Nem hibázott a Vasas és a Békéscsaba

Nem borult a papírforma a női röplabda Extraliga vasárnapi játéknaján. A 13. forduló záró mérkőzésein a címvédő Vasas Óbuda három szettben verte a sereghajtó Haladást, a Békéscsaba pedig 3:1 arányban bizonyult jobbnak a Jászberénynél.

A fővárosi mérkőzés kezdete előtt Gyimes Zsófia vehette át az UTE elleni Magyar Kupa elődöntő legjobbjának járó díjat. Jakub Głuszak vezetőedző a nyitásfogadók közül ezúttal Török Katának és Dékány Bernadettnek, centerben Ayshan Abdulazimovának és Sanja Kalicaninnak, átlóban Trine Kjelstrupnak szavazott bizalmat, a feladó Ana Tiemi, a liberó pedig Juhár Dalma volt.
A Haladással vívott korábbi találkozókkal ellentétben ezúttal kimondottan koncentráltan kezdtek a fővárosi lányok, Kalicanin vezérletével hamar elléptek, majd magabiztosan őrizték az előnyt. Kjelstrup ihletett formában játszott, támadásaira nem talált ellenszert Leiszt Máté csapata, könnyedén szerezte meg a vezetést a Vasas (25:17, 1:0).
A második játszmában a budaiak ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták. Kjelstrup fantasztikus nyitássorozatokkal és életerős támadásokkal vezette csapatát, de Török is beszállt a pontgyártásba. A szett második felében már Bleicher Réka irányította a csapatot, a játszma végére Abdulazimova szép támadásával tettek pontot (25:9, 2:0).
A harmadik felvonás sem hozott nagy fordulatot a hazai szurkolók legnagyobb örömére, a Haladás szépen tartotta a tempót a játszma derekáig, ám Kjelstrup újabb nyitássorozatával minden lényegi kérdést eldöntött. A mérkőzés végén már csak a különbség volt kérdéses, végül tíz pontos előnnyel zárta le a játszmát a Vasas (25:15, 3:0).

Vasas Óbuda – Hungast Haladás 3-0 (17, 9, 15)
Folyondár utca, 300 néző. Vezette: Kiss, Szabó Zs.
Vasas: Török 11, Kalicanin 7, Kjelstrup 16, Dékány 8, Abdulazimova 7, Ana Tiemi 2. Csere: Juhár (liberó), Hajós, Bleicher 1. Vezetőedző: Jakub Głuszak
Haladás: Wallner 4, Vacsi 4, Cicic 1, Császár 7, Lescay 5, Palánkai-Omoshebi 4. Csere: Lojen, Zoltán (liberók), Szendrődi, Péteri 1. Vezetőedző: Leiszt Máté

Jakub Głuszak: – Elégedett vagyok, teljesítettük a mai célkitűzést és jó játékkal szereztük meg a három pontot. Fontos volt, hogy három szettben le tudjuk zárni a meccset, hiszen minden energiánkra szükség lesz szerdán az UTE elleni kupa-visszavágón.

Leiszt Máté: – Gratulálok a Vasasnak! Hibáinkkal megkönnyítettük a dolgukat.

Swietelsky-Békéscsabai RSE–Jászberény VT 3:1 (15, –13, 19, 15)
Békéscsaba, 800 néző. V.: Jámbor, dr. Árpási.
Békéscsaba: Grbics 2, Klaric 18, Pekárik 16, Collar 14, Jerkov 15, Bodnár 6. Csere: Molcsányi (liberó), Fábián, Szedmák. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer.

Jászberény: Alishanova 3, Szilecsenkova 11, Borsos 5, Ventura 15, Tóth E. 10, Bulajics 5. Csere: Piatek, Radomszki (liberók), Szerényi, Mészáros Zs. 1, Faragó. Vezetőedző: Makai Péter.

Vasja Samec Lipicer: – Az első szettben jó ritmusban játszottunk, a másodikban azonban kiütközött, hogy nem régóta van együtt ez a csapat, ingyen odaadtuk a Jászberénynek ezt a szettet. A folytatásban ismét elkaptuk a fonalat és úgy játszott a csapat, ahogy egy győzelemhez szükséges.

Makai Péter: – Gratulálok mindkét csapatnak! Két szetten keresztül jól játszottunk, addig, amíg a koncentráció kitartott. Amikor ez lohadt, átszaladt rajtunk a Békéscsaba.