Egyre jobb formában Szabó Alpár

Megszakításokkal már hét éve külföldön röplabdázik Szabó Alpár, aki jelenleg a német TV Bühl Volleyball játékosa és csapatkapitánya, aki túl sérüléseken újra jó formában van. Vele beszélgettünk légióskodásról, a szezon kihívásairól.

Második szezonodat kezdted a TV Bühl Volleyball csapatánál, hogy érzed most magad, hogy megy a játék?

Az első évem Bühlben nem sikerült túl jól, sosem volt olyan rossz szezonom! Egy sérülés is hátráltatott majdnem az egész idényben. Öröm az ürömben, hogy a koronavírus miatti bajnokság félbeszakítás és az ezzel járó 5-6 hónapos szünet alatt sikerült kilábalnom a sérülésből. Ebben az idényben újra jól ment a játék, de a második meccsen kifordult a bokám, szerencsére műtétre nem volt szükség, de így is 6 hétig tartott a lábadozás… A decemberi öt meccsünkön már tudtam segíteni a csapatnak, a formám is kezdett vissza jönni. Jó érzés itt játszani, érzem a megbecsülést és az elismerést, jól mutatja, hogy engem kértek fel csapatkapitánynak. Remekül érzem magam, itt minden adott, nekünk tényleg csak magunkra és a sportra kell koncentrálnunk.

Milyen a csapat, amelyiknek te vagy a vezére?

A csapat egész jó idén, a bajnokság felénél a 4. helyen vagyunk, ha ezt meg tudnánk tartani, azzal mindenképp felülszárnyalnánk a saját elvárásainkat. A fele csapat külföldi (3 osztrák, 2 argentin (plusz az edző is argentin), litván), akik remekül egészítik ki a németeket, jó elegyet alkotunk.

És mik a célok a szezonra?

A cél mindenképpen az volt, hogy jobb eredményt érjünk el mint tavaly, amit már egy playoffba kerüléssel is elérnénk.

Hogy befolyásolja a Bundesliga küzdelmeit a koronavírus-járvány? El kellett halasztani meccseket emiatt?

Eddig a szezon összes meccse zártkapus volt számunkra, bár voltak olyan tartományok, ahol a szezon elején még lehetett nézők előtt játszani, de mostanra már sehol sem lehet. A liga és a csapat is szigorú szabályokat hozott számunkra, amiket érdemes betartanunk annak érdekében, hogy hétről-hétre játszhassunk. Nekünk eddig nem volt pozitív esetünk (minden meccs előtt tesztelünk, plusz van hogy még van extra teszt is). A bajnokságban október óta összesen négy meccset kellett csak elhalasztani ha jól tudom.

Szerepeltél az EB-selejtezőre készülő keretben, ám a selejtezőt végül elhalasztották. Beszéltél Koch Róbert szövetségi kapitánnyal? Mondta, hogy mit vár tőled majd a selejtezőkön?

Beszéltem a kapitánnyal, aki elmondta, hogy ő is csapatkapitányként számít rám. Centerposzton elég szűkösek vagyunk, így mindenképpen jó formában kell majd lennem, hogy segíthessem a csapatot!

Lehet már tudni valamit a nemzeti csapat felkészülési programjáról?

Az EB selejtezőket májusra tették és május végén, június elején lesznek az Európa Liga meccseink is. Az edzőtábor gondolom áprilisban fog kezdődni. Egyelőre ezek a fix meccseink, utána még jöhet az EB ha sikerül kvalifikálni magunkat.

Már több éve külföldön röplabdázol, mit látsz a legfontosabb különbségnek a magyar és mondjuk a német vagy épp a belga élvonal között?

Annak ellenére, hogy a magyar bajnokság fejlődésnek indult az utóbbi pár évben, továbbra is nagy különbségeket látok a német bajnoksághoz képest. De nem is érdemes összehasonlítani egyelőre, annyival előrébb járnak itt, de remélem egy pár éven belül a magyar bajnokság is elér egy hasonló szintet (ha úgy fejlődne mint a női bajnokságunk, már azzal elégedett lehetne mindenki).

Hazatérésen nem gondolkodtál?

Nem, nem nagyon szoktam ezen gondolkozni, egyelőre nem szeretnék hazatérni. De azt nem zárom ki, hogy egy nap még a szülővárosom színeiben lépjek pályára.