A BL főtábláján indulhat a magyar bajnok a nőknél!

Elkészült az Európai Röplabda Konföderáció legfrissebb kuparanglistája, amely alapján az is eldöntésre került, hogy melyik ország, melyik európai kupasorozatban hány csapatot indíthat. Örömteli, hogy Magyarország mindkét listán előbbre lépett, így a férfiaknál négy, a nőknél öt csapatunk is indulhat a következő idényben valamelyik nemzetközi kupában. Még örömtelibb dolog, hogy a gyengébbik nemnél a magyar bajnok automatikusan a Bajnokok Ligája főtábláján indulhat.

 

Ami a konkrétumokat illeti, a férfiaknál a BL-rangsorban a 27. helyen áll Magyarország, ami egy BL-selejtezős helyet ér. A CEV- és Challenge Kupa rangsorában a 17. helyet foglaljuk el, ami azt jelenti, hogy előbbiben egy, utóbbiban pedig két magyar csapat indulása lehetséges.

Normál esetben tehát az idei bajnok indulhat a BL-selejtezőben, az ezüstérmes a CEV-kupában, a bronzérmes és a negyedik helyezett pedig a Challenge Kupában. Az már biztos, hogy ezeken a helyeken a Fino Kaposvár, a MAFC-BME, az LV Sport Pénzügyőr és a Vegyész RC Kazincbarcika végez. A többi klub esetleges visszalépés esetén léphet előre kupaindulónak.

 

A nőknél a BL-ranglistán a 10. helyen állunk és ez automatikusan egy Bajnokok Ligája főtáblás helyet ér. Legutóbb a BL főtábláján a Vasas indulhatott két éve, de nekik a selejtezőből kellett kvalifikálniuk ehhez magukat.

A CEV- és Challenge Kupa rangsorban az igen előkelő 5. helyen áll országunk s ez mindkét sorozatban 2-2 indulási jogot jelent. Ennél több csapatot egyetlen más ország sem indíthat.

Lefordítva mindez azt jelenti, hogy a nőknél az idei bajnok automatikusan a Bajnokok Ligája főtáblájára kap besorolást, az ezüst és a bronzérmes a CEV-kupában, a negyedik és az ötödik pedig a Challenge Kupában indulhat, azaz lesz miért hajtani a kluboknak a rájátszásban, még az alsóházban is. Itt jelenleg az a biztos, hogy a Fatum Nyíregyháza, a Swietelsky-Békéscsaba és a Vasas Óbuda indulhat a következő idényben a nemzetközi porondon, illetve az, hogy az 1. MCM-Diamant Kaposvár és az MTK Budapest párharcának a győztese is. De még a vesztes is odaérhet, hiszen amennyiben a DVTK, Szent Benedek RA és Újpesti TE ellenében megszerzi az ötödik helyet, akkor indulhat a Challenge Kupában.