Challenge Kupa: leiskolázta a Rigas Skolát a Békéscsaba

Az idegenbeli nyögvenyelős siker után hazai pályán magabiztos győzelemmel jutott a Challenge Kupa nyolcaddöntőjébe a Békéscsaba, miután 3:0-ra legyőzte a lett Rigas Volejbol Skola csapatát, amely mindössze 37 pontot szerzett a találkozón. A BRSE következő ellenfele egy régi ismerős, a szlovén Calcit Kamnik lesz.

 

NŐI CHALLENGE KUPA, ELSŐ FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ:

BÉKÉSCSABAI RSE – RIGAS VOLEJBOLA SKOLA (lett) 3:0 (16, 13, 8)

Békéscsaba, 0 néző. V: Janakijev (bolgár), Weinberger (svájci)

BRSE: Jerkov 9, Pekárik 14, Dapic 10, Klaric 10, Bodnár 13, Fábián 6. Csere: Molcsányi (liberó), Boskó Á. Edző: Vasja Samec Lipicer

RIGA: Reknere 1, Kjasile 3, Ozola 1, Levinska 14, Kramena 1, Hrapane 2. Csere: Zvaigzne, Tiltina (liberók), Ergle 3, Ignatjeva, Pridatko 2. Edző: Andrejs Odinokovs

Az eredmény alakulása: I. játszma: 8:2, 16:11, 21:14. II. játszma: 8:7, 16:9, 21:14. III. játszma: 8:3, 16:4, 21:17.

 

Ashley Evans, Szedmák Réka és Rády Boglárka sem állt Vasja Samec Lipicer rendelkezésére. Benevezték ugyanakkor a mindössze 17 éves Boskó Ágnest. Irányító poszton Fábián Fannyt küldte csatába Vasja Samec Lipicer.

Határozottan, nagy lendülettel startolt a Békéscsaba, amely nagyon gyorsan szerzett jelentős előnyt. A hálónál remekül tette a dolgát a Bodnár, Pekárik kettős, de Klaric is gyártotta a pontokat. Állandosult a 6-7 pontos különbség, a vendégek trénere kétszer is kikérte az idejét. Jerkov is igyekezett megmutatni, hogy miért is igazolta le néhány héttel ezelőtt a BRSE. A vendégek edzője már az első szett derekán pályára küldte csereembereit.

Klaric ponttal kezdődött a meccs második felvonása, majd egy Pekárik-ásszal folytatódott, a játszma e korai szakaszában úgy tűnt, hogy nem lesz sétagalopp a találkozó. Korán, 5:5-nél kikérte idejét a csabaiak szlovén edzője. Maradt csabai kézben az irányítás és Jerkov nyitásait követően apró lépésekkel sikerült elhúzniuk a lelkes, de szerényebb képességű fiatal balti csapattól. Felszabadultan, jól játszott a csabai együttes, és különösebb nehézség nélkül jutott el a szettgyőzelemig. A 2:0-s vezetés azt is jelentette, hogy a Békéscsaba a meccs további alakulásától függetlenül már továbbjutott.

Nem igazán akarta elnyújtani a találkozót a Békéscsaba, amit már a 3. szett elején nyomatékosított. A nagy előny kialakulásához a nagyon szimpatikus lett gárda is rendesen hozzájárult: rossz nyitások, hosszú és széles ütések, csökkenő koncentráció, láthatóan szerették volna mihamarabb befejezni a találkozót. Persze ez mit sem von le a Békéscsaba érdemeiből, amely nagyon összeszedte magát a szombati Újpest elleni bajnoki vereség után. A mérkőzés hajrájában pályára lépett a 17 éves Boskó Ágnes is, aki nagyon nem melegedhetett be, hiszen csapata villámgyorsan lezárta a csatát.

Vasja Samec Lipicer: – Ha a két mérkőzés közötti különbséget elemzem, akkor az a csarnok, Jerkov és a feladó. Míg Lettországban meg kellett küzdenünk a sötét teremmel is, addig most más körülmények között igazi harcosokként küzdöttünk, és most megfogtuk a szerváikat is. Mosolyogtunk és élveztük a játékot. Ez lehet a siker kulcsa a folytatásban.

Andrejs Odinokovs: – Profi csapat volt az ellenfelünk, amelyik pénzért játszik, mi pedig fiatal csapatként, a játék öröméért röplabdázunk. Elégedett vagyok a csapat játékával. Első alkalommal szerepeltünk ilyen rangos kupában és elmondhatom, hogy jó úton haladunk.

Továbbjutott a Békéscsaba kettős győzelemmel. A BRSE következő ellenfele a szlovén Calcit Kamnik lesz.

 

HETI PROGRAM:
December 19., csütörtök
19:00 Vasas Óbuda–CSM Alba Blaj (román; női Bajnokok Ligája) – Érd; Tv: DIGI Sport
19:30 Groningen (holland)–Fino Kaposvár (férfi Challenge-kupa, 1. forduló, visszavágó)
December 20., péntek
17:00 Utánpótlás-válogatott–Kecskeméti RC (férfi NB I) – Rácalmás
18:00 Békéscsabai RSE–Hungast-Haladás Szombathely (női Extraliga)
19:00 Utánpótlás-válogatott–Vidux-Szegedi RSE (férfi NB I) – Kunhegyes
December 21., szombat
13:00 DSZC-Eötvös DSE–Diósgyőri VTK-FUX (női NB I)
16:00 Utánpótlás-válogatott–Debreceni EAC (férfi NB I) – Kunhegyes
16:30 Utánpótlás-válogatott–Vegyész RC Kazincbarcika (férfi NB I) – Rácalmás
18:00 MTK Budapest–Fatum-Nyíregyháza (női Extraliga)