MRSZ Díjátadó Gála – Ők lettek az év legjobbjai

A Vasas csütörtöki Bajnokok Ligája mérkőzése előtt, alatt és után, az Érd Arénában az MRSZ átadta az év legjobbjainak járó díjakat.

 

A találkozó előtt a Vasas Óbuda tulajdonosa, Jámbor János vehetett át a Magyar Röplabdázásért Emlékérmet, illetve a csapat nevében Elnöki különdíjat, abból az alkalomból, hogy a piros-kékek révén 15 év után van újra magyar résztvevője a Bajnokok Ligája főtáblás küzdelmeinek.

A találkozó első szettje után adták át az év legjobb női játékosának járó Szalayné Sebők Éva díjat Németh Anettnek. Az amerikai Coastal Carolina Volleyball női egyetemi röplabdacsapatának ütőjátékosa a nápolyi Universiadén történelmi negyedik helyezést szerző magyar csapat legjobbja és a torna pontkirálynője volt, emellett az Eb-n szereplő női válogatottunkban is ő nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt.

A második játszma után a legjobb felnőtt férfi játékosnak járó Tatár Mihály Díjat adták át Dávid Csanádnak. A román Baia Mare ütője az Európa-ligában és az Eb-selejtezőkön is válogatottunk a legjobb játékosa volt.

A többi díjat már a találkozó után adták át. A Dr. Kotsis Attiláné Díj (Legjobb női teremröplabda edző) Hollósy László kapta. A Fatum-Nyíregyháza vezetőedzője, csapatával Magyar Kupát és bajnoki ezüstérmet ért el a legutóbbi idényben.

A Legjobb férfi teremröplabda edző (Beregszászy Szabolcs Díj) Jókay Zoltán lett. Az eddig a női mezőnyben jeleskedő szakember első férfi idényében a bajnoki és a Magyar Kupa döntőjéig vezette a Pénzügyőr csapatát, a jelenleg is zajló idény alapszakaszában pedig veretlenül nyerte a B-csoport küzdelmeit.

 

Legjobb női utánpótlás játékos a nyíregyházi Tóth Fruzsina lett. A Fatum-Nyíregyháza liberója, csapatával idén Magyar Kupát és bajnoki ezüstérmet nyert, tagja volt a nápolyi Universiadén negyedik helyet elérő magyar csapatnak és benne volt az Európa-bajnokságon szereplő válogatottnak is.

A legjobb férfi utánpótlás játékosnak Horváth Kristófot választották. A Fino Kaposvár ütőjátékosa, alapembere volt a bajnoki bronzéremig jutó csapatnak, és a juniorbajnokságot megnyerő gárdának, emellett már a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott.

Legjobb női utánpótlás teremröplabda edző a békéscsabai Nagy Attila lett. A BRSE utánpótlás vezetőedzője csapataival idén bajnoki címet szerzett az ifjúsági és a minibajnokságban.

A férfiaknál ugyanezt a díjat idősebb Nagy Péter vehette át. A kecskemétiek utánpótlásedzője a gyermekbajnokságban szerzett aranyérmet csapatával.

A strandröplabdázóknál Lutter Eszter és Szombathelyi Szandra (RÖAK Kaposvár), valamint Kiss Dániel és Bán Viktor (Pénzügyőr) lett a legjobb. Előbbiek nyáron megvédték országos bajnoki címüket – Lutter sorozatban hatodszor, Szombathelyi összességében negyedszer lett bajnok – és további három ob-fordulón sem találtak legyőzőre. A magyar strandröplabdázók közül először nekik sikerült elődöntőbe jutniuk világranglista-pontszerző versenyen. Utóbbiak idén megnyerték a strandröplabda országos bajnokság döntőjét

Utánpótlásban Vecsey Fanni (Gödöllői RC) és Vasvári Zsófi (Strandröplabdázásért SE), illetve Tari Bence és Veres Ákos (Strandröplabdázásért SE), lett az év legjobbja. Előbbiek bejutottak a legjobb 8 közé a Badenben megrendezett U18-as Európa-bajnokságon, magyar strandröplabdázók ilyen eredményt még soha nem értek el kontinenstornán. Emellett megnyerték az U18-as ob-t és ezüstérmet szereztek a korosztályos MEVZA-tornán is. A budapesti felnőtt World Tour-verseny főtábláján egyetlen magyar párosként tudtak mérkőzést nyerni, Zsófi pedig minden idők legfiatalabb felnőtt ob-forduló győztese. Utóbbiak az idei strandröplabda ob U14-es korosztályának bajnokai.

Az év strandröplabda edzője: Gubik János lett. A bajnoki címet megnyerő Lutter Eszter – Szombathelyi Szandra páros edzője, 2016 óta mindig tanítványai nyerték a felnőtt női bajnoki címet.

Legjobb férfi ülőröplabda játékosnak Kertész Róbertet választották, a legjobb női ülőröplabda játékos Szűcs Gyuláné lett.

 

Ami a további díjakat illeti, az Abád József Díjat (Legjobb férfi teremröplabda szakedző) az idén 65 éves Németh Lajos kapta.

A szakmai kollégium különdíját a játékospályafutását befejező Bokorné Liliom Rita, Sándor Renáta, és ifjabb Nagy Péter érdemelte ki.

Elnöki különdíjat kapott Dr. Kotsis Attiláné, Gabi néni, abból az alkalomból, hogy minden idők legeredményesebb magyar női röplabda szövetségi kapitánya idén megkapta a Prima Primissima Díjat.

Ugyancsak elnöki különdíjban részesült Bútor Anna, Kristóf Dóra és Szabó Anna. A Gödöllői RC és a helyi Török Ignác gimnázium tanulói aranyérmet szereztek a Szicíliában megrendezett iskolai strandröplabda világbajnokságon. Ők lettek a magyar röplabdázás első világbajnokai.

MRSZ Emlékplakettet kapott Demeter György, aki edzői pályafutásának befejezése alkalmából veheti át az Emlékplakettet.

MRSZ Emlékérmet kapott
– az Universiade-válogatott (Bleicher Réka, Cicic Marija, Gyimes Zsófia, Kiss Gréta, Németh Anett, Riczkó Gabriella, Tóth Dalma, Tóth Fruzsina, Vezsenyi Adrienn, Villám Csenge, Villám Lilla, Zólyomi Rebeka és a szakmai stáb). Közel fél évszázad után szerepelt újra magyar röplabdacsapat az egyetemisták világjátékán, de csapatunk nem csak részt vett a megmérettetésen, hanem csoportját és a negyeddöntőt megnyerve bejutott a legjobb négy közé, és a negyedik helyen zárt, amely a legjobb magyar helyezés az Universiadékon, női röplabdában.
– az 1979-es Európa-bajnokságon 4. helyezést elérő női válogatott (Anker Irma, Bánhegyiné Radó Lúcia, Buzekné Maklári Ilona, Feketéné Csapó Gabriella, Fésűs Irén, Fodorné Gálhidi Zsuzsa, Juhász Ágnes, Kőszegi Bernadett, Radnainé Schlégl Judit, Szalayné Sebők Éva, Torma Ágnes, Vargáné Pálinkás Erzsébet)
– Idősebb Tomanóczy Tibor (70. születésnapja alkalmából)
– Kovács József (75. születésnapja alkalmából)
– Borosnyai Sándor (75. születésnapja alkalmából)
– Garamvölgyi Mátyás (75. születésnapja alkalmából)
– Őryné Merő Nóra (75. születésnapja alkalmából)
– Hoboth Sándor (65. születésnapja alkalmából)