Férfi Extraliga: a MAFC után a Vegyészt is legyőzte a Dunaferr

Két Extraliga és két NB I-es mérkőzést játszottak le vasárnap a férfibajnokságban. A nap rangadóját az újonc Dunaferr nyerte a bajnoki címvédő Kazincbarcika ellen, amelyben bemutatkozott az új brazil légiós is. A Kecskemét debreceni sikerrel kezdte a bajnokságot.

 

Férfi Extraliga:
Dunaferr SE–Vegyész RC Kazincbarcika 3:2 (–23, 23, –27, 24, 7)
Dunaújváros, 100 néző. V: Szabó P., Halász E.
DSE: Cranston, Mészáros D. 19, Ambrus 8, Boa 22, Garrett 16, Tomanóczy B. 13. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Hatvany 1, Balázs B-. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.
Vegyész: Páez 6, Ciupa 20, Simkó 4, Árva 20, Budai 8, Péter M. 4. Csere: Dudás (liberó), Mineiro 8, Bibók, Csizmadia. Vezetőedző: Toronyai Miklós.

Tapogatózó játékkal indult az összecsapás, érződött a feleken, hogy igyekeznek felmérni a másik oldalt, mire is képes. A Vegyész Lukasz Ciupa pontjaival 14:12-re meglépett, de a dunaújvárosi időkérést követően Boa Szabolcsék fordítottak. Aztán újfent a vendégek kerültek előnybe, mi több, hárompontos előnyre tettek szert először a meccs alatt (19:22). Mészáros Dömötörék azonban egalizáltak, sokat is hibázott a VRCK, a végén azonban így is a sötét mezesek örülhettek – Simkó Dániel és Budai Balázs jó blokkjával megnyerték az első felvonást (23:25).
A második szett elején a Dunaferr kiharcolt egy hárompontos előnyt, de azt gyorsan elveszítette, és onnantól kezdve végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A végjátékban mindkét edző kikérte két-két idejét, és a fordulatos hajrát végül egy rossz Vegyész-nyitás zárta le, amivel egalizáltak a hazaiak (25:23).
Nem igazán a látványos röplabdáról szólt a találkozó az első két szettben, a harmadik etapban azonban már bravúros megoldásokat, hosszú labdameneteket is láthattak a nézők. Eleinte a VRCK irányított, aztán a DSE felzárkózott és újra jöhetett a ki-ki hajrá. 22:21-es hazai vezetésnél Toronyai pályára küldte Mineirót, aki az első két labdaérintéséből egyaránt pontot szerzett. Két meccslabdát is hárítottak az újvárosiak, és a parázs hangulatú adok-kapokból végül a Vegyész jött ki jobban, miután Ciupa megszerezte a harmadik ászát (27:29).
Az elvesztett játszma nem szegte a hazaiak kedvét, akik két ízben is megléptek három egységgel, másodszor már 20 felett, de a Kazincbarcikának sikerült visszakapaszkodnia, szettlabdákat hárítva is – úgy, hogy az addig 18 pontot szerző Ciupának kényszerűségből el kellett hagynia a pályát. Egy rossz feladást követően egyenlített Tomanóczy Tibor együttese, így következhetett az ötödik, utolsó felvonás (26:24).
Ami rögtön egy látványos labdamenettel kezdődött, amely végén a hazaiak örülhettek, habár a Vegyész gyorsan fordított. A feladó és ütő közötti kapcsolat látványosan nem működött kazincbarcikai oldalon az egész mérkőzésen, szereztek is zsinórban négy pontot a hazaiak a mindent eldöntő játszmában ennek köszönhetően. A Dunaferr végig irányított, és innen már nem hozott újabb fordulatot a 135 perces találkozó (15:7).

Tomanóczy Tibor: Egy küzdelmes mérkőzés volt, nagyon sok szett két pontokon múlott. Látszott a csapatokon, hogy szezon eleji formában játszanak, de azért örülök, hogy a Vegyészt sikerült legyőznünk. Biztos vagyok abban, hogy mind a két együttes tud, és fog is ennél jobban teljesíteni, illetve kíváncsian várom, mire leszünk képesek a folytatásban.
Toronyai Miklós: Mindkét csapat roppant hullámzóan játszott, de ettől eltekintve a Dunaferr jól igazolt, és a rutinos játékosokkal kiegészülve versenyképes csapatot alkot, és sok riválisának fog kellemetlenséget okozni. Nálunk Juhász Péter nagyon hiányzott, egyrészt mert kevés blokkot hoztunk középen. Bár Budai Balázs nem játszott rosszul, kicsit elfáradt, ezért kellett helyére Mineirót behozni, akin erősen látszódott, még nincs formában. Első bajnokim volt nekem is, sokat hezitáltam én is, gyors volt a tempó, szóval azért ezt nekem is szoknom kell, de a vereség ellenére nem hinném, hogy rossz úton járunk.
(vrck.hu, fotó: dseroplabda.hu)

 

Debreceni EAC–Kecskeméti RC 0:3 (–18, –25, –18)
Debrecen, 66 néző. V: Ujházi, Varjasi.
DEAC: Imre 6, Ádám 2, Fazekas 10, Hubicska 10, Remete 4, Tóth A. Csere: Mészáros Z. (liberó), Csizmadia 1. Vezetőedző: Fodor Antal.
KECSKEMÉT: Kaszap 4, Krupánszki 7, Rabeka 7, Kandulinski 15, Gebhardt N. 11, Nagy J. 3. Csere: Deák (liberó). Vezetőedző: Dávid Zoltán.

