Férfi NB I: csupa háromjátszmás mérkőzés vasárnap

Két Extraliga és három NB I-es mérkőzést játszottak le vasárnap a férfibajnokságban, amely mindegyike három játszmáig tartott. A nap rangadóját a Kecskemét nyerte a MAFC ellen, míg a bajnoki címvédő Vegyész a Debrecent győzte le. A MÁV Előre Pécsen, a Szolnok Sümegen győzött, míg a Dunaferr a Szegedet fektette két vállra.

 

Férfi Extraliga:
Kecskemét–MAFC-BME 3:0 (24, 22, 18)
A forduló vasárnapi rangadóján a kecskemétiek szerezték az első pontokat, köszönhetően egy elrontott vendégütésnek, illetve Amarildo ászának, ezt követően a fővárosiak is feltették első pontjaikat a táblára. 4:2-es hazai vezetéskor beindult Nagy Péter társasága, és zsinórban szerzett öt egységgel 4:7-re lépett el. Pestinek sikerült megtörni a vendégek rohamát, ám ezután a KRC már a negyedik rontott nyitását mutatta be a meccs folyamán. A MAFC 8:12-re is vezetett, amikor kezdett magához térni a Kecskemét; Vaiopoulos és Qepa ütéseivel 12:13-ra zárkóztak a kék-fehérek, de az egyenlítés csak 17:17-nél jött össze. 18:19-nél pályára lépett a KRC új játékosa, az Észak-Macedón élvonalból igazolt Igor Subotic. A húsz pontot először a vendégek érték el, 19:21-nél időt is kértek a hazaiak, ami után Pesti ütéseivel egalizáltak. Gacs és Pesti kettősblokkjával hosszú idő után 24:23-nál újra a hírös városiak vezettek, és hatalmas csatában 26:24-re megnyerték a szettet.
Vendég ásszal indult a második felvonás, majd a következő nyitását a norvég feladó, Hole hosszúra méretezte. Pesti szenzációs helyzetfelismerését kihasználva 3:2-nél már a KRC volt előnyben. 6:6 után egy rontott hazai blokkot követően a MAFC vezetett, és pár perccel később már hárompontos fórnak örülhettek, 10:13. Ekkor azonban feljebb kapcsolt a hazai gépezet, és öt pontot hozott, 15:13. A vendégek 17:15-nél időt kértek, s 18:18-nál utolérték ellenfelüket. Dávid Zoltán időkérését követően Krupánszki lépett a sereg élére, remek ütéseivel 23:21-re vezettek a kecskemétiek, majd Pesti és Gacs pontjaival a második játszmát is behúzták (25:22).
A fővárosiaknak ezután győzelmi kényszerben kellett röplabdázniuk, ehhez mérten ők indították jobban a harmadik szettet. Ám nem tartott sokáig, hogy egyenlítsen a KRC, sőt, 5:4-nél már a hazaiak vezettek. A kecskemétieken látszott, hogy le akarják rendezni a meccset három játszma alatt, minden labdáért elmentek, nagy mentéseket mutattak be, és 8:5-nél Nagy Pétert időkérésre kényszerítették. A vendég játékmegszakítás ellenére folytatta menetelését a győzelem felé a Kecskemét, 13:9-nél ismét jött a MAFC részéről a timeout. A megnyugtató 16:12-es hazai fór hirtelen egy pontra olvadt, de Dávid Zoltán időkérése újra felpezsdítette játékosait. A végjátékba 20:17-es KRC-előnnyel léptek be a csapatok, majd Pesti pontjaira már végképp nem volt válasza a vendégeknek, akik 25:18-ra bukták el az utolsó szettet.
Dávid Zoltán: – Nagyon nehéz meccs volt attól függetlenül, hogy 3:0 lett a végeredmény. Rettentően örülök a három pontnak, hiszen a MAFC elég jó csapat. Most nekünk jött ki jobban a lépés. Megnézve a statisztikát, ez volt az első meccsünk a szezonban, amikor minden ütőjátékosunk 50% felett teljesített. Erre várok augusztus óta.
Nagy Péter: – Csalódott vagyok. Ez egy csapatmunka volt a szó negatív értelmében. Én sem és az egész csapat sem tudott reagálni a ma mutatott görcsös játékunkra. A Kecskemét azt játszotta, amit vártam és amire készültünk. A végjátékokban sokkal pontosabban játszott a KRC. Az első szettben végig vezettük, végül 26:24-re kikaptunk, és úgy gondolom, ez rányomta az egész mérkőzésre a bélyegét.
(kesport.hu)

 

