Eb 2021: tisztes helytállás és búcsú a világbajnok szerbek otthonában

A magyar válogatott helyenként remekül játszva 3:0-ra kikapott a világbajnok, elmúlt két kontinenstornán aranyérmes, társházigazda szerb csapattól az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Belgrádban, így elbúcsúzott a tornától.

 

Női Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:
Magyarország–Szerbia 0:3 (–20, –19, –17)
Belgrád, Stark Aréna, 6350 néző. V: Puecher (olasz), Fernandes Fuentes (spanyol)
Magyarország: Pallag 2, Gyimes 2, Németh A. 14, Szakmáry 10, Pekárik 3, Király-Tálas. Csere: Tóth F., Juhár (liberók), Kiss G. 9, Bagyinka 2, Török, Vezsenyi. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak.
Szerbia: Ognyenovics 2, Busa 10, M. Popovics 9, Boskovics 19, Milenkovics 7, Rasics 9. Csere: S. Popovics, Blagojevics (liberók), Lazovics 1, Csarics 1, Mirkovisc, Bjelica. Szövetségi kapitány: Zoran Terzics.
EDZŐI ÉRTÉKELÉS
Jakub Gluszak:
– Tudtuk, kik állnak a túloldalon, talán ez is volt az oka annak, hogy idegesen kezdtünk. Amikor megnyugodtunk, cseréltem párat és elkezdtük azt játszani, amire készültünk, akkor méltó ellenfelei tudtunk lenni a világbajnoknak. Nyilván képzettebb és fizikálisan erősebb játékosok állnak a túloldalon, de jó úton járunk. Ha mindenki keményen dolgozik a következő években, akkor még közelebb kerülhetünk az európai élcsapatokhoz.

Jakub Gluszak szövetségi kapitány együttese a mérkőzés előtt kettőt edzhetett a 18 ezres Stark Arénában: szombaton kora délután másfél, a mérkőzés délelőttjén egy óra állt a mieink rendelkezésére, hogy belakják a termet. Ez az elmondások alapján ez jól sikerült, volt, akit a Papp László Arénára – a két évvel ezelőtti Eb egyik helyszínére – emlékeztetett a helyszín. A szerb-magyar összecsapás előtti horvát-francia meccs ötszettes drámába torkollt, így a mieink csak a hivatalos bemelegítésre, 23 perccel a kezdés előtt érkeztek be az arénába. A magyarokat visszafogott taps, a hazaiakat ugyanakkor hangos üdvrivalgás és tapsvihar fogadta.

Az ellenfél, a házigazda, előző két kontinenstornán, valamint a 2018-as világbajnokságon is aranyérmes szerbek veretlenül jutottak tovább csoportjukból, igaz, az oroszok ellen „csak” 3:2-re nyertek. Szövetségi kapitányuk, Zoran Terzic 2002 óta irányítja a válogatottat, amely az elmúlt közel húsz évben egy-egy olimpiai ezüst- és bronzérmet is szerzett, az Eb-ken pedig további egy aranyat (2011), valamint egy-egy ezüstöt (2007) és bronzot (2015) gyűjtött. Legnagyobb sztárjaik szinte kivétel nélkül a világ három legerősebbnek számító bajnokságában, a török, az olasz és az orosz élvonalban röplabdáznak, de még közülük is kiemelkedik Maja Ognyenovics és Tijana Boskovics. Előbbi feladóként és csapatkapitányként 37 évesen is nagyszerűen játszik, a válogatott mellett klubcsapatainak is vezére: Bajnokok Ligája-ezüst és bronzérmes, orosz, lengyel és török bajnok, CEV Kupa-győztes, Eb-ken négyszer választották meg a legjobb feladónak. Boskovics 24 éves kora ellenére talán még nála is nagyobb sztár: a 193 centis, boszniai születésű feladóátló 2015 óta a török Eczacibasi légiósa és a világ egyik legjobban kereső röplabdázója. Az elmúlt két Eb-n, valamint a világbajnokságon is őt választották a legértékesebb játékosnak.

