K&H Kupadöntő: Teqvoly bemutató is lesz a Continental Arénában

A nézők a bronzmérkőzés és a döntő között sem fognak unatkozni, ugyanis a holtidőben – sőt, az Aréna előterében már a mérkőzés előtt – a teqball röplabdás változatával, a teqvolyval ismerkedhetnek, olyan helyi kedvencek segítségével, mint a Fatum klubmenedzsere, a korábbi Bajnokok Ligája-döntős és Eb-résztvevő Veres Péter, illetve az ülőröplabda-válogatott nyíregyházi származású ásza, Kertész Róbert.

 

A teqvoly, a teqball nagy sikerét követően, egy új generációs fejlesztés, mely ötvözi a speciálisan meghajlított Teq asztal előnyeit a röplabda alapjaival, amit kifejezetten az új sportra kialakított játékszabályok, és pontozási rendszer tesz egyedivé. Sokszínűsége miatt nem csak versenyszerűen, de szabadidős sportként is játszható, ezzel teret adva minden érdeklődő számára.

A teqvoly-t párban játsszák és a csapat mindkét tagjának kötelezően labdába kell érnie az ellenfél térfelére való visszajuttatás előtt, ezzel biztosítva a dinamikus és látványos labdameneteket. Az új sportág elsősorban a technikai tudást helyezi előtérbe, így nemtől, kortól függetlenül mindenki örömét leli a játékban.

Nem igényel speciális borítású pályát, ezáltal teremben, strandon és parkban egyaránt játszható. A hatszög alakú teqvoly pálya lehetővé tesz számtalan látványos és különleges támadásvariációt.

2019-ben Budapesten rendezték meg az első teqvoly világbajnokságot, amelyen 3 kontinens 16 nemzete képviseltette magát. A vb-n versenyzőink szép sikereket értek el, hiszen a Blázsovics Ádám (a Kazincbarcika válogatott röplabdázójának, Blázsovics Péternek a bátyja), Bányik Csaba összeállítású magyar páros Lengyelország és Ausztria mögött a harmadik helyen zárt.

Érdekesség, hogy a teqvoly világbajnokság keretében lejátszott Venezuela–Magyarország gálameccsen a mostani kupadöntődöntő két résztvevője – a Vasas részéről Bleicher Réka, a Nyíregyházából Francesco Genesis – is pályára lépett a kazincbarcikaiak két ászával, Carlos Paez Diazzal és Blázsovics Péterrel párban.

A kupadöntő gálameccsén a magyar válogatottal a 2001-es Eb-n is szereplő orosz és lengyel bajnok, a Dinamo Moszkvával pedig Bajnokok Ligája-döntőt játszó Veres Péter, illetve a nyíregyházi születésű, ugyancsak Eb-résztvevő ülőröplabdázó Kertész Róbert vesz majd részt.

 

Szabályok:

  • A teqvoly-t párban játsszák – a Teq asztal lehetővé teszi, hogy női és férfi párosok is kiegyenlített mérkőzéseket játszanak.
  • Egy game 8 nyert pontig tart, egy szett 2 nyert game-ből.
  • Egy mérkőzés versenykiírástól függően lehet egy vagy több nyert szett.
  • A szerváló játékosnak 2 lehetősége van a sikeres szervára és a labdának kötelezően csak az ellenfél térfelén kell pattannia.
  • A csapatnak maximum három érintésből kell visszajuttatnia a labdát az ellenfél térfelére, egy passz minimum kötelező a csapattagok között. A csapattagoknak felváltva kell labdába érni. A csapat első érintése történhet lábbal, a többi érintés kézzel/karral történik.
  • Támadás csak akkor indítható, ha a labda teljes terjedelmében a támadó csapat térfelén van.
  • A hatszög alakú teqvoly pálya különféle látványos és technikás támadásvariációt tesz lehetővé.
  • Amennyiben a labdát a vonalakon belülről juttatja át a csapat az ellenfél térfelére, akkor ugyanannak a csapatnak a következő támadás során kötelezően a vonalakon kívülről kell átjuttatni a labdát.
  • A csapatoknak joguk van minden szett során egyszer kikérni a duplapont megszerzésének lehetőségét, de csak abban az esetben, ha a kikérő csapat az adott game-ben még nem érte el 6 pontot. A duplapont megszerzése csak a kikérő fél számára lehetséges.