ARANYKOROSZTÁLY – JEGYZET

A múlt hétvégén befejeződtek a klasszikus (hat fős csapat) korosztályos bajnokságok idei döntői. A lányok utolsó két fináléján személyesen is részt vettem, sőt minden mérkőzését végig is kommentáltam a hunvolley.tv-n.

Kump Alizzal és Szűcs Grétával a közvetítőállásban

A Magyar Röplabda Szövetség sajtóosztályának munkatársaként és az MRSZ honlapjának szerkesztőjeként a juniorok döntőjében debütáltam televíziós kommentátorként, amibe csak azért mertem belevágni, mert ezt a korosztályt évek óta kiemelten figyelem, s szinte minden jelentősebb válogatott eseményén is ott voltam.

Mert ez a 2002–2003-as korosztály, amely az idei junior és ifjúsági bajnokság döntőjében a csapatok keretének a zömét adták, az elmúlt évtizedben kiemelkedett az őket megelőző és egyelőre az őket követők közül is. És ezt nem (csak) én állítom, hanem a tények.

Ez az a válogatott, amely az elmúlt évtizedben önerőből jutott ki korosztályos Európa-bajnokságra. Ugyan az 1998–1999-es lányok is szerepeltek a 2016-os junior Eb-n, a 2000–2001-esek a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, a fiúk pedig a 2017-es Eb-n és ugyancsak az EYOF-on, ám ők a rendező ország jogán vehettek részt ezeken a megmérettetéseken (és nem selejtezőből bejutva), hiszen mindegyik eseménynek Győr adott otthont.

A 2002–2003-as csapat azonban a selejtezőkben harcolta ki a részvételi jogot 2018-ban, ami utoljára 2010-ben sikerült a Dékány Bernadett, Molcsányi Rita, Pallag Ágnes, Tálas Zsuzsanna, vagy Vacsi Evelin nevével fémjelzett utánpótlás-válogatottnak. És ha csak egy icipicit is szerencsésebbek, akkor nem egy, hanem három Európa-bajnokságra is kijuthattak volna.

 

2017-ben csak egy görög-román „összeesküvés” miatt maradt le a Halász Márta vezette csapat az U16-os Eb-ről, miután a selejtezőben Szerbiában győzték le a házigazda szerb (!) válogatottat, lettek másodikak a csoportban, s álltak így is Eb-részvételt érő helyen. Balszerencséjükre egy másik csoport küzdelmeit egy héttel később rendezték és ezen úgy alakultak az eredmények, hogy az utolsó mérkőzésen még két válogatottnak, a házigazda görögnek és a románnak is továbbjutási esélyei voltak. Ha a románok győznek, vagy csak 3:2-re kapnak ki, akkor ők a továbbjutók, ha a görögök 3:0-ra, akkor ők, és persze velük együtt a mieink is ott vannak az Eb-n. Válogatottunknak egyetlen eredmény nem volt jó: ha a görögök 3:1-re nyernek a románok ellen, mert akkor az a két csapat jut tovább kart karba öltve, és a mieink maradnak hoppon. Nos, azt hiszem, nem kell mondanom, hogy mi lett a vége…

Egy évvel később – okulva a történtekből – egyszerre rendezték a selejtezőket. A mieink csoportját Miskolcon, ahol a törökök mögött ezúttal is a második helyen végeztünk, s a meccs után nagy számolgatás folyt, végül a hosszúra nyúló cseh–szlovén meccs eredményétől függött a kijutás. A sors azonban ekkor kárpótolta az előző évben balszerencsés csapatot és ezúttal König Gábor lányai kerültek ki jól az összevetésből. Hogy aztán az Eb-n a játékvezetők vegyék el a győzelmet a házigazda bolgárok elleni meccsen (3:2-es, de győzelemmel felérő vereség lett a vége).

A csapat azt is kibírta, hogy ezután az Eb-keret fele kicserélődjön, fél évvel később így is bronzérmet szereztek a maribori Közép-európai Ligában, míg 2019-ben – ekkor már Horváth András irányítása mellett – Dunaújvárosban, megint csak balszerencsés körülmények között, körbeverés után, úgy, hogy egyedül a mieink győzték le a tornagyőztes szlovénokat, végül éppencsak lemaradtak a dobogóról.

