Puerto Rico-ból érkezik a Vasas új feladója

Mindössze egyetlen poszt volt már csak kiadó bajnoki címvédő, Magyar Kupa-győztes Vasas Óbuda női röplabdacsapatának keretében: ezt Jennifer Nogueras, a Puerto Ricó-i válogatott feladója fogja betölteni. Nogueras 2010 és 2013 között az egyesült államokbeli Washington Egyetemen tanult és játszott, majd három éven át hazájában röplabdázott, mielőtt Lengyelországba szerződött. A következő években a finn, majd a görög első osztályban edződött, a magyar élvonalba az AO Tirasz együttesétől érkezik a csonka idény után.

„Már 2018-ban, a magyar válogatott perui FIVB Challenger Tornáján szereplésekor kapcsolatba kerültem a Vasassal, és már akkor felmerült, hogy esetleg ide szerződöm. Sajnos akkor ez nem jött össze, mert a csapatnak már megvolt a feladója, de nem szakadtunk el egymástól. Más országokban próbáltam ki magam az elmúlt két idényben, most pedig, amikor megkerestek Budapestről, életem egyik legkönnyebb döntését hoztam meg azzal, hogy igent mondtam. A finn csapatommal már volt szerencsém a magyar fővárosban járni, tudom, hogy egy gyönyörű városban fogok röplabdázni, ahol remek a gasztronómia, ráadásul Trine Kjelstrup a Kuusamóban csapattársam volt, és abból, amiket mesélt, tudom, hogy győztes mentalitású együttesbe érkezem” – mesélte a Vasas honlapjának otthonából Jennifer.
A feladó viszonylag korán, tízéves kora előtt kezdett el röplabdázni idősebb testvére hatására, azóta pedig már sok szép sikerben volt része: az egyik legemlékezetesebbnek a Washington Egyetemen utolsó évében elért NCAA elődöntős helyezését tartja, amikor a négybe jutásért 0-2-ről fordítottak a USC ellen. A diplomája megszerzése után a hazai bajnokságban három bajnoki címet szerzett, mielőtt Európába igazolt. A válogatottal a 2018-as észak-amerikai kontinentális Challenger Kupán aratott diadalára a legbüszkébb.
A legutóbbi, a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idényről azt mondta, nagyon sajnálta, hogy így alakultak a dolgok, mert kiváló csapatban szerepelt, a bajnokságban a második helyen álltak és a Challenge Kupában is eljutottak a legjobb nyolcig, de az már soha nem derülhet ki, mire lettek volna képesek. Azt ugyanakkor hozzátette, az egészség a legfontosabb, így maximálisan egyetértett a megelőzést szolgáló döntésekkel.

„Legnagyobb erősségemnek azt tartom, hogy gyorsan tudok alkalmazkodni minden játékstílushoz. Szeretem tanulmányozni az ellenfeleket, és igyekszem a lehető legjobban alkalmazni az edző által felvázolt, sikerre vezető taktikát. Emellett úgy érzem, fizikálisan is a csúcson vagyok, nagyon jó állapotban érzem magam, remélem, ez a mérkőzéseken is látszani fog. Amiben mindenképpen szeretnék még előre lépni, az a kiegyensúlyozottság, de ebben is közel vagyok már a magamtól elvárt szinthez. Nagy megtiszteltetés, hogy a Vasas-család tagjává válhatok a következő idényben. Bízom abban, hogy rengeteg nagyszerű pillanatot élünk majd át a szurkolókkal közösen, én pedig megígérem, olyan keményen fogok dolgozni a céljaink elérésében, ahogy csak tudok. Izgatottan várom, hogy megismerjem a helyi kultúrát, a nyelvet, az ételeket és a zenét. Remélem, mindenki egészségesen, biztonságban élte meg ezt a nehéz időszakot, én pedig alig várom, hogy ismét pályán legyek, és teljes szívemből küzdjek a Vasas sikeréért. Remélem, a szurkolók a végsőkig támogatni fognak bennünket” – mondta Jennifer Nogueras.

Sarlós Márton, a Vasas Röplabda Kft. ügyvezetője így nyilatkozott az új feladóról:
„Jennifer személyében egy olyan feladóval vált teljessé csapatunk kerete, aki már évek óta a klub látókörében volt és vezetőedzőnk kimondott kérésére érkezik. Teljes mértékben illik abba a játékrendszerbe, amit Kuba a következő szezonra megálmodott, így bár rengeteg feladót megnéztünk és elemeztünk, végül az eredeti elképzelésünknél maradtunk. Technikai tudása mellett fontos volt számunkra az is, hogy Jennifer igazi vezér a pályán, energikus, pozitív kisugárzású játékos, aki könnyen feltüzeli a társait is. Örülök, hogy látott perspektívát a terveinkben és a Vasas Óbudát erősíti a következő szezonban.”
A játékoskerettel kapcsolatban Sarlós emlékeztetett, bár alapvetően tervben volt egy nagyobb vérfrissítés, néhány játékos egyéni döntése miatt az eredetileg tervezettnél is nagyobb lett az átalakulás.
„Ennek ellenére elégedettek lehetünk, mert szinte kivétel nélkül minden posztra azokat a játékosokat sikerült szerződtetnünk, akiket kiszemeltünk. Ez alapból is ritkaság, a mostani, járvány utáni helyzetben pedig különösen, ezért Jámbor János tulajdonosnak tartozom köszönettel. Kubával végig egyeztettünk, ő nagyon elégedett a kerettel, így azt hiszem, szurkolóink is bizakodhatnak” – mondta az ügyvezető.

NÉVJEGY
Név: Jennifer Nogueras
Születési hely, idő: San Juan, 1991. 08.01.
Posztja: feladó
Magasság: 185 cm
Súly: 88 kg
Eddigi klubjai: Washington University (amerikai, 2010-2013), Criollas de Caguas (Puerto Ricó-i, 2014-2017), UNI Opole (lengyel, 2017-2018), Pölkky Kuusamo (finn, 2108-2019), AO Tirasz (görög, 2019-2020)
Legjobb eredményei: NCAA-elődöntős (2013), 4x Puerto Ricó-i bajnok (2015, 2016, 2017, 2019), finn bajnoki bronzérmes (2019), FIVB Challenger Kupa bronzérmes (2018), Pán-amerikai Játékok bronzérmes (2014)

A Vasas Óbuda 2020-2021-es kerete:
Kiss Gréta, Mária Kostelanská (szlovák), Takács Doroti, Török Kata – ütők
Ambrosio Melani, Sanja Kalicanin (szerb), Ema Strunjak (horvát), Tettamanti Virág – centerek
Sanja Popović-Gamma (horvát), Windisch Kinga – átlók
Fábián Fanny, Jennifer Nogueras (Puerto Ricó-i) – feladók
Juhár Dalma, Mihály Dorka – liberók