Bajban a bajnokok és a címvédő is a Magyar Kupa elődöntőjében

Három párharcban is az elődöntő első mérkőzéseit játszottak le szerdán a férfi és női Magyar Kupában. A férfiaknál a Fino Kaposvár nagyon simán győzte le 3:0-ra a címvédő Kecskemétet, míg a tavalyi döntős Pénzügyőr a bajnoki címvédő Vegyész RC Kazincbarcika otthonában nyert 3:1-re. A nőknél a tavalyi döntős Békéscsabát búcsúztató UTE ezúttal a bajnok Vasas otthonában folytatta a meglepetéseket, hiszen a lilák 2:1-re is vezettek, s bár végül 3:2-es vereséget szenvedtek, hazai pályán 3:0-s vagy 3:1-es győzelem is elég nekik a döntőbe kerüléshez.

 

Férfi Magyar Kupa elődöntő, 1. mérkőzés:
Fino Kaposvár – Kecskemét 3:0 (12, 16, 18)
Kaposvár, 250 néző. V: Mezőffy, Vári
Kaposvár: Keen 3, Bögöly 13, Makarov 10, Kruzskov 20, Horváth K. 12, Nagy J. 3. Csere: Bozóki (liberó), Kalmár, Martinez. Vezetőedző: Ruben Wolochin
Kecskemét: Gacs 3, Deliu 1, Krupánszki 3, Vaiopulosz 4, Pesti 11, Szubotics 8. Csere: Deák (liberó), Qepa 4, Szabó B. Vezetőedző: Dávid Zoltán
Akárcsak három nappal korábban a bajnokin, a Magyar Kupa (hazai) elődöntője is Bögöly Gábor méretes és annál hatásosabb blokkjával indult. A nyitó játszmában a házigazda kaposváriak szó szerint sánc-bemutatót tartottak: csak az első felvonásban Ilia Makarov négy ellenfelét takarta be irgalmatlanul, Bögöly is kiosztott még egyet, s a karmester Keen Cameron és a másik orosz légiós, Jurij Kruzskov is bemutatott egyet. Hihetetlennek tűnik, de a nyitó játszmában a végig jól játszó és egyre nagyobb különbséggel vezető Fino-Kaposvár csupán 12 pontot engedélyezett a négy külföldi idegenlégióssal megerősített – az egyaránt albán Amaraldo Deliu és Evangelos Vaiopoulos most is játszott, a vasárnapi bajnokit kihagyó szerb Igor Szubotics is a kezdőcsapatban kapott helyet, a szintén albán állampolgár Osman Qepa viszont a cserék között foglalt helyet – Magyar Kupa címvédő Kecskemétnek (25:12).
Szorosan indult a második felvonás, majd idővel nemes egyszerűséggel állva hagyta ellenfelét a Fino. Nem hibáztak a hazaiak; láthatóan élvezték a játékot. A két orosz légiós, Jurij Kruzskov és Ilia Makarov hangyaszorgalommal termelte a pontokat, Bögöly Gábor és Horváth Kristóf pedig keményen tartotta velük a lépést. Keen Cameron remekül osztogatta a labdákat, a liberó szerepkörébe bújt Bozóki Bence magabiztosan „takarított” a pályán, s ha kellett, akkor a rangidős Nagy József is odatette magát. A játékrészt stílszerűen Bögöly két foghatatlan ásza zárta le (25:16).
A harmadik szett volt a legszorosabb – még olyan is volt, amikor a vendégek vezettek –, ám aztán helyre billent a megszokott rend. A Fino-Kaposvár mestere, az argentin Ruben Wolochin (az egész mérkőzésen) másodszor rendelte magához a játékosait, ám nem leszúrni akarta a társaságot: csupán nyugalomra, higgadtságra intette őket. Meg is lett a foganatja, hiszen a vendégek már képtelenek voltak több pontot szerezni (25:18).

 

