A listavezető kaposváriak lezárnák történetük eddigi legjobb szezonját

A női röplabda Extraligában listavezető 1. MCM-Diamant Kaposvár elnöke, Orosz Ferenc elmondta, ha a csütörtökön a szövetség a bajnokság eredményhirdetés nélküli lezárásáról dönt, azt is tiszteletben tartják, de mindenképp indulnának a nemzetközi sorozatok valamelyikében.

A koronavírus-világjárvány miatt az alapszakasz vége előtt három fordulóval félbeszakadt női röplabda Extraliga tabelláját 4 pontos előnnyel vezető 1. MCM-Diamant Kaposvár női röplabdacsapata történelmet írva, újoncként lehet(ne) először bajnok az élvonalban – persze, csak ha sikerülne befejezni az idényt…

– A Magyar Röplabda Szövetség készített a közelmúltban egy felmérést, amelynek kérdéseit valamennyi egyesület megkapta. Erről lesz majd szó az online elnökségi ülésen – elnökségi tagként magam is várom, mire jutunk majd – mondta a kaposváriak ügyvezető-elnöke, Orosz Ferenc. – Azt gondolom, arról mindenképpen döntés születik majd, hogy vége lesz a bajnokságnak, hiszen legalább annyi edzésidőre lenne szükség az idény folytatásához, mint amennyit most kihagyunk… Tehát a realitás azt mondatja velem, hogy ennek a szezonnak vége, mind felnőtt-, mind pedig utánpótlásszinten. Így inkább már arra szeretnék fókuszálni, hogy mikor kezdődhet újra az élet, a munka, hiszen korántsem mindegy, hogy az új bajnokságnak milyen körülmények között futhatunk majd neki. Az már egy más kérdés, hogy a különböző osztályokban hirdethetnek-e végeredményt – erről is kíváncsian várom a döntést!

– Ön szerint melyik forgatókönyv a valószínűbb: a nemzetközi és más nemzeti szövetségekkel egyeztetve az idény törlése, avagy a jelenlegi állás szerint megállapított végeredmény?

– Mindkét forgatókönyv mellett szóltak nyomós érvek, de komoly ellenérvek is felmerültek. Természetesen figyeljük más országok bajnokságait is – Németországban például nem hirdettek győztest, ám az első helyen álló együttes indulhat majd a Bajnokok Ligájában. Egyelőre csak a saját véleményemet tudom elmondani, mint kaposvári klubvezető és mint röplabdát szerető ember – nyilván, mivel jelenleg mi állunk az első helyen, szorgalmazhatnám, hogy avassunk bajnokot. Ám ahogy korábbi közleményünkben fogalmaztunk, mindenképpen tiszteletben fogjuk tartani a szövetség döntését, bármi is legyen az! Különös érdeklődéssel várom, hogy amennyiben nem hirdetnek végeredményt, mi lesz a nemzetközi kupaindulás sorsával – mi valamelyik sorozatban mindenképpen szeretnénk elindulni, ezt igénylik a támogatóink, a játékosaink és a szurkolóink is. Előbb-utóbb erre a kérdésre is választ kapunk majd.

– A csapat újoncként állt a tabella első helyén három fordulóval az alapszakasz vége előtt. Számítottak ekkora sikerre?

– Bevallom, én magam nem számítottam rá – annál optimistább volt azonban a szakmai stábunk. Minden ellenfelet sikerült alaposan kielemeznünk, eközben pedig igazi csapat alakult ki az öltözőben, az edzéseken és a pályán egyaránt. A játékosok jó viszonyt ápolnak egymással, ki-ki a csapattársáért is harcol, ami testközelből is érezhető, kiélezett helyzetekben pedig nagyon sok segítséget nyújt valamennyiünk számára. Természetesen a rájátszás lenne, illetve lett volna igazán érdekes, de akárhogyan is alakuljon a folytatás, az eddig elért eredményeket már nem lehet elvenni a csapattól!

– Idén a bajnoki szereplésen túl a Challange Kupa-szereplés is számos tanulsággal szolgálhatott a Kaposvár számára.

