Gergye Roland: Természetesen számíthat rám a kapitány…

Válogatottunk négyes ütőjét, Gergye Rolandot és párját, a tavalyi strandröplabda ob-n elődöntőbe jutó Gubicza Laurát Görögországban, Pireuszban érte a koronavírus-járvány. A játékos csapata, az Olimpiakosz Pireusz éppen a Görög Kupa hétvégi négyes döntőjére készült, amelynek első számú esélyese volt, amikor beütött a krach.

 

– Egy hete vagyunk kényszerpihenőn. Itt is bezártak mindent, a csarnokba sem mehetünk edzeni, úgyhogy most itthon vagyunk, legfeljebb bevásárolni és kutyát sétáltatni megyünk le az utcára, de ami a legfontosabb, hogy jól vagyunk.

– Ott hogy ítélik meg a helyzetet? Folytatódhat még a bajnokság?

– Napról napra változik a helyzet, de jelenleg március 27-ig van szünet. Ha a magánvéleményemre vagy kíváncsi, akkor viszont szerintem nem lesz már folytatás. Nálunk is hazaengedték a légiósokat, sajnos nekünk kicsit későn szóltak, mert ugyan repülővel még visszamehettünk volna Magyarországra, de oda nem vihetnénk fel a kutyusunkat, nélküle pedig nem akartunk elindulni. Ha autóval megyünk, akkor meg három határon kellett volna átkelnünk, ami ebben a helyzetben minimum rizikós, hogy sikerül, úgyhogy végül Lauval úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk itt átvészelni ezt a kritikus időszakot.

– Neked is elég rosszul jött a bajnokság félbeszakadása, hiszen eddig remek idényed volt.

– Igen, gyakorlatilag egy néhány napos kényszerszünet kivételével végigjátszottam a bajnokságot, ahol az élen állunk és a kupadöntőnek is mi voltunk az első számú esélyesei. Szóval nagyon sajnálom, hogy így alakult, de persze természetesen ilyen helyzetben a sport az, ami a legkevésbé fontos. Én mindenesetre bízom benne, hogy egy-két hónap alatt rendeződik a helyzet, és akkor augusztusban a válogatottban is tudok majd bizonyítani.

– Bízzunk benne, hogy addigra valóban helyre áll a világ rendje. Apropó válogatott, mit szólsz az új kapitány kinevezéséhez?

– Azzal kezdeném, hogy véleményem szerint Bogdan Tanase is remek munkát végzett, arról nem ő tehetett, hogy ennyien lemondták a válogatott programot. Sajnos tavaly végig sérült voltam, ezért akkor én sem tudtam segíteni. A csapatnak így sem hiányzott sok az Európa-bajnokságra való kijutáshoz: ha mindenki rendelkezésre áll, vagy ha nincs az a hálórángatós fordított ítélet a macedónok ellen, vagy 2:0-s vezetésünkről nem veszítjük el a svájciak elleni meccset, akkor mi örülhettünk volna a végén. Az elnökség most a váltás mellett döntött, ebben a helyzetben viszont úgy gondolom, hogy remek választás volt Koch Róbert személye és már nagyon várom a közös munkát. Természetesen számíthat rám az új kapitány, hiszen én még soha nem mondtam le a válogatottságot, még akkor is ott voltam a csapattal, amikor sérülés miatt nem játszhattam, de akkor is igyekeztem minden tőlem telhető módon segíteni a fiúkat.

– Lezajlott már a sorsolás, és kiderült, hogy Portugáliával, Fehéroroszországgal és Norvégiával kerültünk egy csoportba, ahonnan az első kettő juthat ki az Eb-re. Hogy látod az esélyeket?

– Itt is máshonnan kezdeném: nem értettem egyet azzal, hogy a férfiválogatottat nem nevezték az Európa Ligára, mert szerintem nekünk pont arra lenne szükségünk, hogy minél több meccset játszunk, minél jobban összeszokjunk. Tudom, hogy a kapitány a rövidített program miatt abban bízik, hogy így kevesebb lesz a lemondás, de szerintem, aki nem akarja vállalni a válogatottságot, az így is talál majd valami kifogást. Aki viszont eljön, annak minél több meccsre lenne szüksége, hiszen mindig új a keret. Ez a kérdés azonban a mostani vészhelyzet miatt gyakorlatilag idejét múlttá vált, hiszen kevés az esély arra, hogy megrendezik az Európa Ligát. Azt pedig már az előző Eb-selejtezősorozat kapcsán elmondtam, hogy ott is kevésen múlt a kijutásunk, úgyhogy én bizakodó vagyok: ha mindenki elfogadja a meghívást, akkor igenis komoly esélyünk van kijutni akár már a következő Európa-bajnokságra is…