Vegyész RC Kazincbarcika–Debrecen 3:0 (13, 10, 13)
Legtöbb pont: Blázsovics 11, ill. Hubicska 13
Hamar hárompontos előnyre tett szert a Vegyész, amit a DEAC tartani tudott, egészen a játszma közepéig. Ekkor ugyanis érkezett Carlos Páez a nyitóhelyre, akit nem lehetett kizökkenteni, a hálónál pedig Juhász Péter vezérletével a hazaiak állva hagyták ellenfelüket (25:13). A második szettben még simábban nyert a VRCK, Marek Kardos vezetőedző lehetőséget is adott Péter Mártonnak és Földes Dánielnek, utóbbi ezúttal is nyitott egy ászt (25:10). A harmadik felvonásban is érkezett Péter M., valamint Budai Balázs és Csizmadia Tamás is lehetőséget kapott edzőjétől. A fiatalok igyekeztek élni a lehetőséggel, a csapat kicsit felforgatott állásban is magabiztosan őrizte előnyét, nem forgott veszélyben a Vegyész sikere (25:13).
Marek Kardos: – Örülünk a győzelemnek, és annak is, hogy a fiatalok lehetőséget kaptak, amivel sikerült élniük.
Fodor Antal: – Megérdemelten nyert a Vegyész, gratulálok nekik. Szerettünk volna nagyobb ellenállást kifejteni, de ez valószínűleg akkor sem sikerült volna, ha Bagics Balázs sérülés miatt nem hiányzik. Igyekszünk levonni a tanulságokat, és ezeket hasznosítani a következő mérkőzéseken.
(vrck.hu)

 

Férfi NB I:
Pécsi TE-PEAC–MÁV Előre-Bericap 0:3 (–15, –16, –21)
Legtöbb pont:
Takács B. 9, ill. Salazar 15
Gyöngyösi Zoltán: – Két külföldivel és jó magyar játékosokkal rendelkezik a Fehérvár, a nemrég meglépett edzőváltás óta úgy néz ki stabilizálták magukat. Mi igyekeztünk a tudáskülönbséget taktikával kiegyenesíteni, ami a harmadik játszmában majdnem sikerült, húsz pontnál még bőven vezettünk. A gyenge állásainkat kellene gyorsabban elforgatnunk, ezen dolgozni fogunk.
Gazsi Péter: – Hoztuk a kötelezőt, bár a harmadik szettben elhittük, hogy vége a mérkőzésnek, de még időben jól váltott ritmust a csapat és ezt is nyertük.

 

Sümeg–Szolnok 0:3 (–22, –14, –20)
Legtöbb pont:
Kaposi 10, ill. Gönczi 13
Németh Zoltán: – A héten öt játékosunk is lebetegedett, gyakorlatilag a csapat fele állt rendelkezésre az edzéseken. Több játékos betegen vállalta a mérkőzést. Természetesen ez csak részben mentség a teljesítményünkre. Sajnos a Szolnok akarta jobban a győzelmet. Nagyon dekoncentráltan, sok hibával röplabdáztunk. Gratulálok a Szolnok csapatának!
Gulyás Ferenc: – Gratulálok a győzelemhez a csapatomnak. Rendkívül stabilan koncentrálva játszottunk az ellenfelünk sem talált fogást rajtunk. Nagyon bízom benne, hogy át tudjuk menteni ezt a formát a jövőheti Székesfehérvár elleni meccsre is.

 

Dunaferr SE–Vidux-Szegedi RSE 3:0 (17, 19, 9)
Legtöbb pont:
Mészáros D. 13, ill. Csányi 13
Nusser Elemér (Szeged): – Mélyen tudásunk alatt játszottunk. Harminc, legfeljebb negyven százalékát nyújtottuk annak, amit tudunk. Ennyire rosszul nem játszottunk a szeptemberi szezonkezdés óta, és remélem, nem is fogunk. A meccs után az öltözőben a játékosok is tanácstalanok voltak a formahanyatlás kapcsán, ők sem értették mi történt, hiszen a héten nagyon pörögtek az edzéseken, jó munkát végeztek. Korrekten ők is elismerték, hogy káosz volt a pályán és a fejekben. Az időkérések és a cserék sem javítottak a helyzeten. Alszunk erre kettőt, megvitatjuk mi lehetett a probléma, de aztán jobb, ha el is felejtjük ezt a meccset. Jön a Pécs elleni hazai találkozónk, most az a legfontosabb. Azon a meccsen nyerni kell, és jóval többet ki kell hoznunk magunkból, hiszen a bennmaradás a cél!