Elfogadta a strandröplabda-ob versenykiírását és fontos TAO-kérdésekben döntött az elnökség

Idei első ülését tartotta a Magyar Röplabda Szövetség elnöksége, amelyen számos fontos – TAO kérdéseket, válogatottakat, a terem-, a strand- és az ülőröplabda-bajnokságot érintő – döntéseket hozott.

 

18 témakörben hozott döntéseket az elnökség, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy elfogadták a szövetség TAO sportágfejlesztési programt, amelybe több új elem is bekerült, többek között a sportág képi megjelenítésének egységesítését szolgáló csomag és Ovi-Röpi fesztiválok szervezése is.

Szintén a TAO-t érintő kérdés a sportág rendelkezésére álló keret összegének elosztása (pontos összeg az EMMI közlését követően várható), melyben az infrastrukturális beruházás keretét nem csökkenti az elnökség, de ezen a soron csak 2021 szeptember 30-ig tervezi a TIG kiadását és az ezután fennmaradó maradvány összeget október 01-ét követően a működési jellegű jogcímekre csoportosítja át.

A szövetség igyekszik segíteni azon szervezeteknek, amelyek nehezebben jutnak támogatáshoz, így újra úgynevezett puffer összeg kialakítását is tervezik. A tagszervezetek működési feltételeinek javítása érdekében a szövetség programjára 2021 évben feltölthető, korábban jóváhagyott összeget a sportág számára meghatározott TAO keret csökkentésével azonos százalékban csökkenti (várhatóan 20 százalékkal). Továbbá az elnökség elfogadta a javaslatot, hogy 2021. március 01-ét követően a 2019/2020 évi sportfejlesztési programok kapcsán támogatási igazolást működési jogcímen nem állíthat ki a TAO iroda.

Előzetesen elfogadta az elnökség a 2021-es költségvetés tervét, melyet minden hónapban figyelemmel kísérnek és vizsgálnak. Emellett személyi kérdések is szóba kerültek.

A válogatottakat érintő kérdéskör, hogy a májusi Európa-bajnoki selejtezők helyszíne, ahogyan korábban is, Szombathely lesz. A felkészülési programról és a keretekről a szövetségi kapitányok tervezetét várják.

A strandröplabda országos bajnokság versenykiírását és szabályait is elfogadták, amely hamarosan publikálásra kerül, ahogyan az ülőröplabda kiírások is. Támogatva hóröplabda csapataink indulását az European Tour-on a leadott előterjesztés alapján a hóröplabda Európa-bajnokságra való kvalifikációt tűzte ki célul. Arról is határozat született, hogy az MRSZ együttműködési szerződést köt a Teqvoly-val, s az ezzel kapcsolatos szerződés aláírására dr. Kovács Ferenc elnök kapott hatalmazást.

A Budapesti Röplabda Szövetség kérésére az MRSZ elnöksége megszüntette a Budapest bajnokságok felfüggesztését, így azok várhatóan már februárban folytatódhatnak.

Fontos változás továbbá a halasztási protokollban, hogy a COVID-járvány miatt elhalasztott mérkőzések esetén a versenykiírás halasztott mérkőzésekre vonatkozó rendelkezései nem érvényesek. A Nemzeti Sporttal kötött együttműködési megállapodás miatt az Extraliga versenykiírásában szereplő kötelező mérkőzés utáni (a találkozó lefújását követően legkésőbb 30 perc múlva) edzői nyilatkozatok elmulasztásáért járó büntetést 100.000 forintban állapították meg.