Férfi Extraliga: légiósok nélkül nyert a Fino, meglepte a Dunaferr a MAFC-ot

Két Extraliga és egy NB I-es mérkőzéssel vette kezdetét a férfibajnokság 2020–2021-es idénye. A Fino Kaposvár magabiztosan, három játszmában győzte le a DEAC-ot, a Dunaferr azonban némi meglepetésre 3:1-re nyert a MAFC otthonában. Az NB I-ben a Szolnok 3:1-re győzte le az újonc miskolciakat.

 

Férfi Extraliga:
Fino Kaposvár–Debreceni EAC 3:0 (18, 23, 19)
Kaposvár Aréna, 200 néző. V: Mezőffy, Bátkai-Katona.
FINO: Bögöly 10, Iván B. 2, Iván G. 2, Horváth K. 21, Kalmár 4, Keen 12. Csere: Bozóki (liberó), Kiss M. Vezetőedző: Ruben Volochin.
DEAC: Hubicska 11, Ádám 4, Tóth A. 2, Bagics 3, Remete 3, Fazekas 11. Csere: Nagy A., Mészáros Z. (liberók), Imre 1, Csizmadia 6, Kiss I. 1. Vezetőedző: Fodor Antal.

A bemelegítésnek meglehetősen furcsán állt neki a házigazda Fino-Kaposvár társulata. Mindössze csak kilenc magyar játékos készülődött a Kaposvár Arénában pénteken este a Debreceni EAC elleni bajnoki nyitányra. A csapat négy külföldi légiósa, az orosz Ilia Makarov mellé az idén nyáron igazolt, ugyancsak orosz Vitalij Melnyikov, továbbá a fiatal ukrán Gyenyisz Veleckij és a marokkói Hamza Ouyachi csak a nézőtéren foglalt helyet. Nem készült el ugyanis időre a sportorvosijuk, ám jövő héten kedden már mindannyian ott lesznek majd a pályán a horvát fővárosban, Zágrábban a Bajnokok Ligája selejtezőjének első fordulójában. Így aztán amolyan kényszer megoldásként a nyáron Dunaújvárosból érkezett Iván testvérek, Bence és Gergő is a kezdőcsapatban kapott helyet, azaz egyszerre két feladó volt a Finóban. Aligha ilyen bemutatkozásról álmodtak, de legalább győztes meccsen debütál(hat)tak új csapatukban, s mindketten két alkalommal is feliratkoztak a büszke pontszerzők közé.

A nyitó játszma csak az elején volt szoros, majd a házigazda kaposváriak Horváth Kristóf és Keen Cameron erőtől duzzadó támadó játékával – előbbi 21, utóbbi pedig 12 pontot szorgoskodott össze úgy, hogy Keen Cameron négy iszonyatos blokkot is kiosztott – egyre jobban megléptek az ellenfelüktől. A folytatás már lényegesen szorosabban alakult. 23–23-nál beérte a debreceni egylet a házigazda Finót, ám két hiba megpecsételte a sorsukat. A harmadik, utolsó felvonásra aztán visszaállt a rend a pályán. Ez a záró szett a liberóként ténykedő Bozóki Bence alakításairól marad felejthetetlen, aki előbb két labdát is bravúrosan mentett, majd úgy ért hozzá a játékszerhez, hogy az az ellenfél oldalán ért pályát. A vége felé már mindkét együttes játékába sok hiba csúszott, ás a hazai győzelem így sem lehetett kétséges.

Érdekesség, hogy míg a Fino-Kaposvár 14 nyitást rontott, addig a vendég debreceniek csupán fele annyit. Az egy más kérdés, hogy egyedük csak Iván Gergő tudta megkínálni az ellenfelünket ásszal…
(sonline.hu)

 

MAFC-BME–Dunaferr SE 1:3 (–18, –18, 15, –21)
Folyondár utca, zárt kapuk mögött. V: Szabó P., Jámbor.
MAFC: Szabó B., Dimitrov 1, Vaszilev 14, Kovács S. 4, Csoma 16, Georgiev 10. Csere: Bene (liberó), Bakóczy, Benkő, Eke 4. Vezetőedző: Nagy Péter.
DUNAFERR: Mészáros D. 12, Ambrus 5, Boa 14, William 16, Tomanóczy B. 6, Hatvany 4. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Blain 4, Majoros, Balázs, Laczi. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.
Nagy Péter: – A Dunaferr nagyon jól kezdte a találkozót, sok extra mezőnyvédekezést is mutattak az első szettben, amire nem jól reagáltunk, majd a nyitásaink agresszivitását is elveszítettük. A harmadik szettben elkezdtünk jobban szerválni, mely következtében kicsit változott a játék képe. Ezt az agressziót és stabilitást nem tudtuk a negyedik szettre is átvinni ennek köszönhetően a Dunaferr ma jobbnak bizonyult.
Tomanóczy Tibor: – Minden győzelemnek óriási jelentősége van, hiszen az növeli a csapat magabiztosságát, motivációját, önbizalmát, erejét. A mai sikerhez gratulálok a csapat minden játékosának és a stáb tagjainak! Ügyes játék volt a mai, bár az látszott, hogy ez a szezon első meccse volt. Az első két szettben kifejezetten taktikusan játszottunk, míg a harmadikban következett egy hullámvölgy. Ezt követően a negyedik játékra meg tudtunk újulni, ismét fel tudtuk pörgetni a játékunkat. Ennek köszönhető a mai győzelem.

 

Férfi NB I:
Szolnok–MEAFC-Miskolc 3:1 (15, –28, 22, 17)
Szolnok, 85 néző. V: Rácz, Villás.
Legtöbb pont: Banai 19, ill. Surányi 17.
Gulyás Ferenc (Szolnok): – Megérdemelten győztünk, a rutinnal szemben a győzni akarás és a fiatal lendület győzedelmeskedett. Gratulálok a csapatnak és örülök, hogy nyertünk.
Bagó László (MEAFC): – A mérkőzés kulcsa a harmadik szett végjátéka volt. Előnnyel mentünk bele, de a koncentráció elfogyott, amit az ellenfél kihasznált. Nagyon sokat tanultunk a meccsből és kitisztult, hol is állunk a csapatépítésben.