Gluszak nem változtatott a megszokott kezdőhatosán, melyet Szakmáry Gréta, Pallag Ágnes, Németh Anett, Király-Tálas Zsuzsanna, Gyimes Zsófia, Pekárik Eszter alkotott, a liberó Tóth Fruzsina volt. Idegesen, sok pontatlansággal kezdtek a mieink, Gluszaknak hét labdamenet után időt kellett kérnie (1:6). Németh szerezte az első saját pontunkat, majd Szakmáry és Pallag is eredményes volt, így egy ideig nem nőtt tovább a különbség. A szerbek megint szereztek sorozatban három pontot, az újabb magyar időkérés után pedig feljegyezhettük, hogy Pallag „leszedte” Bianka Busát. Ez azonban csak enyhe gyógyírt jelentett, a szerbek minden játékelemben jobban teljesítettek, a mieinknek már a nyitások fogadásával is meggyűlt a bajuk, így a támadásvezetéssel is voltak nehézségeik. Pallagot Kiss Gréta váltotta (6:16), majd érkezett Bagyinka Fanni és beállt nyitni Török Kata is. A hajrához közeledve Szakmáry szép vonalütésének és Németh jó nyitásainak örülhettünk, sőt 6:19-ről Kiss pontjainak és Bagyinka ászának is köszönhetően, egyre javuló játékkal mínusz hatra visszajöttünk. A szerbek játszmagyőzelmét így sem fenyegette különösebb veszély, de Terzics – aki a végjátékot a padon ülve nézte végig – szemmel láthatóan elégedetlen volt tanítványai teljesítményével, ami mindenképpen a mieink dicsérete volt (20:25).

A második szettre maradt Kiss és Bagyinka is, az egyre bátrabban játszó magyar csapat pedig többször vezetett a világbajnok ellen. Boskovics három támadással gondoskodott arról, hogy ez ne tartson sokáig (8:11), Szakmáry hátsó soros támadása után azonban megint csak egy volt közte. Ezt követően ritmust váltottak a hazaiak és hat ponttal elhúztak, de a mieink továbbra sem vallottak szégyent a nagynevű rivális otthonában (13:19). A hajrában – amikor már Juhár Dalma volt a magyarok liberója – egy vitatott challenge-nél Terzics percekig vitatkozott a játékvezetővel, miközben a közönség hangos pfujolással fogadta a mieink számára kedvező ítéletet (15:21), de a végeredményt ez sem befolyásolta különösebben, a szerbek Ognyenovics egykezes feladása után Boskovics bombájával duplázták meg előnyüket (19:25).

A harmadik felvonásban is szépen tartották magukat Gluszak tanítványai, akik Szakmáry sánca után csak hárompontos hátrányban voltak (5:8). A mieink szemmel láthatóan élvezték a mérkőzés minden pillanatát, többször is szép akciókat vezettek – Pekárik centertámadása élményszámba ment – és amennyire az erejükből futotta, mezőnyben is megfogták a hazaiak ütőit (6:11). A technika többször is kifogott a zsűriasztalon, így olykor hosszú percekig állt a játék. Az egyik ilyen kényszerszünet után a szerbek két jó nyitással hatpontos előnyt építettek ki, majd ezt tovább növelték a hajráig. Gluszak ekkor Vezsenyi Adriennek is lehetőséget adott, együttese pedig még egyszer visszazárkózott négy pontra. A mieink az utolsó labdamenetig küzdöttek, hajtottak, nem vallottak szégyent és emelt fővel távozhatnak a kontinensviadalról (17:25).

 

További nyolcaddöntők:
Hollandia–Németország 3:1 (22, –23, 19, 23)
Svédország–Bulgária 3:2 (–12, 21, 22, –14, 17)
Törökország–Csehország 3:1 (13, –22, 14, 13)
Franciaország–Horvátország 3:2 (–16, 21, 22, –22, 12)
Lengyelország–Ukrajna 3:1 (–21, 21, 22, 17)
08.30 17:00 Olaszország–Belgium
08.30 20:00 Oroszország–Fehéroroszország