MEVZA-torna: bronzérmesek a lányok, a fiúknak oda az Eb-álom

Éremmel zárta le szereplését a nyári hazai rendezésű Eb-re készülő leány serdülő-válogatott a horvátországi MEVZA-tornán, miután 3:1-re legyőzték a házigazdákat. Ugyanakkor a fiúk másodszorra már kikaptak Izraeltől, s ez az idei Eb-álmok végét jelenti a számukra.

 

Leány U16-os MEVZA-torna, a 3. helyért:
Magyarország–Horvátország 3:1 (23, –23, 20, 22)
Magyarország:
Kállai 4, Erőss 20, Tuska 10, Nagy S. 10, Vértes 3, Jámbor 25. Csere: Bencze (liberó), Botyánszki. Szövetségi edző: Kőnig Gábor.

Kőnig Gábor: – Nagyon szép lezárása volt ez a tornának és mai mérkőzésnek. A csapat a maximumot nyújtotta a MAI DÉLUTÁN. Ez az én ELVARASOM. EZ AZ, amiből tanulni tudunk és tapasztalatot szerezhetünk. Köszönöm minden stábtagnak a MUNKÁJÁT, akik az edzőtáborban és a tornán segítették a válogatott felkészülését.

 

Fiú U17-es MEVZA-torna, az 5. helyért:
Magyarország–Izrael 0:3 (–22, –22, –18)
Magyarország:
Sütő 4, Cziczlavicz 2, Varga P. 13, Gőczi 9, Tóth G. 4, Zarka 2. Csere: Béres, Tálos (liberók), Eperjesi, Székely 1, Tóth K. 2, Szabó M. 1. Szövetségi edző: Tomanóczy Tibor.

Mindkét együttes tisztában volt a mai mérkőzés fontosságával. Hiszen aki itt nyer, az továbbjut a 2. selejtezőkörre, a vesztes pedig búcsúzik a további küzdelmektől. Ennek megfelelően a játékosok nagy elánnal kezdték a mérkőzést. Nem is alakult ki jelentősebb különbség a pontokat illetően. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, “szoros emberfogásban” tartották egymást. 19:19 után sikerült 2 pontra ellépnünk, itt Izrael egyből időt is kért, aminek meg is lett az eredménye, 21:21. Ekkor Tomanóczy Tibor szövetségi kapitány is időt kért. Majd még egy izraeli pont, még egy magyar időkérés. Innen már nem tudtuk megállítani az izraeli gépezezet, amiben az alacsony plafon és a belógó “tereptárgyak” sem segítettek (22:25).

A második szettet határozottabban kezdtük. Koncentrált játékkal meg is léptünk 10:4-re. Kövessy Balázs statisztikus szerint nagyon jól kivehető, hogy a két csapat mennyire felkészült egymásból és kielemezte a tegnapi mérkőzést. Az izraeliek egy időkérés után 4 pontot hoztak zsinórban. A megnyugtató előny hamar elolvadt (12:15), sajnos a 6 nyitásrontás egy szetten belül megbosszulta magát. Cserélgettünk, törtük a játékot, blokkot magasítottunk, de nem találtuk az ellenszert (22:25).

A harmadik játékrészt az előző szett lendületével kezdtük, és négypontos előnyre tettünk szert. De ennél a pontnál elfogytunk, és 8-nál utolért minket az ellenfél. Innentől már nekünk kellett rohanni az eredmény után. A sok ki nem kényszerített hiba mellett nem volt ma esély a győzelemre (18:25).

Tomanóczy Tibor: – Azt gondolom, hogy a két csapat egy szinten van, viszont a mai mérkőzésre jobban felpörögtek az izraeliek. Sokkal koncentráltabbak, összeszedettebbek voltak. Nagyon jól kistatisztikázták azt, hogy Varga Pétert ki kell szedniük a játékból, aki ugye tegnap kulcsfontosságú szerepet vállalt a győzelemben. Azt gondolom, hogy nem lehet levenni a terhet sem a játékosokról, sem rólunk vezetőkről. Igenis tanulnunk kell ebből a vereségből és nagyon sok munka vár ránk az elkövetkezendő időben és rengeteg összetartás kell, hogy utolérjük legalább a MEVZA csoportnak a középmezőnyét, illetve az élmezőnyét. Nagyon jó korosztálya van az osztrákoknak, cseheknek és a szlovéneknek is, nekünk pedig rengeteg lemaradásunk van. Foghatjuk a korona vírusra, erre ráfoghatunk sok mindent, de az a véleményem, hogy otthon át kell értékelnünk nagyon sok dolgot.