Nem lesznek selejtezők a 2022-es vb-re

Nem rendeznek selejtezőt a 2022-es férfi, illetve női röplabda-világbajnokságra, amelyekre így a kontinenstornákról és a világranglistáról lehet kijutni.

 

Az elmúlt évtizedekben többlépcsős, kontinentális kvalifikációs tornákon dőlt el, kik vehetnek részt az immár 24 csapatos vb-n, ám a nemzetközi szövetség (FIVB) honlapján megjelentek szerint a selejtezőket – indoklás nélkül – eltörölték.

Mindez azt jelenti, hogy a házigazda országok és a címvédők mellett a jövő őszi kontinenstornák két-két legjobbja vehet részt a vb-n, a maradék helyeket – a férfiaknál tizenkettőt, a nőknél tizenegyet – a jövő őszi világranglista alapján osztják ki. Mindez a Nemzetek Ligájában érdekelt nagycsapatoknak kedvez, az Európa-ligában ugyanis – amelyben a magyar válogatottak is szerepelnek – jóval kevesebb pontot lehet gyűjteni.

A jelenlegi rangsorban a magyar férfi válogatott a 66., míg a női csapat a 48. helyen áll.

A 2022-es férfi vb-nek a házigazda oroszok és a címvédő lengyelek már biztos résztvevői, a női tornára a legjobbakat vendégül látó Hollandia és Lengyelország válogatottja mellett a címvédő szerbek készülhetnek.

(MTI)