Koronavírus: a klubvilágbajnok Conegliano játszani szeretne, a játékosok közösségi oldalakon tiltakoznak a mérkőzések elhalasztása miatt

Amikor már a sportesemények megrendezése is veszélybe került a koronavírus miatt, a klubvilágbajnok játékosai mindenképpen játszani szeretnének!

A koronavírus olaszországi megjelenésével több sporteseményt töröltek, elsősorban a futball-mérkőzések elhalasztásáról szóltak a hírek, de több fordulót töröltek az olasz röplabda bajnokságból is, február 24. és március 1. között minden röplabdával kapcsolatos tevékenységet fel kellett függeszteni. A CEV pedig elhalasztotta a különféle európai kupasorozatokban érdekelt olasz csapatok hazai meccseit, a biztonságot szem előtt tartva.
Az olasz futballban komoly pénzügyi veszteséget jelent, ha üres stadionokban kell lejátszani a meccseket, ezért ők nem is igazán erőltettek ezt a megoldást. A nézők hiányát a röplabdások is megéreznék, hiszen többezer néző előtt játszanak hétről-hétre. Az olasz szövetségnél felvetődött a bajnokság törlése is, ami bizony a játékosokat hozta volna nagyon nehéz helyzetbe.
Ezt elégelte meg a világ jelenlegi legjobbja, az Imoco Volley Conegliano csapata, melynek sztárjai Instagramon egy közös videoüzenetben azt kérték, hogy akár nézők nélkül is, de engedjék meg nekik, hogy játszanak. Ezt nyomatékosította a csapat kapitánya a lengyel Joanna Wolosz is, leghangosabban pedig a holland Robin de Kruijf érvelt a játék mellett.

Szerinte mindannyian tisztában vannak a koronavírus jelentette fenyegetéssel, ismerik a veszélyeket, de azt se felejtse el senki, hogy ők nem csak passzióból játszanak, nekik ez a munkájuk, azért kapják a fizetésüket, hogy játsszanak. A csapat sztárjai így fogalmaztak: “Nehéz időszakon megyünk keresztül, és az, hogy most megállásra kényszerítenek bennünket, nem segít, hogy túllépjünk a nehézségeken. Ez csak arra jó, hogy tápláljuk a félelmet és a bizonytalanságot… A sport mindig kiemelt jelentőségű volt ennek a népnek, összeköti az embereket és pozitív üzenetet sugároz. Hiszünk benne, hogy a sport egyesít bennünket és erőssé tesz ebben a nehéz helyzetben, így ez lehet az első lépés az újjászületés felé. Ne állítsatok meg bennünk! Nem rajtunk múlik, hogy játszunk-e vagy sem, mi csak szeretnénk megosztani a gondolatainkat: #noivogliamogiocare (#játszaniakarunk)”
A Lega Volley Femminile vezetése pedig úgy döntött – a Conegliano játékosainak üzenetére reagálva, vagy épp más okból – hogy nem állítja le a bajnokságot, a küzdelmek folynak tovább, még ha nézők nélkül is (április 5-ig zárt kapusak lesznek a meccsek), de játszhatnak, ami – ahogy a fentebbi üzenetből is kiderül – ezeknek a játékosoknak a legfontosabb. A nézőket is igyekszik kárpótolni a szövetség: a hétvégi forduló minden mérkőzést közvetítik, és interneten keresztül ingyenesen követhetők lesznek a mérkőzések.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: cev.eu