EB 2021: Kiss Gréta és Szűcs Kinga ponterős játékára ezúttal is nagy szükség lesz!

Az előző szezonban nem játszott sokat, de a válogatottban kivirágzott Kiss Gréta, aki a tavaszi Eb-selejtezők alkalmával a magyar csapat egyik legjobbja volt. Ütőposzton Szűcs Kinga is ott lesz az idei Európa-bajnokságon, ha elkapja a fonalat, tőle is eredményes játékra számíthatunk.

KISS GRÉTA LEHET A JOLLY JOKER

Az elmúlt hónapok gyökeres változást hoztak a karrieredben. A szezonban alig játszottál, kiegészítő ember voltál a Vasasnál, a válogatottban viszont ahogy pályára léphettél, megragadtad a lehetőséget és az Eb-selejtezők során fantasztikus teljesítményt mutattál. Minek volt köszönhető ez a formajavulás?

Sokkal tudatosabbá váltam, elkezdtem máshogy tekinteni a sportolói létre, tényleg mindenre odafigyelek az edzésmunkától kezdve a táplálkozásig. Ennek is köszönhető, hogy tavasszal jó teljesítményt tudtam nyújtani a válogatottnál. S, ha már éltem az első mérkőzésen a lehetőséggel, akkor igyekeztem a többin is megmutatni, bizonyítani, hogy helyem van a végső keretben is, elképesztő motiváció volt és van is bennem. Nagyon örülök, hogy sikerült kiharcolnom az Eb-kerettagságot.

És minden bizonnyal az Európa-bajnokságra is maradt a lendületből…

Hogyne! Nagyon várom a tornát, amelyen lehet, hogy nem kapok annyi játéklehetőséget, mint a selejtezők során, de ha beszállok, akkor szeretnék magabiztos teljesítményt nyújtani. Ha két érintés jut, akkor kettő, de az a kettő legyen tökéletes!

Szlovákia ellen kezd a válogatott. Butaság lenne sorsdöntőnek nevezni a találkozót, hisz lesz még utána négy csoportmeccsetek, de mégis fontos mérkőzés lesz ez a továbbjutás szempontjából…

Óriási lendületet adhat az egész csapatnak, ha győzelemmel indítanánk az Európa-bajnokságot. Tudjuk, hogy fontos összecsapás lesz a szlovákok elleni és úgy is megyünk oda az első meccsre, hogy azt nekünk kell megnyerni!

Persze – ahogy Király-Tálas Zsuzsanna is fogalmazott korábban – ha véletlen egy balszerencsés vereséggel zárul a szlovákok ellen meccs, akkor sem szabad csüggedni, hisz lesz még javítási lehetőségetek. Kicsit beszélj kérlek a csapatról, milyen volt a felkészülés, hogy érzitek magatokat?

Sikerült összeszoknunk, már jól ismerjük egymás mozdulatait, sőt azt is tudjuk, hogy mikor, milyen hangulatban van a másik. Azért most már majdnem négy hónapja vagyunk együtt, hosszú időnek tűnik, de jól bírtuk és tényleg remekül érezzük magunkat, nagyon várjuk már tornát!

Kiss Gréta tudása legjavát szeretné nyújtani az Európa-bajnokságon is

 

SZŰCS KINGA SZERINT A CSAPATEGYSÉG A LEGNAGYOBB ERŐSSÉGÜK

Akárcsak Kiss Grétának, Neked is az első Európa-bajnokságod lesz a mostani. Készen állsz a sorozatterhelésre?

Úgy gondolom, hogy igen, hiszen egy nagyon jó felkészülésen vagyunk túl. Izgatottan várom a tornát, azt viszont nagyon sajnálom, hogy nem lehetnek nézők a meccseken…

A játékod erősségével kapcsolatban nagyon sokszor elhangzik, hogy mestere vagy a blokkról szerzett pontoknak…

A pályafutásom elején ezt inkább kritikának vettem, mint dicséretnek, de mostanra már megbarátkoztam vele, s valóban szeretem ezt a módját a pontszerzésnek. Nem vagyok egy 1 méter 90 centi magas játékos, így hamar tudatosult bennem, hogy sokszor az a jó megoldás, ha nézem a blokkot, ha látom mit történik a háló felett. Egyébként nem könnyű „block out”-ot ütni, fontos a megfelelő időzítés.

Nyitásfogadó-ütőként nemcsak a támadások befejezése, hanem a védekezés is fontos része a játékodnak. Sikerült megfelelően begyakorolni ezeket az elemeket?

Hogy őszinte legyek, a röplabdának a nyitás és a nyitásfogadás az a része, amit nem lehet elégszer gyakorolni… Mindig lehetne egy kicsit többet, mindig lehetne egy kicsit jobban. Tényleg nagyon sok múlik a nyitásokon és a fogadáson, reméljük, hogy mindkét játékelemben jól teljesítünk majd.

Mi a legnagyobb erőssége ennek a válogatottnak?

A csapategység. A pályán és a pályán kívül is!

Szűcs Kinga a hatékony támadójáték mellett stabil nyitásfogadást is vár magától

A magyar női válogatott Európa-bajnoki programja (Zadar)
Augusztus 20., 20:15: Magyarország–Szlovákia; Tv: M4 Sport
Augusztus 21., 20:00: Magyarország–Svájc; Tv: M4 Sport
Augusztus 22., 20:00: Magyarország–Olaszország; Tv: M4 Sport
Augusztus 24., 17:00: Magyarország–Horvátország; Tv: M4 Sport
Augusztus 25., 18:00: Magyarország–Fehéroroszország; Tv: M4 Sport

A magyar női válogatott Eb-kerete
Centerek:
 Gyimes Zsófia (UTE), Papp Orsolya (Vasas Óbuda), Pekárik Eszter (Békéscsaba)
Feladók: Bagyinka Fanni (UTE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Feladóátlók: Németh Anett (SC Potsdam, német), Vezsenyi Adrienn (Vasas Óbuda)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas Óbuda), Tóth Fruzsina (Fatum Nyíregyháza)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli), Török Kata (Vasas Óbuda)