Sokat érő Diamant-siker Békéscsabán

Végig izgalmas, a sportág minden szépségét felvonultató rangadón aratott 3:1 arányú győzelmet az 1. MCM-Diamant Kaposvár együttese a korábbi ötszörös bajnok Békéscsaba otthonában, a női röplabda Extraliga 16. fordulójában. Szasa Nedeljkovics tanítványai immár 6 pontos előnnyel állnak a tabella élén. 

Jobban kezdte a mérkőzést a házigazda, a hárompontos előny azonban hamar elolvadt, miután Szűcs Kinga több foghatatlan nyitással is meglepte a háló túloldalán állókat. A többiek is játékba melegedtek, és a három egykori csabai, Matics, Tálas és Szpin is küzdött rendesen. A Diamant szép játékkal már 17:11-re is vezetett, innen kapaszkodott vissza a BRSE, aztán hol az egyik, hol a másik csapatnak ment jobban. A végén, úgy tűnt, behúzza a szettet a viharsarki alakulat, de a somogyi hölgykoszorú 24:22-nél sem adta fel, és Miklai blokkja, majd Kliszura okos ütése után máris 24:24 állt a táblán. Egy elhibázott hazai támadás és Szűcs Kinga újabb ász-szervája aztán eldöntötte a játszma sorsát (24:26, 0-1).
Négy gyors kaposvári ponttal indult a második szett, Kliszura remek ejtése után pedig 4:7 volt az eredmény. A csabaiak mindent megtettek azért, hogy újra visszajöjjenek a meccsbe, és siker koronázta erőfeszítéseiket. Fej-fej mellett haladt a két együttes ezután, az amerikai center, Oblad pedig közben – jó szokásához híven – egy szépségdíjas ponttal tette le a névjegyét. Tapsot érdemlő labdamenetek váltották egymást a küzdőtéren, a vendégek pedig a védekezésben és a mezőnymunkában is jeleskedtek. A hajrára így is a BRSE fordulhatott megnyugtató előnnyel, és a 22:18-as vezetés elég volt az üdvösséghez (25:19, 1-1).
A harmadik játékrészben Matics kezdte a pontgyártást, a folytatásban viszont úgy tűnt, hogy hullámvölgybe került a társaság. Nedeljkovics edző 9:5-nél időt kért, de a lányok ezután is csak futottak az eredmény után. Pontosabban támadott a BRSE, a másik oldalon pedig a kelleténél több volt a hiba. Szerencsés-Miklai Zsanett pályára lépése adott új lendületet az együttesnek, és Kliszura pontja után már itt volt az előny (12:13). Izgalmas, látványos volt a meccs ezt követően is, és a végjáték is döntetlen állásról kezdődött el. Az érettségi előtt álló Kalmár Viktória ász-szervája után 19:21 volt az eredmény, Djurics két villanását követően pedig az újabb részsikernek örülhettek a kaposváriak (22:25, 1-2).
A Diamant-lányok mosolygós arccal, nagy kedvvel futottak fel a pályára a negyedik szett elején, és négy ponttal megléptek riválisuktól. Szerencsés-Miklai kiválóan támadott, a társak pedig a játék szinte minden elemében jeleskedtek. Természetesen a házigazda szeretett volna belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, így ez a játszma is kifejezetten izgalmasan alakult. Tálas szemfüles megoldása és Kliszura bombája juttatta még közelebb a kaposváriakat a diadalhoz, de a BRSE is ráerősített, és máris 21:21 volt az eredmény. Collar, majd Jerkov pontját ünnepelte ezután a közönség, majd egyenlített a Diamant. 23:23 után négy szettlabdája volt a házigazdának, majd Tálasék kerültek lépéselőnybe, és végül kiharcolták az igen értékes, három pontot érő győzelmet.
Swietelsky Békéscsaba – 1. MCM-Diamant Kaposvár 1:3 (-24, 19, -22, -28)
Békéscsaba, 1000 néző. V.: Szabó P., Ujházi.
BRSE: Grbics, Klarics 11, Pekárik 6, Collar 13, Jerkov 26, Bodovics 10. Csere: Molcsányi (liberó), Szedmák, Fábián, Glemboczki 4. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer.
Kaposvár: Tálas 3, Kliszura 22, Sipics 8, Matics 9, Szűcs K. 16, Djurics 5. Csere: Szpin (liberó), Szerencsés-Miklai 10, Oblad 4, Kalmár 1. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.
Az eredmény alakulása. I. játszma: 6:3, 9:10, 11:17, 22:21, 24:22, 24:25. II. játszma: 0:4, 7:7, 12:9, 12:12, 16:15, 20:17, 24:19. III. játszma: 0:1, 3:3, 9:5, 12:13, 14:16, 19:21, 22:23. IV. játszma: 3:7, 8:10, 13:15, 15:18, 18:21, 23:21, 23:23, 24:23, 26:25, 27:28.
Vasja Samec Lipicer: Több szettben végén is közel jártunk ahhoz, hogy egyenlítsünk, de sajnos elbizonytalanodtunk. Egy–egyes szettállás után feljött a Kaposvár, amely elég rutinos csapat ahhoz, hogy a legkritikusabb helyzetekben is ura legyen a mérkőzésnek. Mindkét csapat megérdemli a gratulációt a küzdeni tudásáért.
Szasa Nedeljkovics: A két nagyon minőségi csapat a röplabda minden szépségét felvonultatta. Akkor sem vesztettük el a hitünket, amikor nehéz helyzetben voltunk. Ilyenkor tudtunk ritmust váltani, és a cseréink is hozzá tudták tenni a magukét. Nem véletlenül vagyunk ezen a szinten, de itt nem szabad megállni.

