Női Extraliga: Újpesten is győzött és vezeti a bajnokságot a Békéscsaba!

Forrás: UTE

Hátrányból felállva nyert 3:1-re az Újpest vendégeként a Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE a női Extraliga pénteki mérkőzésén. A csabaiak három idegenben megvívott találkozó után továbbra is veretlenek és átvették a vezetést a tabellán. 

Mindkét csapat jó formában, két győzelemmel várta a mérkőzést. A Békéscsabának a Vasas és az MTK elleni összecsapás után ez már a harmadik idegenbeli bajnokija volt. Az első játszmában 10-10-ig fej-fej mellett haladt a két együttes, ezután hazai pontok következtek, a kolumbiai center Carabali ütésével 13-10-re vezetett az Újpest, de volt 17-13 is, ezt követően viszont zsinórban öt pontot szereztek a csabaiak, az egész mérkőzésen kiemelkedően játszó Bezsonova ászával 18-17-nél már náluk volt az előny. A hajrában Pekárik két óriási blokkjával 22-21-nél ismét a Békéscsaba került kedvezőbb helyzetbe, 23-23-nál viszont Molcsányi extra mentései ellenére is kiegyenlített a remekül küzdő Újpest. A hazaiak több eredményes blokkot is bemutattak és végül 27-25-re megnyerték az első játszmát (1:0).

A Békéscsaba a második játszmát lendületesen kezdte, még erőteljesebb röplabdát mutatott be. Drpa sánca után 5-1 volt a vendégeknek, Molcsányi és Bezsonova a mezőnymunkában remekelt, Glemboczki pontjával 9-2, Drpa ászával 13-6, Bezsonova kőkemény ütésével pedig már 21-12 állt az eredményjelzőn. Ekkor kevesen gondolták, hogy a játszma tartogathat még izgalmakat, ám mégis kiélezett lett a végjáték. Az Újpest 21-12 után nem ismert elveszett labdát: elsősorban Petőváry játszott elképesztő formában, az ütései mind nagyerejűek és pontosak voltak, Bagyinka jól adott fel és a többi újpesti játékos is sokat tett azért, hogy 23-23-nál utolérjék a Békéscsabát. A vendégek viszont higgadtabbak voltak az utolsó pontoknál, végül Grudina blokkja az egyenlítést jelentette számukra (1:1).

A folytatás már eléggé egyoldalú küzdelmet hozott: a harmadik játszmában Pekárik pontjával 8-3, majd Bezsonova ütésével 15-7, egy újabb Pekárik-blokk után pedig már 22-9 volt az állás a Békéscsaba javára, amely végül 12 egységet engedélyezett ebben a játékrészben a hazaiaknak (1:2).

A negyedik játszma elején elsősorban Petővárynak köszönhetően 5-5-ig még tartotta magát az Újpest, ezután viszont egy tízpontos csabai roham következett Glemboczki és Bezsonova vezérletével. A legsimább szettnek ez bizonyult: 25-8-ra nyerték a csabaiak, ami a győzelmet is jelentette számukra. (1:3)

A kispadok előtt jó volt látni a két tehetséges és fiatal magyar vezetőedzőt, Horváth Andrást és Tóth Gábort. Horváth András, az újpestiek trénere bátran cserélt: igyekezett minden játékosának lehetőséget adni és nemcsak az utolsó két játszmában, hanem éles helyzetben is. Manninger Luca, Németh Hanna, Pécsi Petra és Villám Csenge is megmutathatta tudását, ami pozitív a jövőre nézve. Kollégája, a BRSE szakvezetője, Tóth Gábor pedig az első játszma elvesztése után is higgadt maradt, s csapata fokozatosan, hatékony és tudatos játékkal őrölte fel a szimpatikusan küzdő újpesti alakulatot. A Békéscsaba harmadik fővárosi mérkőzését is megnyerte és veretlenül vezeti a bajnokságot.

Forrás: UTE

UTE – Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE 1:3 (25, –23, –12, –8)

Részletes statisztika ITT (kattintson!)

Extraliga 3. forduló, Szilágyi út, 200 néző. Vezette: Adler L., Tillmann Gy.

Újpest: Petőváry 15, Szabó L. 4, Carabali 13, Bagyinka 2, Racskovszka 9, Bezsandolszka 9. Csere: Karabaseva (liberó), Villám Cs., Manninger 1, Németh H. 1, Pécsi. Vezetőedző: Horváth András.

BRSE: Vander Weide 3, Pekárik 13, Drpa 9, Glemboczki 16, Grudina 12, Koseková 1. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Bezsonova 18. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Így látták az edzők:

Horváth András (UTE): Az első két játszmában mutatott játékkal elégedettek lehetünk. Szoros szettekre késztettük a csabaiakat, ráadásul az elsőt meg is nyertük, a másodikban pedig komoly hátrányból álltunk fel. Látni kell, hogy van különbség a két csapat között, de azon dolgozunk, hogy ez minél kisebb legyen, minél jobban eltűnjön.

Tóth Gábor (Swietelsky-Békéscsabai Röplabda SE): Nehéz mérkőzésen vagyunk túl, az Újpest nagyon koncentráltan játszott, főleg az első szettben. Bezsonova jól szállt be a játékba, oroszlánrészt vállalt abban, hogy három ponttal távozzunk. Az elején beragadtunk néhány állásba, főleg nyitásfogadásban és rosszul kezeltük a magaslabda támadásokat, de a már említett játékosom pályára lépésével stabilizálódott a játékunk és megoldottuk a nehéz feladatot.

Fotók: UTE és BRSE facebook

Írta: Pest Zoltán