges fiatal játékos debütált az első osztályban.

Budaörsi DSE – MÁV ELŐRE SC-Bericap 0:3 (–16, –12, –18)
Budaörs, 50 néző. V: Vigh, Halász.
Budaörsi DSE: Pisák L., Jakab 3, Merza 5, Tátrai 2, Horváth P. 9, Kiss 7. Csere: Futsek (liberó), Horváth I. 1, Darvas, Rékasi 2, Hernády. Vezetőedző: Ujvárosi Levente.
MÁV ELŐRE: Karnickaja 11, Bortnikova 8, Sólyom 5, Szerencsés-Miklai 15, Szilágyi, Kiss A. 6.  Csere: Kovács (liberó), Csabai, Kiss L. Vezetőedző: Jurij Melnyicsuk.
Edzői értékelés
Ujvárosi Levente: – Sajnos négy játékost is nélkülözni kellett, így kevés volt a rutin a pályán. Ha mindenki felveszi a ritmust, akkor bárkivel versenyben lehetünk. 
Jurij Melnyicsuk:
– Nagyon fontos volt, hogy az első bajnoki mérkőzést meg tudjuk nyerni. Mostani ellenfelünkkel három héttel ezelőtt játszottunk edzőmérkőzést, és lehetett látni, hogy mennyit fejlődtünk azóta. Szépen betartva a taktikai elemeket, fejben koncentráltan játszottunk.

 

HETI PROGRAM:
Október 17., vasárnap
15:00 Rákosmente – Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I)
17:30 Dunaújvárosi KSE – MAFC-BME (férfi Extraliga)
18:00 Pénzügyőr – Debreceni EAC (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley.tv
18:00 GLP Nyíregyháza – MEAFC-Miskolc (férfi NB I)
18:15 1. MCM-Diamant Kaposvár – FATUM-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: M4 Sport+
19:30 Kecskeméti RC – KISTEXT (férfi Extraliga); Tv: Hunvolley.tv