Eb 2021: amit a szerb válogatottról tudni kell

Vasárnap a legjobb nyolc közé jutásért a címvédő, világbajnok és olimpiai bronzérmes szerb válogatott lesz Belgrádban, azaz hazai pályán a mieink ellenfele a bolgár, horvát, román, szerb közös rendezésű Európa-bajnokságon.

 

A kontinentális ranglistát is vezető szerb csapat rendezőként kvalifikálta magát az Eb-re, amelyen 2005 óta minden alkalommal ott volt, háromszor, 2011-ben, 2017-ben és 2019-ben meg is nyerte azt, 2007-ben ezüstérmet, 2015-ben pedig bronzot szereztek.

A mostani csoportkörben előbb Bosznia-Hercegovinát, majd Franciaországot, Belgiumot és Azerbajdzsánt is 3:0-ra győzték le, míg a záró találkozón Oroszország ellen nyertek 3:2-re.

A két válogatott 2012-ben négyszer is találkozott egymással az Európa Ligában, s mind a négy alkalommal a szerbek nyertek, de a második meccsen, Budapesten sikerült egy játszmát nyerni ellenük. Máskor még nem találkozott egymással a két csapat.

Zoran Terzics szövetségi kapitány tíz játékost nevezett az Eb-re az olimpiai csapatból: Ana Bjelica, Jelena Blagojevics, Tijana Boskovics, Bianka Busa, Bojana Milenkovics, Szladjana Mirkovics, Maja Ognyenovics, Mina Popovics, Szilvija Popovics és Milena Rasics volt tagja tokiói bronzérmes gárdának, rajtuk kívül pedig Szara Csarics, Jovana Kocics, Katarina Lazovics, Sztefana Veljkovics került még be a keretbe.

A kezdőcsapat csupa világklasszisból áll, a játékosok zöme az olasz, a török és a lengyel bajnokságban szerepel, de négyen játszanak a román Alba Blajban is. A legnagyobb sztárnak a két bombázó Tijana Boskovics (Eczacibasi Isztambul) és Mina Popovics (Scandicci), illetve a török VakifBank Isztambul feladója, Maja Ognyenovics számít.