Főszerepbe került Baróti Árpád a Kozléban

Baróti Árpádot lengyelországi klubcsapatánál, a Zaksa Kedzierzyn-Kozle-nál érte a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet. Pedig a magyar válogatott átlója remek idényt zárt: két fordulóval az alapszakasz vége előtt csapata vezette a bajnokságot és a Bajnokok Ligájában is bejutottak a legjobb nyolc közé.

 

Röplabdázónk nyáron még második számú feladóátlóként került a lengyel csapathoz, csakhogy „riválisa” megsérült, s így Baróti kisegítőből egy csapásra főszereplővé vált, ráadásul nem is vallott szégyent, hanem rendre csapata legjobbjai közé tartozott, a BL-ben például 8 mérkőzésen elért 105 pontjával a Kozle legeredményesebb játékosa volt.

„Nagyon jól éreztem magam Lengyelországban, remek csapat jött össze és vezetőedzőnk Nikola Grbics irányításával magas színvonalú szakmai munka is folyt – mondta el ezzel kapcsolatban a játékos. – Vezettük a bajnokságot, márpedig a lengyel élvonal az a világ legjobbjai közé tartozik. Egyetlen dolgot sajnálok, hogy a Bajnokok Ligájában végül nem sikerült bejutni az elődöntőbe. Pedig az első meccsen idegenben nyertünk 3:2-re az orosz Kemerovo ellen, a visszavágót azonban már zárt kapuk mögött, üres lelátók előtt kellett lejátszanunk, s végül ott kikaptunk 3:1-re. Biztos vagyok benne, hogy ha a 9 ezres csarnokban, telt ház előtt léptünk volna pályára, akkor egészen más eredmény születik. De ezen már felesleges keseregni, hiszen végül a BL-t sem fejezték be.”

A lengyel bajnokságot március 12-én állították le, s bár egy darabig még együtt maradt a csapat, két hete elengedték a játékosokat, így már Árpi is itthon tartózkodik.

„Kaptunk edzéstervet, úgyhogy itthon is tréningezek, persze ezekkel elsősorban a kondimat tartom rendben. Ami a jövőmet illeti, az most még eléggé bizonytalan. Bér tényleg nagyon szép emlékeim maradtak a lengyel klubomról, arra most kevés esélyt látok, hogy a következő bajnokságban is náluk maradjak. A mostani idényben ugyanis letettem annyit az asztalra, hogy bármilyen csapatba első számú átlóként igazoljak, a Kozlénak még egy éves szerződése van azzal a posztomon szereplő játékossal, akinek sérülése miatt végül a kezdőcsapatba kerültem. Kaptam már ajánlatokat más kluboktól, de egyelőre még türelmet kértem mindenkitől, hiszen még csak április van, nem kell ezt elkapkodni.”

A járvány alaposan felborította a sportéletet is, egyelőre még nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mikor kerül vissza minden a rendes kerékvágásba, de azért talán arra lesz esély, hogy az augusztusi Európa-bajnoki selejtezők már rendben lezajlanak.

„Beszéltem már ezzel kapcsolatban az új szövetségi kapitánnyal, Koch Róberttel, aki felvázolta az elképzeléseit, nekem pedig nagyon szimpatikusak voltak ezek. Én úgy készülök, hogy a nyáron én is ott leszek a válogatottban, de persze először várjuk meg, hogy mikor cseng le a járvány, hiszen az egészség a legfontosabb…”