– Nagyon sok tapasztalatot szereztünk, nem csupán a csapat, hanem a klub is. Nagyon örültünk, hogy török csapatot kaptunk ellenfélül, annál is inkább, mivel az a bajnokság Európa legjobbjai közé tartozik, a Kaposvár Aréna több mint ezer fős közönsége pedig láthatott egy innen érkező sztárcsapatot. De az isztambuli visszavágó is hasznos megfigyelésekkel szolgált, az edzéskörülmények vagy akár a hangulat terén – épp a mi találkozónkat megelőzően láthattunk egy Bajnokok Ligája-mérkőzést is. A bajnokságban kitűzött célokkal összhangban a kiharcolandó nemzetközi kupaszereplés során is szeretnénk a későbbiekben bizonyítani, talán ez szponzori- és marketingszempontból is vonzó tényező lehet, különösen, ha idővel olyan ellenfeleket kapunk, akikkel szemben valós esélyünk kínálkozhat a továbbjutásra. Szerencsére Magyarországon vannak előttünk jó példák: elég csupán az utóbbi évek békéscsabai sikercsapataira, vagy épp legutóbb a Vasas Bajnokok Ligája-főtáblás szereplésére gondolnunk.

– A rutinos játékosok mellett a fiatalabb röplabdázóknak is igyekeznek lehetőséget adni. A két generáció összecsiszolása hogyan befolyásolja a csapatkohéziót?

– A Kaposvári Röplabda Akadémián most már több mint 300 lány röplabdázik, valamennyien 8 és 18 év közöttiek. Szasa Nedeljkovics vezetőedző a legtehetségesebbeknek már tavaly is vezényelt külön reggeli edzéseket – ennek is köszönhető, hogy az egyik legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó Tóth Jázmin 16 éves kora ellenére is felkerült a felnőttcsapatba, ráadásul nem csupán kerettagként, hanem jó néhány mérkőzésen lehetőséget is kapott. Hozzá csatlakozott a szintén 16 esztendős Kump Alíz, a Gödöllő reménysége, aki számos ajánlat közül a miénket fogadta el. Ezen kívül még egy érettségi előtt álló játékosunk van a keretben: Kalmár Viktória, a második számú feladónk; illetve egy elsőéves egyetemistánk, aki pedig Szpin Renáta mellett a második számú liberónk, Hegyi Bianka. Örömmel mondhatom, hogy rutinos játékosaink és légiósaink szárnyaik alá vették a fiatalokat, akiknek már az is óriási élmény volt, hogy egy csapatba kerültek a „nagyokkal”, már az edzések során is számos játékelemet igyekeztek tőlük ellesni.

– A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzethez való viszonyulásukról talán mindennél többet elárul az ön mögött látható tábla, amelyen a következő szavak szerepelnek filctollal felírva, kiemelt helyen: felelősség, kreativitás, szorgalom, kedvesség – és nagybetűkkel a „TÜRELEM”. Hogyan érintették a játékosokat és szakmai stábot a váratlan fejlemények?

– Reagáltunk rájuk, amilyen gyorsan csak lehetett. Március 13-án nagy rangadót játszottunk volna hazai pályán az Újpesttel, ám aznap délután közölték, hogy felfüggesztik a bajnokságot, így nem léphetünk pályára – az első határozat szerint április elejéig, majd mint utóbb kiderült, legkorábban május 15-ig. Innentől pedig már a közös edzésekre sem volt lehetőség, így gyorsan és tisztességesen megállapodtunk abban, hogy március 16-án minden játékost hazaengedünk. Természetesen mindannyiukkal tartjuk a kapcsolatot, hiszen egy közösség vagyunk, ezenfelül nyolc játékossal már a jövő évi folytatásról is megegyeztünk. Most mindenki otthon teszi a dolgát, lehetőségeihez mérten készül, edz, gyakorol, próbálja magát formában tartani – abban a reményben, hogy minél hamarabb labdát foghat majd a kezébe a társak jelenlétében is. Mindemellett igyekszünk a szurkolók igényeit is kielégíteni: szeretnénk olyan tartalmakat eljuttatni a drukkereinkhez, amelyekből érezhetik, hogy ebben a helyzetben is létezünk, velük vagyunk, dolgozunk és bízunk abban, hogy a jövő is rendben lesz.

Demjén Balázs 

Az m4sport.hu írása a témáról az alábbi linken olvasható:

https://m4sport.hu/roplabda/cikk/2020/04/08/csutortokon-dontenek-a-noi-roplabda-bajnoksagrol-a-listavezeto-elnoke-lezarna