Savaria Kupa – jó hangulatban telt a sajtótájékoztató

Kedd délelőtt hivatalos sajtótájékoztatót tartott az Európa-bajnokságra készülő magyar női röplabda-válogatott, ahol a csapat vezetői összegezték az eddigi felkészülést, valamint fontos információk hangzottak el a Savaria Kupával kapcsolatban.

A csapat felkészülésével kapcsolatban Jakub Gluszak szövetségi kapitány kifejtette, hogy egyre színvonalasabb röplabdát nyújt a csapat, egyre jobban formálódik a válogatott arra a képre, amit a szakmai stáb elképzelt: „Szűk 3 hetünk van az Európa-bajnokságig, és ez a torna visszajelzést ad a jelenlegi hiányosságainkról, amiken még javíthatunk. Egyre fontosabb szempont az eredmény a 2 és fél hónapos közös munka után, de az első cél még mindig az, hogy viszont lássuk a mérkőzéseken a begyakorolt elemeket, és javítsuk a játékunkat.

Sarlós Márton, az MRSZ elnökségi tagja és a válogatott csapatvezetője köszönetét fejezte ki a város és a Pannonsport Kft. felé, hogy ismét a Savaria Kupán készülhet a csapat az Európa-bajnokságra, ahol már csak a finomhangolás történik, hiszen az elmúlt 3 hétben Győrben fizikális felkészítésen vett részt a csapat, most pedig inkább már a taktikai elemek begyakorlása a feladat: „Azerbajdzsánnal találkoztunk néhány héttel ezelőtt Bakuban, két mérkőzést játszottunk velük. A csehekkel az európai Golden League sorozat után ismét megmérkőzhetünk, szeretnénk visszavágni az ott elszenvedett vereségért. A hollandok személyében pedig egy igazi európai sztárcsapat is érkezik Szombathelyre” – mondta el a válogatott csapatvezetője.

Kiemelte, hogy nagyon nagy szerep hárul most a szurkolókra is, hiszen a hosszú zárt-kapus szezont követően ismét nézők előtt lehet játszani, és bízik benne, hogy minél többen kilátogatnak a mérkőzésre ezzel is segítve a lányok felkészülését.

Köszöntőjében Szombathely alpolgármestere, Dr. László Győző elmondta, hogy nagy megtiszteltetés a számukra, hogy a női válogatott Szombathelyen készül az Európa-bajnokságra. Emiatt is nevezte a 39. alkalommal megrendezésre kerülő Savaria Kupát az Európa-bajnokság egyik előtornájának. A különlegességet idén az adja, hogy mindegyik résztvevő csapat, tehát Azerbajdzsán, Csehország, Hollandia és Magyarország is résztvevője az idei Európa-bajnokságnak.

Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója említést tett a torna múltjáról, a kezdetekről, hogy a Savaria Kupa azért hívták életre, mert Szombathely városához illett egy olyan torna, amire egy kicsit az egész világ odafigyel: kezdetben ugyanis a világ legerősebb csapatai vettek részt az eseményen, köztük Kína, Kuba és nem utolsó sorban az akkori Szovjetunió. Az évtizedek során átalakult a torna, hiszen a korábbi évekkel ellentétben, az utóbbi időszakban a Savaria Kupa elsősorban a magyar válogatott felkészülését szolgálja. Fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy az 1973-as indulást követően nem minden évben sikerült megrendezni a tornát. Az idei rendezés nagyon kalandosra sikeredett: még a tavalyi évben kezdték meg a munkát és a mostani alkalommal együtt összesen négyszer álltak neki ismét a torna megszervezéséhez. Azért is nagy érdem, hogy innét utazik majd a válogatott Zadarba, az Európa-bajnokság egyik helyszínére, mert az Arena Savaria egy olyan európai létesítmény, amelyben könnyen lehet szimulálni egy Európa-bajnoki mérkőzést.

A Savaria Kupa programja:
Augusztus 5., csütörtök
17:00 Csehország – Hollandia
19:30 Magyarország – Azerbajdzsán
Augusztus 6., péntek
17:00 Hollandia – Azerbajdzsán
19:30 Magyarország – Csehország
Augusztus 7., szombat
17:00 Azerbajdzsán – Csehország
19:30 Magyarország – Hollandia

A mérkőzések látogatásához minden szurkoló számára KÖTELEZŐ a védettségi igazolvány, amelyet a belépéskor be kell mutatni.

Hajrá, Lányok!