Nem borult a papírforma a Folyondár utcában és Békéscsabán

Nem született meglepetés a női Extraliga vasárnap délutáni mérkőzésein: a Vasas Óbuda a Jászberényt, a Békéscsaba pedig az UTE együttesét győzte le három szettben.

A Vasas néhány jó nyitással és sánccal már az elején zavarba hozta a jászberényieket, akik nem igazán találták a helyüket a pályán (8-2). Makai Péter időkérései ellenére is rohamosan nőtt a különbség a felek között (13-4), az első pillanattól kezdve csak az volt a kérdés, mekkora különbséggel és mennyi idő alatt nyeri meg a házigazda a nyitófelvonást.
A második felvonás elején alaposan bealudt a hazai együttes (0-4), de Abdulazimova és Kostelanská jó blokkja felébresztette a csapatot (4-4). A szlovák légiós hamarosan 14. pontját ünnepelhette, csapata pedig annak örülhetett, hogy fordított (10-8). Mindkét csapat sokat rontott, Makai feladót cserélt, együttese pedig ezúttal sokkal jobban tartotta a lépést az ellenféllel, mint az előző etapban (16-12). A hajrá ennek ellenére megnyugtató Vasas-vezetésről kezdődött (19-14), és bár szorosabban, mint az elsőt, de ezt a játszmát is behúzták a hazaiak (25-20, 2-0).
A harmadik szettben is jól kezdtek a vendégek (6-7), elsősorban azért, mert a korábbinál bátrabban nyitottak. A jászságiak trénere az eredendően center Ivana Bulajicot átló pozícióba cserélte be, de Abdulazimova nyitósorozatával így is meglépett a Vasas (11-8). Kostelanská ásza után másodszor kért időt Makai (15-11), de ezzel sem tudta befolyásolni a mérkőzés végkimenetelét: a címvédő jó teljesítménnyel, könnyed játékkal simán kerekedett a Jászberény fölé még úgy is, hogy Gluszak a hajrában több helyen változtatott a felálláson (25-18, 3-0).

Vasas Óbuda – Jászberény VT 3-0 (11, 20, 18)
Folyondár utca, 150 néző. Vezette: Kiss Z., Mezőffy
Vasas: Török 7, Abdulazimova 5, Ana Tiemi 3, Kostelanská 19, Kalicanin 8, Villám L . 6. Csere: Juhár (liberó), Bleicher R., Kjelstrup, Ambrosio 1, Hajós. Vezetőedző: Jakub Głuszak
Jászberény: Alishanova 1, Szilcsenkova 13, Bulajic 5, Ventura 3, Tóth E. 9, Borsos 2. Csere: Radomszki, Piatek (liberók), Mészáros, Szerényi 3. Vezetőedző: Makai Péter

Jakub Gluszak: „Elégedett vagyok, hiszen itthon tartottuk a három pontot. Örülök neki, hogy három játszma után le tudtuk zárni a találkozót, hiszen csütörtökön már kupadöntőt játszunk. Nagy sikernek tartjuk, hogy bejutottunk a kupafináléba, de ha már idáig eljutottunk, megpróbáljuk megnyerni azt. A Nyíregyháza számára előnyt jelent, hogy hazai pályán játszhat majd, de ha a minimálisra csökkentjük a hibáink számát, bármi előfordulhat.”
Makai Péter: „Először is gratulálok a Vasasnak! Értetlenül állok a történtek előtt, hiszen azt gondoltam, hogy jó úton járunk. Ezt továbbra is így vélem, hiszen jó volt az edzésmunkánk, viszont egy-két játékosból hiányzott a tűz. Bíztam benne, hogy egy jó főpróba után következhet egy remek előadás. Reméljük, hogy a rossz főpróba után az előadás, vagyis az UTE elleni bronzmeccs jobban fog sikerülni. Ha viszont nem kezdünk el egymásért küzdeni, az Újpest is át fog gázolni rajtunk.”

Swietelsky-BRSE – UTE 3:0 (15, 18, 18)

Békéscsaba, 800 néző. V.: Adler, Csizmarik.
Békéscsaba: Collar 15, Jerkov 12, Bodovics 7, Grbics 2, Klaric 10, Pekárik 13. Csere: Molcsányi (liberó), Fábián, Szedmák. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer.
UTE: Yurtsever 2, D. Nikics 5, Bagyinka 2, Kojdova 6, Carabali 3, Lacombe 13. Csere: Maurer (liberó), Boros, Manninger 2. Vezetőedző: Kántor Sándor.
A mérkőzés alakulása. 1. szett: 1:5, 5:5, 10:9, 15:10, 21:13, 23:14. 2. szett: 4:0, 6:3, 9:8, 15:10, 18:15, 22:15. 3. szett: 4:2, 6:6, 10:6, 14:8, 19:10, 23:17.

Vasja Samec Lipicer: A Kamnik elleni mérkőzés után újra láttam a csapatot úgy küzdeni, ahogy szerettem volna látni. A mérkőzést megelőzően mentális nyomás alatt voltunk a korábbi Magyar Kupa-vereség után. Most viszont megérdemelten nyertünk, mert jól játszottunk.
Kántor Sándor: Ma egyáltalán nem voltunk ellenfele a Békéscsabának. Hit nélkül nehéz mérkőzést nyerni.