Edzőtáborba vonulnak az utánpótlás-válogatottak

A koronavírus-járvány alaposan felborította a sport- és ezen belül a röplabda világát is. Utánpótlás-válogatottjaink eredetileg áprilisban játszottak volna Európa-bajnoki selejtezőket, ám ezeket törölték. A CEV azonban egyelőre nem mondott le a korosztályos Eb-k megrendezéséről, amelyekre a ranglisták alapján az első 12 szerez kvalifikációt. Ugyan egyik csapatunk sem áll kijutó pozícióban, ám egy-két lemondás esetén a mieink is odaérhetnének a kontinenstornára. Ezért aztán válogatottjaink mindenre felkészülendő, edzőtáborba vonulnak. Remélhetőleg a héten az európai szövetség ezen a héten meghozza a végső döntést ebben a kérdésben.

 

Körképünkben annak néztünk utána, hogy melyik válogatottnak mi lesz a programja és hogy mekkora az esély az esetleges Európa-bajnoki részvételre.

U20 fiúk – mindössze a 25. helyen áll a rangsorban a csapat, az Eb-részvételük gyakorlatilag esélytelen, ezért számukra nem szervezett programot az MRSZ.

U18 fiúk – Ők a 14. helyezettek, s Bodonyi Ákos vezetésével Szolnokon készülnek július 1-től egy hónapig, ami bővül, ha döntősek lennének.

U16 fiúk – Ez a csapat a 16. a listán. Kelemen István januári lemondása után sokáig kérdés volt, hogyan alakul a csapat sorsa. A Szakmai Kollégium javaslatára az elnökség döntése alapján Tomanóczy Tibor veszi át a csapat irányítását, akinek segítője Beregszászy Szabolcs lesz.

Kelemen helyére a Kecskemét felnőttcsapatának korábbi edzője, Gyurkó Sándor érkezik, aki ebben az évben az U16 „B” keretet tartja mozgásban, majd jövőre kezdi a következő korosztály kiválasztását. Az ő munkáját Dobos Viktor segíti.

A Tomanóczy-csapat Rácalmáson kezdi a programot július 7-én, majd Dabason folytatja július 27-től augusztus 14-ig. Gyurkóék is Dabason táboroznak majd július 28-tól augusztus 14-ig.

 

U19 lányok – Ők vannak a legjobb helyzetben, mert a szlovénokkal holtversenyben a 13. helyen állnak a rangsorban. Horváth András vezetésével július 1-jén kezdenek Szigetszentmiklóson, a program két és fél hét, de a döntőbe kerülés esetén ez meghosszabbodik.

U17 lányok – A ranglista 14. helyén álló csapat Kőnig Gábor irányításával július 5-én kezdi meg az edzőtábort Békéscsabán.

U15 lányok – Ez a csapat a 16. a rangsorban, s Halász Márta vezetésével július 5-től Szegeden készül két hétig bő kerettel. Ha véget ér az U19-es válogatott programja, akkor Horváth András veszi majd át ennek a csapatnak az irányítását, hasonlóan a fiú metódushoz.

 

Szeretnénk felhívni a szakemberek figyelmét, hogy a COVID helyzet miatt minden edzőtábor ZÁRT! A játékosok és edzők is csak negatív PCR teszt után kezdhetik meg a programot, tehát kérjük az edző kollégákat, hogy ne látogassák a csapatokat az edzőtábor folyamán.

Az MRSZ mindent megtesz, hogy biztosítsa a vírussal kapcsolatos óvintézkedéseket: folyamatos tesztelések, fertőtlenítés és mint azt már fentebb is írtuk, zárt kapus edzések lesznek ebben az időszakban.