Az első szettben nem sokáig tudta tartani a lépést ellenfelével a Debrecen, 3:3-ig üldözte a Kecskemétet, utána azonban átvette a kezdeményezést a KRC. A vendégek hol 1, hol 2 ponttal vezettek egészen 6:8-ig, aztán viszont rákapcsoltak és zsinórban ütöttek 4-et, 6:12. Ez megpecsételte a Debrecen sorsát, hisz innen már nem tudott visszakapaszkodni, így a Kecskemét szinte végig vezetve, magabiztosan behúzta az első játékrészt (18:25).
A második etapban magára talált a DEAC, és rögtön az elején elment hárommal, ami után Dávid Zoltán időt is kért, hogy rendbe szedje övéit. Az időkérés sem segített a Kecskemétnek, hiszen a Debrecen lendülete továbbra is töretlen volt, 3 egységnél közelebb nem engedte magához ellenfelét. Ezt követően kétszer is hibázott a hírös városi együttes, így ötre nőtt a különbség. Ekkor úgy tűnt, megnyerhetik a szettet a hazaiak, de a KRC új erőre kapott és fokozatosan megkezdte a felzárkózást, végül egy egységre csökkentette a differenciát. Nem sokkal később szettlabdája volt a hazaiaknak, de Hubicska a hálóba szervált, majd Gebhardt egyenlített, 24:24. Innen már nem volt megállás a hírös városiak számára, megnyerték a második szettet is (25:27).
A harmadik felvonásban 10:10-ig fej-fej mellett haladt a két együttes, majd a KRC szerzett zsinórban három egységet. Fodor Antal ekkor jelezte időkérési szándékát, de már nem tudott rendet tenni a fejekben. Fokozatosan egyre nagyobb lett a szakadék a két gárda között, ami végül azt eredményezte, hogy a KRC a harmadik etapot is simán nyerte 25:18-ra.

Fodor Antal: – A szezon kezdetének megfelelő formában produkáltak a csapatok, a küzdelem dominált, amellett, hogy voltak bravúros megoldások is. A második játszmát 24:22-ről elvesztettük. Ez meghatározta a meccs további hangulatát. A Kecskemétnek véleményem szerint minden pontért meg kellett küzdeni, ami számunkra pozitív. A továbbiakban a tapasztalatokat figyelembe véve a játékunkban pozitív folytatásra számítok.
Dávid Zoltán: – Nem valósult meg, amit elterveztünk. Rá akartuk erőltetni a játékunkat a Debrecenre, de ez sajnos nem sikerült. Sokkal több van bennünk ennél, azonban összességében örülök, hogy három ponttal megyünk haza. Gratulálok a Debrecennek, jól helytálltak, további sok sikert kívánok nekik!

(kesport.hu)

 

Férfi NB I:
MÁV Előre-Bericap–Sümegi RE 3:0 (19, 17, 21)
Székesfehérvár, 50 néző. V: Nagy L., Villás.
Legtöbb pont: Salazar 17, ill. Péter 11.
Gelencsér Balázs: – Nagyon örülünk a háromszettes győzelemnek, de kicsit csalóka az eredmény, mert a szettekért meg kellett küzdeni rendesen. Nem adta meg magát könnyen a Sümeg. Ebből is látszik, hogy csak maximális koncentrációval tudunk meccseket nyerni.
Holdinger Szilárd: – Sajnos kijött, amitől féltem, a csapat nagy részének ez volt a hatodik meccse a héten. Fejben nem bírták, ez látszott is a játékon. A tudással nincs baj, mentálisan kell erősödni.

Dág SE–Szolnoki RK 3:1 (19, –25, 19, 23)
Dág, zárt kapuk mögött. V: Suba, Rácz.
Legtöbb pont: Kunert 23, ill. Banai 16.
Zirigh Balázs: – Nagyon örülünk, hogy újra NB I-es mérkőzést játszhattunk Dágon, még ha szurkolóink nem is lehettek velünk! A csapaton nagyon látszott, hogy március óta nem játszott tétmeccset, nem reagáltunk jól bizonyos szituációkra! A győzelemnek örülünk, a játékon pedig folyamatosan javítunk! Gratulálok a Szolnoknak is, taktikusan játszottak!
Gulyás Ferenc: – Nagy csatát vívtunk, sajnos a negyedik szett végén 23-nál három támadást hibáztunk, ami megpecsételte sorsunkat. Izgalmas mérkőzést játszottunk fiataljaink sokat tanulhattak belőle. Gratulálok a Dágnak, otthon megpróbálunk visszavágni.