Vegyész RC Kazincbarcika – Pénzügyőr 1:3 (–23, 23, –17, –32)
Kazincbarcika, 600 néző. V: Adler, Csizmarik
VRCK: Páez 3, Blázsovics 16, Moraes 13, Braga 17, Efraimidisz 9, Juhász 7. Csere: Dudás, Vitko (liberó), Árva 3, Péter, Toronyai. Vezetőedző: Marek Kardos
Pénzügyőr: Rása 5, Magyar 3, Reffatti 25, Flachner D. 11, Kovács Z. 24, Kiss D. 14. Csere: Feliciano (liberó), Szabó M., Rozgonyi. Vezetőedző: Jókay Zoltán
Két Carlos Páez-ásszal kezdődött a találkozó, majd a vendégek hoztak össze két jó blokkot. Felváltva vezettek a csapatok, majd a Pénzügyőr kettővel meglépett (8-10), amikor Marek Kardos vezetőedző pedig először időt kért, hárommal mentek a fővárosiak (11-14). Juhász Péter hozott egy jó blokkot Kovács Zoltánnal szemben, egyre csökken a különbség, de egyenlíteni nem tudott a Vegyész, a végén minimális különbséggel kerültek előnybe a vendégek (23:25).
Fej-fej mellett haladtak a felek a második szett elején, majd ismét tízhez érve volt kettő a Pénzügyőr-fór. Kovács bombája után volt az már három is (9-12), de előbb 12-12-nél, majd 16-12-nél is időt kellett kérnie Jókay Zoltán vezetőedzőnek, mert a borsodiak hét pontot szereztek zsinórban. Ehhez Marcílio Braga jó nyitásai mellett Blázsovics Péter hatékony hátsó soros támadásaira is szükség volt. A PSE kapaszkodott, időt is kértek a hazaiak (23-22), de az izgalmas végjátékban ezúttal a VRCK bizonyult jobbnak, az utolsó pontot Rodrigo Moraes szerezte (25:23).
Kereken egy óra telt el, amikor elkezdődött a harmadik játszma, amit a vendégek kezdtek jobban (3-5). 6-9-nél kért időt először Kardos, de a Pénzügyőr nem engedett ki, hétpontos előnyt harcolt ki magának (9-16). Innen hiába szerzett négyet a Vegyész, Kovács és a brazil Reffatti vezérletével a sorozat tavalyi ezüstérmese kézben tartotta a játszmát (17:25).
Jobban kezdte a negyedik felvonást a Kazincbarcika, mégis Kardos kért először időt, mert a budapestiek fordítottak (8-10). Árva érkezett a pályára, Jókay pedig kikérte első félpercesét, mert négypontos előnyét csapata gyorsan leadta (13-15). Kovács és Reffatti továbbra is jó formában játszottak, de a Vegyésznek még háromszor sikerült mínusz négyről visszajönnie. Az óriási “ütőpárbajból” végül a vendégek jöttek ki jobban, akik meg is nyerték a jó színvonalú összecsapást (32:34).
Marek Kardos: – A két csapat közti különbséget a nyitás és a fogadás minősége jelentette. Tudtuk, hogy ellenfelünk remekül fogad, de a szerváinkkal nem tudtuk távol tartani őket a hálótól, a jó bejátszásokból pedig hatékonyabban támadtak. Amikor sikerült megnyitnunk őket, jobbak voltunk, de sajnos ez sok alkalommal nem sikerült. Ettől függetlenül megpróbálunk idegenben nyerni, ehhez jobb szervák kellenek.
Jókay Zoltán: – Helyenként feszültnek éreztem a csapatomat, talán azért, mert már nagyon rég játszottunk ilyen hőfokú találkozót. Annak örülök, hogy a negyedik játszmában végül helyén volt a szív és az ész is. Mindig óriási dolog itt, Kazincbarcikán nyerni, de ez a párharc egyáltalán nincs lefutva, sőt, négy nap múlva például bajnokit játszunk.

 

Női Magyar Kupa elődöntő, 1. mérkőzés:
Vasas Óbuda – UTE 3:2 (20, –27, –17, 15, 13)
Folyondár utca, 300 néző. V: Kiss Z., Halász E.
Vasas: Török 15, Kalicsanyin 6, Kjelstrup 12, Dékány 10, Gyimes 11, Ana Tiemi 6. Csere: Juhár 1 (liberó), Kostelanská 10, Abdulazimova 2, Bleicher 1. Vezetőedző: Jakub Gluszak
UTE: Chase 7, Carabali 12, Lacombe 20, Kojdová 16, Nikic 12, Bagyinka 5. Csere: Maurer (liberó), Kovács L. 2, Yurtsever. Vezetőedző: Kántor Sándor
Jakub Głuszak: – Pont ilyen mérkőzésre számítottam, sok hosszú labdamenettel, hiszen ez már a kupaelődöntő, mindenki harcol a fináléba jutásért. Az első szettet nem indítottuk jól, aztán elkezdtünk úgy játszani, ahogy tudunk. A második játszmában nagy előnyt adtunk le, az UTE visszajött, mi pedig a végjátékban túl hamar le akartuk zárni a labdameneteket, ez pedig sok hibát szült. A harmadik felvonás ráment a második elvesztésére, aztán cserékkel frissítettünk a csapaton, ami bevált. Összességében jó munkát végeztünk, nyertünk, és ez volt most a legfontosabb. Büszke vagyok a lányokra, végig harcoltak, nagy gödörből másztak ki, így mondhatjuk,  hogy boldog vagyok az eredménnyel.
Kántor Sándor: – Változatos mérkőzést játszottunk a Vasassal, nagy taktikai csata volt, hol mi voltunk lépéselőnyben, hol ők. Sajnos a negyedik szettben megsérült az egyik játékosom, ez benne van a röplabdában, ez is közrejátszott abban, hogy elveszítettük az ötödik játszmát. Több volt ebben a mérkőzésben, az első szett végjátékában például túl türelmesek voltunk, kikényszerített hibákból akartunk pontokat szerezni, nem pedig megöltük a labdákat. Egy ilyen csapat ellen ez nem fér bele. Azt gondolom, jó mérkőzést láthattak a nézők, a visszavágón kiderül, melyik csapat jut döntőbe.

 

HETI PROGRAM:
Január 16., csütörtök
17:00 Jászberény – Fatum-Nyíregyháza (női Magyar Kupa elődöntő, 1. mérkőzés)
20:00 Hungast-Haladás – MTK (női Extraliga)
Január 17., péntek
18:00 1. MCM Diamant Kaposvár – Békéscsaba (női Extraliga); Tv: kapos.hu
Január 18., szombat
17:00 MÁV Előre-Bericap – TFSE (női NB I)
17:00 Budaörs – Palota (női NB I)
18:00 Fatum-Nyíregyháza – Jászberény (női Extraliga); Tv: youtube
18:00 UTE – Vasas Óbuda (női Extraliga); Tv: Sportstream
18:00 MAFC BME – Fino Kaposvár (férfi Extraliga); Tv: Sportstream
18:00 Gödöllő – DSZC-Eötvös DSE (női NB I); Szamos utca
18:00 Szent Benedek RA – DVTK-Fux (női NB I)
December 19., vasárnap
16:00 DEAC – Kecskemét (férfi Extraliga)
16:00 MÁV Előre-Bericap – Dunaferr (férfi NB I)
16:00 Szolnok – PTE PEAC (férfi NB I)
17:00 Pénzügyőr – Vegyész RC Kazincbarcika (férfi Extraliga); Tv: Sportstream