Férfi EL: bronzéremmel zárta a válogatott a sorozatot

Ötjátszmás mérkőzésen győzte le az Eb-résztvevő horvátokat a magyar férfi röplabda-válogatott az Ezüst Európa Liga bronzmérkőzésén. Rendre a mieink szereztek vezetést, a horvátok azonban mindig egyenlítettek, végül a döntő a magyar csapat nyerte 15:13-ra.

 

FÉRFI EZÜST EURÓPA LIGA, BRONZMÉRKŐZÉS:
Magyarország – Horvátország 3:2 (18, –18, 23 –19, 13)
Strumica. V: Jovanovics (szerb), Szirakov (bolgár).
MAGYARORSZÁG: Keen, Blázsovics 1, Szabó A. 5, Pádár 27, Horváth K. 12, Nagy J. 4. Csere: Bozóki, Kiss M. (liberók), Dávid Cs. 14, Pesti 2, Gacs. Szövetségi kapitány: Koch Róbert.
HORVÁTORSZÁG: Nikacevic 7, Mitrasinovic 15, Sedlacek 18, Dukic 7, Bakonji 4, Sestan 18. Csere: Sarcevic, Pervan (liberók), Marelic, Zeljkovic 2, Ivancic, Brcic 1. Szövetségi kapitány: Emanuele Zanini.
Edzői értékelés
Koch Róbert:
– Győzelemmel tudtuk zárni ezt a hat hetes menetelést, és szerintem jobb érzés megnyerni egy bronzmeccset, mint elveszíteni egy döntőt. Hosszú volt ez az időszak, az edzőmeccseket is beleszámolva tizenhét mérkőzést játszottunk, a legjobban annak örülök, hogy a fiúknak nagy sikerélménye volt és olyan egységgé sikerült kovácsolni őket, ami egyedülálló, és ami majd a további eredményeken is meg fog látszódni. Egy igazi nagy családdá kovácsolódtak a játékosok és a stáb, és ez volt a sikerünk egyik kulcsa. A dánok elleni mérkőzést nagyon sajnálom, úgy gondolom, hogy ez az egy kihagyása volt a csapatnak ebben a menetelésben, de a vereségből lehet a legtöbbet tanulni. Nagyot léptünk előre és bízom abban, hogy ugyanilyen pozitív lesz majd a folytatás is. Ezúton is szeretném megköszönni a csapatnak és a stábnak a munkát.

 

Rendhagyó módon kezdődött a mérkőzés, Nagy Józsefet köszöntötte utolsó válogatott mérkőzésén Szabó Alpár csapatkapitány társai nevében. Joca közel 100 mérkőzést játszott címeres mezben, mindig a válogatott rendelkezésére állt amikor csak tehette, s tette ezt lelkesen, csupa szívvel. Köszönjük az elmúlt 14 évet!

Pádár block-outjával indult a mérkőzés, hibáztak a horvátok is, majd Pádár két ásza után 5:2-es magyar vezetésnél időt is kért a horvát kapitány. Pádár rögtön egy újabb ásszal talált be, majd szépen termeltük a pontokat és már 5 pontos különbség volt a javunkra 10:5-nél. Ezután egy jobb horvát periódus következett, 11:11-nél kiegyenlítettek, majd át is vették a vezetést, ekkor Dávid Csanád érkezett Blázsovics helyett a pályára. Rögtön Szabó egyenlített, majd Horváth is eredményes volt és a csereként beálló Dávid hátsósoros bombája után 17:14-es magyar vezetésnél második idejét is kikérte a horvát kapitány. Ha pedig horvát időkérés akkor jön rá a válasz: Pádár ismét egy ásszal növelte az előnyt, sőt zsinórban 4 pontot hoztunk, így 21:14-es állásnál fordultunk a végjátékra. Könnyen hoztuk az utolsó pontokat, a második szettlabdánkat Dávid Csanád értékesítette. (25:18)

