CEV Kupa: 0:2-ről fordítva jutott a nyolc közé a Vasas

Nem kezdett jól, de 0:2-nél hosszú hajrát indítva, parádés teljesítménnyel végül 3:2-re legyőzte a Vasas Óbuda a fehérorosz Mincsanka Minszk csapatát a női CEV Kupa nyolcaddöntőjében, Obrenovacban. A találkozón Sanja Gamma-Popovic 36 pontot szerzett. Folytatás szerdán 19 órától a házigazda szerb Obrenovac ellen, ahol már az elődöntőbe kerülés lesz a tét.

 

Női CEV Kupa-nyolcaddöntő:
Vasas Óbuda – Mincsanka Minszk 3:2 (–21, –19, 20, 22, 14)
Obrenovac. V: Ristovski (észak-macedón), Balandzsics (szerb).
VASAS: Török 12, Kalicsanyin 8, Popovic-Gamma 36, Kiss G. 11, Strunjak 12, Nogueras 2. Csere: Juhár (liberó), Fábián, Windisch. Vezetőedző: Jakub Głuszak.
MINSZK: Barisevics 6, Kananovics 3, Markevics 12, Sztoliar 14, Stepanenko 21, Szmirova 14. Csere: Panaszenka (liberó), Vakulka, Beksa 5, Lapato 1, Ljabjodkina. Vezetőedző: Sztanyiszlav Szalikov.

Az első játszmában a Vasas játékosai rengeteget rontottak, így hiába mutattak be több extra megoldást, mint riválisuk, az alap játékelemekben stabilabban teljesítő minszkieké lett a játékrész. A második szettet összeszedettebb játékkal kezdte a magyar együttes, de Anasztaszija Karanovics remek nyitássorozatával a Mincsanka 10:8-as Vasas-előnyt követően átvette az irányítást és simán duplázta meg előnyét.

A harmadik játékrészre feladót cseréltek a budapestiek, de a magyar válogatott Fábián Fanny beállítása sem hozott jelentős változást. A Vasas hatpontos hátránynál azonban – immár kezdő feladójával, a Puerto Ricó-i Jennifer Noguerasszal – varázsütésre elkezdett remekül játszani, a minszkiek ettől láthatóan megzavarodtak, a magyar együttes pedig ezt kihasználva szépített.

A negyedik etap elején ismét a fehérorosz együttesnél volt az előny, de a továbbra is lelkesen játszó, a horvát klasszis Sanja Gamma vezette Vasas a szett derekán fordított, majd a hajrában több nagyszerű blokkal néhány pontos előnyét megtartva két óra után egalizált.

A döntő felvonásban a válogatott Ema Strunjak remek nyitásaival a térfélcsere után néggyel vezettek az óbudaiak, de a Minszk sorozatban öt labdamenetet nyerve fordított. A Vasas nem adta fel, két mérkőzéslabdához jutott melyek közül a másodikat kihasználva megnyerte a 140 perces csatát.

Edzői értékelés
Jakub Gluszak: – A sérültjeinkért, betegeinkért is küzdöttünk ma, szeretném nekik ajánlani a győzelmet. Megmutattuk, hogy amikor koncentrálunk és nagy szívvel röplabdázunk, akkor mire vagyunk képesek. Örülök, hogy a lányok megmutatták, milyen az igazi csapatmunka. Megkapták érte a jutalmat.

A másik mérkőzésen a házigazda szerb Obrenovac 3:0-ra legyőzte a szlovén Sempeter gárdáját, így szerdán ők lesznek 19 órától a piros-kékek ellenfelei a négy közé kerülésért.

(hunvolley/MTI)

 

HETI PROGRAM:
December 9., szerda
17:00 1. MCM-Diamant Kaposvár – TJ Ostrava (női Challenge Kupa-nyolcaddöntő); Tv: DIGI Sport1
19:00 Obrenovac – Vasas Óbuda (női CEV Kupa-negyeddöntő)

December 10., csütörtök
16:00 Női Challenge Kupa-negyeddöntő (1. MCM-Diamant Kaposvár?); Tv: DIGI Sport1
17:00 Szent Benedek RA – MTK (női Extraliga)
18:00 Vegyész RC Kazincbarcika – LV Sport Pénzügyőr (férfi Extraliga); Tv: M4 Sport
20:30 MEAFC-Miskolc – Kecskemét (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, 1. mérkőzés)

December 12., szombat
16:00 PTE-PEAC – MÁV Előre-Bericap (női NB I)

December 13., vasárnap
15:00 Vidux-Szeged – Szolnok (férfi NB I)
17:00 Gödöllői RC – DSZC-Eötvös DSE Derecske (női NB I)
17:00 Kecskemét – MEAFC-Miskolc (férfi Magyar Kupa-nyolcaddöntő, visszavágó)
17:30 Vegyész RC Kazincbarcika – DEAC (férfi Extraliga)
18:00 1. MCM-Diamant Kaposvár – UTE (női Extraliga)
18:00 Vasas Óbuda – MTK (női Extraliga)
19:00 Swietelsky-BRSE – Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga); Tv: M4 Sport+