És a balszerencse-sorozat nem ért véget: jött a járvány, s bár a 2020-as junior Eb-t megrendezték, elmaradtak a selejtezők, a résztvevőket pedig a ranglistahelyezések alapján jelölték ki. Az első 12 indulhatott az Európa-bajnokságon, a mieink pedig a 13. helyen voltak a rangsorban. Előzetesen minden ország vállalta az indulást – így a csapat megint éppencsak lemaradt az Eb-ről – hogy aztán a kontinenstornán végül 12 helyett csak 9 válogatott legyen ott…

 

Mindezek az emlékek a hétvégi közvetítések alatt futottak végig bennem, hiszen a két döntős csapatban szinte csak olyanok játszottak, akik tagjai voltak annak a válogatottnak, amelynek a komolyabb megmérettetéseit – a 2017-es győri MEVZA-tornát, a miskolci Eb-selejtezőt, a szófiai Eb-t, a maribori és dunaújvárosi MEVZA-tornákat – testközelből figyelhettem.

A bajnok csabaiaknál Boskó Ági, Kertész Petra, Rády Boglárka, Szatmári Lilla, Szűcs Gréta, Tatár Gréta, az ezüstérmes UTE-ban pedig Boros Réka, Kis Dorottya, Manninger Luca, Szabó Lili és Takács Viktória volt részese a válogatott menetelés legalább egy, de akár több állomásának is.

Kump Aliz (5) már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott

A többi csapatban is akadtak szép számmal korosztályos válogatottak: az MTK-ban Berkó Lili, a Kaposvárban Szerencsés Mimi, a Vasasban Molnár Zsófi, vagy az egy héttel korábbi juniortornán résztvevők közül a Gödöllőben Ratkai Panni, a Budaörsben pedig Orosz Bianka és Sziládi Viki.

És jónéhányan voltak olyanok, akik részt vettek a felkészülésekben, de végül nem kerültek be a keretbe. A legemblematikusabb név közülük Kump Alizé, aki mindig ott volt az edzőtáborokban, de végül soha nem utazott. A korosztály erejét azonban jól jelzi, hogy mégis, ő lett az, aki 17 évesen először szerepelhetett közülük a felnőtt válogatottban, sőt, nem csak szerepelhetett, a sikeresen megvívott Európa-bajnoki selejtezők több mérkőzésén is a kezdőben kapott helyet.

 

Biztos vagyok benne, hogy a következő években szépen sorban jönnek majd a többieknek is a válogatott meghívók, hiszen többségük már 17-18 évesen az Extraligában szerepelt (az eddig fel nem soroltak közül a korábbi újpesti, jelenleg székesfehérvári Kiss Anna, illetve a békéscsabai nevelésű Araczki Gyöngyvér nevét érdemes még kiemelni, aki jelenleg a balatonfüredi Szent Benedek Röplabda Akadémia játékosa).

Az pedig már szinte természetes, hogy a juniordöntőben – ahol a 2000. január 1. után születettek játszhattak – minden különdíjat ennek a korosztálynak a tagjai érdemelték ki: Tatár Gréta lett az MVP, Ratkai Pannát a legtechnikásabb játékosnak, Boskó Ágit a legjobb irányítónak, Kertész Petrát a legjobb védekezőnek, Manninger Lucát pedig a legjobb támadónak választották a szakemberek.

Vecsey Fanni (1) tavaly felnőtt strandröplabdabajnok lett Vaida Beátával

Persze időközben voltak leszakadók, akik már abbahagyták a játékot, és akadnak olyanok is, akik szakágat váltottak és abban alkotnak maradandót. Ilyen Vecsey Fanni, akinek komoly érdemei voltak az Eb-re való kijutásban, de sérülékenysége miatt átpártolt a strandröplabdázókhoz, ahol tavaly 17 évesen minden idők legfiatalabb felnőtt országos bajnoka lett, s egyedüli magyarként szerepelt a terem- és a strandszakágban is Európa-bajnokságon, ráadásul utóbbin a 8. lett, ami 2019-ben az addigi legjobb magyar strandröpis Eb-helyezésnek számított. De már ugyanitt villogtatja oroszlánkörmeit Csóri Flóra és Stollár Szonja is.

 

Egyszóval nekem – remélem megbocsátanak ennyi elfogultságot – ők az ARANYKOROSZTÁLY, akik még biztosan nagyon sok örömet okoznak nekünk a felnőttek között is. A lécet elég magasra tették, de kívánom, hogy a következő korosztályok is el tudjanak majd érni hasonló eredményeket.