A második játékrészre maradt az első szett végi felállásban a magyar csapat. Kiegyenlített erőviszonyok között zajlott a játék, 1-1 ponttal tudott csak vezetni hol az egyik hol a másik csapat, nagyrészt szélső támadásokból tudtuk hozni a pontjainkat. Az első 3 pontos előnyre Horvátország tudott szert tenni 13:10-nél, ekkor Koch Róbert magához is hívta csapatát. Sajnos nem sikerült rendezni a sorokat, 19:11-nél már 8 pontos előnyben játszott az ellenfél. Ekkor Pesti érkezett Pádár helyére és időközben Kiss Máté is pályára lépett liberó poszton. 20:12 után kezdtük meg a felzárkózást, zsinórban 3 magyar pont után időt kért a horvát csapat. Hatottak a mester szavai, a horvát csapat könnyedén termelte a pontokat ezután, 24:16-nál szettlabdához jutottak, amit Pesti még elsőre és másodjára is hárított két szép támadással, de egy nyitásrontás után egyenlített az ellenfél. (18:25)

Jól indult számunkra a harmadik szett, a horvátok rontottak nyitást, majd Dávid szerzett 2 pontot és Pádár nyitott ászt, 4:0. Szépen lassan azonban megkezdték a felzárkózást a horvátok 7:7-nél egyenlítettek. A vezetést azonban nem engedtük ki a kezünkből, Dávid és Nagy is jókor hozta a pontokat és Pádár is többször eredményes volt, 15:13-as magyar vezetésnél történt az első játékmegszakítás horvát részről, de folytattuk a remek periódust 18:14-nél először volt 4 pontos előnyünk. 19:15-ös magyar vezetésnél Gacs lépett először pályára a mérkőzésen, Nagy Józsefet váltotta. Pár apró hibát vétettünk és a horvátok is szerencsés pontokat szereztek, 21:19-nél Koch Róbert szakította meg a felzárkózást egy időkéréssel. Hatottak a szavak, legalábbis nem tudtak egyenlíteni a horvátok, tartottuk a minimális 1-2 pontos előnyt, Horváth és Pádár pontjai után pedig 24:22-nél szettlabdához jutottunk, amit egy vitatható bírói ítélet után elsőre még nem sikerült értékesíteni, de másodjára Dávid már beütötte. (25:23)

Pár pontos előnyre sikerült szert tennie a magyar csapatnak a negyedik szett elején, amit sikerült is tartani, Horváth vitte a hátán a csapatot pontjaival. 7:4-es magyar vezetésnél időt kellett kérnie a horvát kapitánynak. Szabó blokkolt egy óriásit, majd Pádár is eredményes volt a folytatásban, 9:5. Sokadjára is felszívta magát az ellenfél, a szett közepén 12:12-nél sikerült az egyenlíteniük, 14:13-nál pedig megfordítani az állást. 18:15-ös állásnál érkezett vissza a pályára Blázsovics, most Horváth helyére. Nem sikerült közelebb zárkózni maradt a szett végén is a 2-3 pontos horvát előny, 22:19-nél hívta magához a fiúkat ismért Koch Róbert. Nem sikerült a váltás, 24:19-nél szettlabdához jutott Horvátország, amit elsőre sikerült is értékesíteniük. (19:25)

Valamivel jobban kezdődött a döntő szett a horvátok számára, 4:2-nél ők vezettek először 2 ponttal. Nem sikerült közelebb zárkózni, sőt 3 pontos horvát előnynél 7:4-es állásnál Koch Róbert kért időt. Parádés etappal rukkoltak elő a srácok, Pádár és Szabó pontjaival sikerült egyenlíteni 7:7-nél, így ezúttal a horvát kapitány kért időt. A következő pontba belehibáztak a horvátok és szélesre támadtak, 8:7-es magyar vezetésnél zajlott a térfélcsere. 1-1 pontonként estek a pontok, többször egyenlített a horvát fél és 10:9-nél a vezetést is visszavették, ekkor Koch Róbert kikérte második idejét. A horvátok ásznyitásával folytatódott a meccs, majd rögtön bele is hibáztak és Nagy pontjával újra egál volt 11:11-nél. Pádár blokkolt egy óriásit, 12:11-es magyar vezetésnél a horvátok kértek újfent időt. Pádár ászával és Nagy blokkjával hoztuk a pontokat, a második szett- és meccslabdát pedig Pádár ütötte be keresztbe, így meg lett a meccs! (15:13)