Jakub Gluszak vezetőedző ezúttal öt magyar játékosnak adott lehetőséget a kezdőcsapatban, amelyet így Mária Kostelanská, Dékány Bernadett, Bleicher Réka, Villám Lilla, Ambrosio Melani és Sanja Kalicanin alkotott, a liberó Juhár Dalma volt. A két csapat eddigi mérkőzésein 3-0-s Vasas-siker született, és most sem történt ez másként. A meccs előtt a szurkolók hazai pályán is köszöntötték a Magyar Kupa serleget és a vándortrófeát, míg az előző, Jászberény elleni hazai összecsapás legjobbjának Juhár Dalmát választották a szurkolók.
A Vasas rengeteg rontással kezdte a mérkőzést, elsősorban ennek volt köszönhető, hogy 18 labdamenet után még egyenlő volt az állás. Amikor a házigazda lecsökkentette hibái számát, egyből tetemes előnyt épített ki (16-10), így a vendégeket irányító Leiszt Máté kétszer is időt kért. A folytatásban már csak a különbség volt a kérdéses, végül 20 perc alatt került előnybe a Vasas (25-16, 1-0).
A második szettet sokkal pontosabb játékkal kezdte a hazai együttes, Bleicher Réka jól szolgálta ki társait, akik – mind a centerek, mind az ütők – remekül éltek az adódó lehetőségekkel (11-3). Dékány bal kézzel is pontot szerzett, Gyimes Zsófia sorozatban nyolcat szervált, így hamarosan Hajós Aliz is érkezett (17-3). A Vasas teljesen kinyitotta a Haladást, és hatalmas különbséggel duplázta meg előnyét (25-5, 2-0).
A harmadik felvonásra a szombathelyiek alaposan összekapták magukat (6-6). ­­­­­Leiszt csapata ötpontos hátrányánál kért ezúttal időt, a Haladás pedig nemsokára ismét kiegyenlített (12-12). Hullámzott a játék, a mérkőzés során először Gluszaknak időt kellett kérnie, majd a vendégek a vezetést is megszerezték (15-17). Hárompontos hátránynál Dékány volt kétszer egymás után eredményes, majd Bleicher önfeláldozó mezőnyözése után Kostelanská egalizált (20-20). A Vasas nagy nehezen átvettük a vezetést, és végül Ambrosio blokkjával lezártuk a kicsit több mint egyórás összecsapást (25-22, 3-0) – írta a Vasas honlapja.

Vasas Óbuda – Hungast Haladás 3-0 (16, 5, 22)
Folyondár utca, 150 néző. Vezette: Soltész, Kiss Z.
Vasas: Kostelanská 14, Ambrosio 7, Villám L. 9, Dékány 10, Kalicanin 4, Bleicher R. 5. Csere: Juhár, Mihály (liberók), Gyimes 2, Hajós. Vezetőedző: Jakub Głuszak
Haladás: Wallner, Vacsi 6, Cicic 3, Császár 10, Lescay 2, Palánkai-Omoshebi 4. Csere: Lojen, Zoltán A. (liberók), Péteri, Pickering , Szendrődi 4. Vezetőedző: Leiszt Máté

Jakub Gluszak: – Az volt a célunk, hogy mindhárom bajnoki pontot megszerezzük, ez pedig sikerült, így örülnünk kell. Próbáltam mindenkinek lehetőséget adni, örülök, hogy éltek vele. Mostantól a Kaposvárra koncentrálunk.