Az eddigi menetelésük emlékére pedig a békéscsabai döntő végén, a közülük ott lévő játékosok, Halász Márta edzővel és egykori gyúrójukkal Töviskes Ákossal, kérésemre összeálltak egy történelminek szánt fotóra.

                                                                                                                 Karádi Zoltán

 

                                A korosztály hivatalos válogatott mérkőzései

2016. U16-os MEVZA-torna (Brno), 5. hely:
Magyarország – Csehország 1:3
Magyarország – Horvátország 2:3
A csapat tagjai: Bakai Kata, Berkó Liliána, Boskó Ágnes, Karkusz Dominika, Kertész Petra, Kiss Anna, Molnár Tamara, Orosz Bianka, Stollár Szonja, Szabó Lili, Sziládi Viktória, Török Boglárka, Vecsey Fanni, Veres Cintia. Szövetségi edző: Halász Márta

2017. U16-os Eb-selejtező (Belgrád), 2. hely:
Magyarország – Fehéroroszország 1:3
Magyarország – Szerbia 3:1
Magyarország – Montenegró 3:0
A csapat tagjai: Bakai Kata, Berkó Liliána, Boskó Ágnes, Kertész Petra, Kiss Anna, Molnár Tamara, Orosz Bianka, Rády Boglárka, Stollár Szonja, Szabó Lili, Vecsey Fanni, Veres Cintia. Szövetségi edző: Halász Márta

2017. U16-os MEVZA-torna (Győr), 5. hely:
Magyarország – Izrael 1:2
Magyarország – Horvátország 0:3
Magyarország – Szlovénia 2:1
Magyarország – Ausztria 3:0
Magyarország – Izrael 3:0
A csapat tagjai: Araczki Gyöngyvér, Bakai Kata, Berkó Liliána, Boskó Ágnes, Karkusz Dominika, Kertész Petra, Kis Dorottya, Kiss Anna, Manninger Luca, Orosz Bianka, Szabó Lili, Sziládi Viktória, Tatár Gréta, Vecsey Fanni. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

2018. U17-es Eb-selejtező (Miskolc), 2. hely:
Magyarország – Portugália 3:0
Magyarország – Szlovákia 3:0
Magyarország – Törökország 0:3
A csapat tagjai: Araczki Gyöngyvér, Bakai Kata, Berkó Liliána, Boskó Ágnes, Kertész Petra, Kiss Anna, Manninger Luca, Orosz Bianka, Szabó Lili, Sziládi Viktória, Tatár Gréta, Vecsey Fanni. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

2018. U17-es Európa-bajnokság (Szófia), 12. hely:
Magyarország – Szlovénia 1:3
Magyarország – Bulgária 2:3
Magyarország – Fehéroroszország 0:3
Magyarország – Szerbia 1:3
Magyarország – Oroszország 0:3
A csapat tagjai: Araczki Gyöngyvér, Berkó Liliána, Boskó Ágnes, Kertész Petra, Kiss Anna, Manninger Luca, Orosz Bianka, Stollár Szonja, Szabó Lili, Sziládi Viktória, Tatár Gréta, Vecsey Fanni. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

2018. U17-es MEVZA-torna (Maribor), 3. hely:
Magyarország – Horvátország 3:0
Magyarország – Szlovénia 1:2
Magyarország – Szlovákia 1:2
Magyarország – Csehország 2:1
Magyarország – Csehország 3:2
A csapat tagjai: Bakai Kata, Berkó Liliána, Boros Réka, Csóri Flóra, Kiss Anna, Manninger Luca, Orosz Bianka, Ratkai Panna, Rády Boglárka, Szabó Lili, Szerencsés Mimi, Sziládi Viktória, Szűcs Gréta, Tatár Gréta. Szövetségi edző: Kőnig Gábor

2019. U17-es MEVZA-torna (Dunaújváros), 4. hely:
Magyarország – Ausztria 2:1
Magyarország – Horvátország 0:3
Magyarország – Szlovénia 2:1
Magyarország – Szlovákia 3:0
Magyarország – Csehország 0:3
Magyarország – Izrael 2:1
A csapat tagjai: Berkó Liliána, Boros Réka, Csóri Flóra, Kis Dorottya, Kiss Anna, Molnár Zsófi, Orosz Bianka, Rády Boglárka, Szabó Lili, Szatmári Lilla, Szerencsés Mimi, Sziládi Viktória, Szűcs Gréta, Takács Viktória. Szövetségi edző: Horváth András