Szombathelyi Szandrával léphet szintet a strandröplabda-szakág

Klasszissal erősített a Magyar Röplabda Szövetség, októbertől ugyanis a többszörös magyar bajnok strandröplabdázó, Szombathelyi Szandra már nemcsak a pályán, hanem a szövetségben is azon dolgozik, hogy a szakág minden korábbinál magasabb szintre emelkedjen.

Mi is lesz pontosan a feladatod a szövetségben?

A legfontosabb feladatom a szakág fejlesztése lesz, szakmai és gazdasági szempontból egyaránt. Régóta érdekel a sportszervezés, az elmúlt években ezen a területen is képeztem magam, jelenleg edzőképzésre járok, de ha befejezem, mindenképpen szeretném még folytatni a tanulmányaimat. Emellett szívesen foglalkoznék majd az utánpótlással, a legtehetségesebb gyerekek kiválasztásával is. Fontos feladat az új szponzorok bevonása is a szakágba, úgy gondolom, ezen a területen is vannak kiaknázatlan lehetőségek a magyar strandröplabdában. Izgalmas feladat, jó kihívás, állok elébe.

Régóta benne élsz a strandröplabdában – mennyit változott az elmúlt időszakban?

Húsz éve ismerkedtem meg a röplabdával, a mostani helyzetet össze sem lehet hasonlítani az akkori állapotokkal. Kezdetben még mindenki csak hobbiszinten, a teremszezon végén foglalkozott a strandröplabdával, ma már sokkal profibbak a körülmények, de a szakág itthon még mindig amatőr szinten működik. Szerencsére sokan megismerték ezt a játékot, egyre nagyobb a tömegbázis és bővül az utánpótlás is, de természetesen az a cél, hogy ezen a téren is tovább fejlődjünk.

Milyen célkitűzésekkel látsz munkához?

Konkrét célokat most még nehéz lenne megfogalmazni, a legfontosabb a megkezdett építkezés folytatása, a szakág további népszerűsítése, az utánpótlásbázis szélesítése és a létesítmények fejlesztése. Emellett persze – hiszen mégiscsak versenysportról van szó – az eredményesség is lényeges. Segítenünk kell a legjobb játékosainkat, hogy még több nemzetközi versenyen szerepelhessenek és az eddiginél is jobb eredményeket érhessenek el. Azért is fogok dolgozni, hogy minél hamarabb magyar strandröplabdázók szerepelhessenek a legnagyobb világversenyeken.

A játékospályafutásodat mennyire befolyásolja az új feladatkör?

Egyelőre semennyire, nem tervezem még, hogy visszavonulok… Igyekszem elválasztani egymástól a két szerepet, abba például egyáltalán nem szeretnék beleszólni, hogy kik kerüljenek be a válogatottba, a kerettagságért ezentúl is ugyanúgy a pályán fogok megküzdeni, ahogy eddig. Villám Lillával szeretnék előrébb lépni a nemzetközi ranglistán és minden eddiginél jobb eredményeket elérni a World Tour-versenyeken. Emellett természetesen szurkolok azért, hogy minden magyar páros sérülésmentesen és eredményesen tudjon felkészülni a téli szezonban a 2022-es év nagy feladataira.