Játékosan fejleszt a Sportmanji

Játékos videókkal segíti a rehabilitációt a Varga-testvérek találmánya, a Sportmanji. De nem csak a rehabilitációban használható, hiszen kiváló készségfejlesztő és emellett jó szórakozás, minden korosztálynak. Az ötletgazdával, az UTE női röplabdacsapatának gyógytornászával, Varga Tamással beszélgettünk.

A karantén időszak komoly kihívás elé állította az edzőket, hogy formában tartsák a játékosokat, lehetőleg úgy, hogy az elvégzendő gyakorlatok ne legyenek unalmasak. Ez vezette el a Varga-testvérpárt, a gyógytornász Tamást és grafikus ikertestvérét, Balázst, hogy egy olyan videókat kreáljanak, amivel öröm a mozgás. Egyszerre játékos és van benne kihívás, és az eszközigénye sem nagy, mindössze egy okos eszköz kell hozzá.

Hogy jött a Sportmanji ötlete és mi ez pontosan?

Szerettünk volna a karantén-időszak alatt valami olyan videót adni, aminek segítségével bárki tud egy jót mozogni. Olyan videókat akartunk, ami nem utánzásra épül: a videó adja az ingereket, amire nekünk kell reagálni. Nem csak testileg, de szellemileg is megmozgat, nagyon fontosnak tartottuk ezt a kombinációt. A videókban különféle pályákat készítettünk, különféle mozgásformák kombinációjával: figyelni kell az instrukciókat, hogy épp ugrani kell, lehajolni, ütni vagy épp rúgni. Minden videó elején van egy demó-pálya, ahol bemutatom, mit kell csinálni, utána már csak követni kell az ingereket.

Kiknek szólnak a Sportmanji-videók?

Úgy terveztük, hogy a karantén miatt az otthonukban ragadt embereket próbáljuk megtalálni ezzel a játékos mozgásformával, hiszen bárki számára könnyedén végigjátszhatók a pályák. Ám végül nem ők, hanem az élsportolók kattantak rá, nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett felőlük.

Akkor az UTE-nál is használta ezeket a videókat?

Igen, bevittem edzésre, a lányoknak nagyon tetszett! Jól alkalmazható például a bemelegítéseknél, hiszen többféle mozgást kell végezni, viszont nem kell nagy pulzusszámon pörögni hozzá. Közben viszont élesíti a fókuszt, gyorsítja a reakcióidőt, így minőségibb edzésmunka végezhető utána. És mert játékról van szó, nagyobb kedvvel is csinálják, mint egy sima bemelegítést. És pont ezért nagyszerű segédeszköz a rehabilitáció során is. Nem mellesleg a mi munkánkat is megkönnyíti, mert így egyszerre több, rehabilitációt végző játékost is figyelni tudunk.

És mi a helyzet az utánpótlással? A gyerekeknek mennyire jönnek be a videók?

Az UTE-nál már alkalmazzák az utánpótláscsapatok, ahogy hallom a kollégáktól, nagyon sikeres, könnyebb lekötni vele a gyerekek figyelmét, mint más típusú feladatokkal. Bízunk benne, hogy az akadémiákon szélesebb körben elterjed majd, és akár koordinációs, akár funkcionális edzések előtt bevethető lesz a Sportmanji. Ha már a gyerekek szóba kerültek: tesiórákon is gyakran használják, és még azokat is be tudják vonni, akik éppen nem vittek felszerelést.

Lehet-e alkalmazni a Sportmanjit a játékosok fejlesztésében? Mennyire követhető a fejlődésük?

Épp most dolgozunk egy komolyabb csomagon, ami terveink szerint március körül jön ki, amiben mindenféle mozgásformára kínálunk videókat. Hogyha a sportolók jól reagálnak rá, akkor megkeressük az edzőket, hogy az adott sportágra specifikusan készítsünk videókat, amivel segíthetjük a fejlesztésüket, felkészülésüket. Valamennyire természetesen követhető, de inkább a játékosok aktuális fizikai, mentális állapotáról tudunk képet kapni, ami viszont az edzések megtervezésében nyújt segítséget.

Mik a további célok?

Ahogy már említettem, márciusban jön ez a prémium csomag, használati útmutatóval, gyakorlat-bemutatókkal, egyszóval rengeteg extrával. Lesz egy rehabilitációt segítő pakk is. Emellett az ingyenes videókat is csináljuk. De gondolkodunk társasjátékban, videó-alapú társasjátékban is. A technika fejlődésével szeretnénk többdimenzióssá tenni.

Készítette: Janzsó Miklós