Kőnig Gábor irányítja az Eb-n a leány ifjúsági válogatottat

Az Szakmai Kollégium javaslatára az MRSZ elnöksége jóváhagyta, hogy a továbbiakban Kőnig Gábor irányítsa a nyári magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon a leány U16-os válogatottat, míg Horváth András tőle veszi át az U18-as csapatot.

 

Ez a csere szerepelt amúgy az eredeti tervekben is, de a pandémia némileg átírta ezeket, így erre végül csak most került sor.

Míg a junioroknak idén nem lesznek selejtezőik, az ifjúsági válogatottra komoly megmérettetések várnak, hiszen a nyári Európa-bajnokság mellett márciusban MEVZA-tornán is részt vesz a csapat, amely egyébként az Eb-selejtező első köre is, de a mieink házigazdaként biztosan tagjai lesznek a mezőnynek, így viszont ez remek alkalom lesz arra, hogy Kőnig Gábor jobban megismerje a játékosokat.

„Azért nem ismeretlenek számomra a lányok, hiszen a Vasasnál éppen ennél a korosztálynál dolgozom – mondta el erről Kőnig Gábor –, így szinte minden lányt láttam már a pályán, és egy részükkel beszélgetni is tudtam. De persze szükség van arra is, hogy együtt dolgozzunk, de erre tökéletes lehetőség lesz a márciusi edzőtábor és a MEVZA-torna.”

A 28 tagú keret március 3-án kezdi majd az edzőtábort Budapesten, majd 11-én utazik a horvátországi Zadarba, ahol a MEVZA-tornára sor kerül, de ekkor már megfeleződik a létszám. A régióból csak Ciprus nem képviselteti magát, így az ellenfelek között lesz Ausztria, Csehország, Horvátország, Izrael, Szlovénia és Szlovákia is a március 12-14. között megrendezendő tornán.

„Az eddigi benyomásaim alapján ez egy nagyon jó és magas összetételű gárda – fogalmazott az esélyekről a szövetségi edző –, az is pedig nagy kérdés, hogy a világjárvány melyik csapatot mennyire viselte meg, hogyan tudtak készülni például a riválisok. Ez sajnos egy elég szerencsétlen szituáció, de innentől kezdve minden erőnkkel az Európa-bajnokságra kell majd koncentrálnunk.”

A leány ifjúsági válogatott kerete: Báder Júlia (BVSC), Bencze Panna (Vasas), Botyánszki Fanni (BVSC), Erdei Kinga (BRSE), Erőss Mirtill (Vasas), Fekete Fanni (Vasas), Fekete Ramóna (BRSE), Gergácz Olga (Szombathelyi SI), Jámbor Cecília (Vasas), Kállai Laura (Vasas), Katics Kitti (BRSE), Kiss Lilla (KESI), Korcsok Karolina (BRSE), Lázár Kamilla (BRSE), Matuska Orsolya (BRSE), Mikus Nina (Gödöllői RC), Nagy Sophie (Vasas), Nagy-Hegyesi Réka (Szeged), Németh Zina (BVSC), Riesz Lili (UTE), Schneider Vanessa (BRSE), Szakály Stefánia (Szombathelyi SI), Szilvácsku Anna (UTE), Tóth Sára (BRSE), Tuska Brigitta (BRSE), Újvárosi Boglárka (Budaörs), Vámosi Hanna (Vasas), Vértes Szonja (Vasas)

A szakember azt is elmondta, hogy már elbúcsúzott a 2004-2005-ös születésű korosztálytól, a többségüktől személyesen, és volt, akitől videótelefonon. Ez a része volt számára a legnehezebb, hiszen nagyon szoros kapcsolat alakult ki közte és a lányok között, és látta az arcukon, hogy nekik is nehéz volt elfogadni ezt a döntést, de végül mindenki megértette azt.

 

Visszatérve a MEVZA-tornához, Zadarban nem csak a lányok, hanem a fiúk is megmérettetik magukat, s a Tomanóczy Tibor vezette ifjúsági csapat számára ott már komoly lesz a tét, hiszen a torna győztese kvalifikálja magát a nyári Eb-re, míg a következő négy csapat bejut a selejtező második fordulójába. Azaz a fiúknak ugyanabból a hat ellenfélből legalább kettőt meg kell előzniük a továbbjutáshoz.

A fiú ifjúsági válogatott kerete: Bandi Bernát (Dág), Béres Mátyás (Dunaújváros), Cziczlavicz Dávid (VRCK), Eperjesi Richárd (Szolnok), Gőczi Dániel (Dunaújváros), Kuti Márk László (Dunaújváros), Pintér Barnabás (Szeged), Sütő Kristóf (Kecskemét), Szabó Máté (Kecskemét), Székely Péter Trevisz (Pénzügyőr), Tálos Péter (Dág), Tóth Gábor (MÁV Előre), Tóth Kristóf (Dunaújváros), Varga Péter (Kecskemét), Zarka Márton (Kaposvár)