Közlemény az edző továbbképzésekkel kapcsolatban

Számtalan kérdés érkezett az MRSZ irányába a sportágban dolgozó edzőktől, így szeretnénk egy összefoglaló tájékoztatást adni az alábbiakkal kapcsolatban.

 

Online képzések

Örvendetes, hogy ekkora érdeklődés övezi az online edzői továbbképzéseket, ami arról tanúskodik, hogy az edzők szeretnék bővíteni ismereteiket a képzések által.

Több kritika is ért bennünket, hogy kevés a képzés, vagy épp nem biztosítunk elegendő lehetőséget, hogy mindenki részt tudjon venni rajtuk. Mindannyiunk számára új ez a helyzet, így keressük a jó megoldást. Az online képzéseket jelenleg úgy oldottuk meg, hogy korábbi alkalmakon készült videókat választunk ki, amiket hasznosnak tartunk és mindegyikhez egy tesztet készítünk, hogy ellenőrizhetővé váljon a teljesítés. Az „online tér” lehetővé tenné, hogy korlátlan résztvevőt engedjünk egy-egy alkalomhoz, de a tesztek értékelését már kollégáink végzik, az ő terhelhetőségüknek határt kell szabnunk.

Ezen a héten szombaton kezdetét veszi egy három hetes előadássorozat, amire már nem lehet jelentkezni, hiszen hétfőn délben gyakorlatilag pár perc alatt elkelt minden hely. Ezzel kapcsolatban jelezzük, hogy közel 100 fő sikeresen jelentkezett be a 150 helyre, ami azt jelenti, hogy működött a rendszer. Ezt azért tartjuk fontosnak megjegyezni, mert több észrevétel érkezett ezzel kapcsolatban is, mondván, hogy nem engedte a program a jelentkezést, majd hirtelen be is telt. Természetesen ez arra sarkall bennünket, hogy további képzéseket szervezzünk az online térben, hiszen korábban is erről tájékoztattuk az edző kollégákat.

Ezúton szeretnék felhívni a figyelmet, mire kell figyelniük, hogyan is működnek a soron következő online képzések. A képzésre történt jelentkezés után, ami az MRSZ „Back Office” felületen történt, kollégáink készítenek egy címlistát, amiben azok az edzők szerepelnek, akik jelentkezését elfogadtuk. A képzés időpontjában e lista alapján elküldjük számukra azt a tájékoztatót, ami tartalmazza a videó linkjét és a kitöltendő tesztet is. Ezzel egy időben az MRSZ „Back Office” felületre is feltöltjük ezt, hogy azok is láthassák, akik nem tudtak jelentkezni. A videó megtekintése után a teszt kérdések könnyen megválaszolhatók, és amennyiben a megadott email címre visszaküldik, reményeink szerint elfogadásra is kerülnek. Akik nem tudtak bejelentkezni, azoknak természetesen nem kell és nem is lehet visszaküldeni a tesztet. Szeretnénk kérni, hogy csak azok jelentkezzenek fel a képzésekre, akiknek szükségük van a kreditpontokra, hogy ne vegyék el a többi edző elől a helyet. Azt természetesnek gondoljuk, hogy akiknek szüksége van a pontra és be is tudott jelentkezni, az részt is vesz és a tesztet is visszaküldi.

Kreditpontok

A kreditpontokkal kapcsolatban az MRSZ Szakmai Kollégiuma korábban azt a döntést hozta a kialakult helyzet miatt, hogy lecsökkenti a kötelezően megszerzendő kreditek számát és nem maximalizálja a kategóriánként megszerezhető pontokat, ami korábban 4 pont volt. Így az „A” licenszhez 11 helyett 6 pontot, a „B” licenszhez 9 helyett 5 pontot, a „C” licenszhez 7 helyett 4 pontot, míg a „D” licenszhez 5 helyett 3 pontot kell összegyűjteni 2020. augusztus 31-ig.

 

A szükséges kreditpontok összegyűjtése a 2020/2021-es éves edzői továbbképzésre történő jelentkezés feltétele! Fontos, hogy ez a szabály azokra vonatkozik, akiknek az idei szezonban (2019/2020) kreditpontot kellett gyűjtenie. Kreditpont gyűjtés csak azok az edzőknek kötelező, akik érvényes edzői működési engedéllyel rendelkeznek a 2019/2020-as szezonban. Akik új edzőként érkeznek szeptemberben a továbbképzésre, azok gond nélkül tudnak majd jelentkezni az fent említett, őszi edzőtovábbképzésre. Új edzőnek az számít, akinek a 2019/2020-as szezonban nem volt edzői működési engedélye. Az aktuális állapotról minden edző a saját felületén („Back Office”- 12-es program, kreditpont karbantartás) tud tájékozódni.

Korábban tájékoztatást adtunk arról is, hogy jelenleg két módon lehetséges a kreditpontok gyűjtése: online továbbképzésen, illetve fordítással. A szakmai anyagok, szakcikkek fordításával a célunk az, hogy az összegyűlt fordításokat megjelentessük, hogy mindenki számára elérhető legyen. Több olyan fordítás érkezett már hozzánk, amit nem tudunk, vagy nem akarunk publikussá tenni a témája, vagy épp a fordítás minősége (Google-fordító) miatt. Ezek elkerülése végett hoztuk azt a szabályt, amiről korábban szintén tájékoztattuk az edzőket, hogy csak az általunk kiadott, vagy velünk előzetesen egyeztetett anyag fordítását fogadjuk el. Így kerülhető el az is, hogy egy cikket ketten is lefordítanak és beküldik (sajnos erre volt számos példa).

Összegzés

Jelenleg az edzők 2020. június végéig két módon gyűjthetnek pontokat: online képzéssel (2 pont) és szakanyagok, szakcikkek fordításával (a pontérték függ az anyag hosszától). Ismét felhívjuk a figyelmet arra, hogy csak azok jelentkezzenek a képzésekre, akiknek szükségük van a pontokra. A következő hetekben, hónapokban további online képzéseket tervezünk, hogy mindenkinek lehetősége legyen összegyűjteni az előírt kreditpontokat.

Bármilyen kérdés esetén kollégáimmal állunk rendelkezésre!

 

Magyar Röplabda Szövetség
Szakmai Kollégium