Challenge Kupa: nem bírt a Tokattal a Vegyész

A török Tokat Belediye Plevne vendégeként lépett pályára szerda este a Vegyész RC Kazincbarcika a férfi röplabda Challenge Kupában. A találkozót a hazaiak nyerték, akik fennállásuk során először indulhattak el egy európai kupasorozatban, miután októberben megnyerték a Balkán Kupát.

 

FÉRFI CHALLENGE KUPA, SELEJTEZŐ, 2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS:
Tokat Belediye Plevne (török) – Vegyész RC Kazincbarcika 3:0 (17, 12, 16)
Tokat, 650 néző. V.: Apanowicz (német), Weinberger (svájci)
Tokat: Cinar 7, Catal 11, Firkal 11, Bülbül 4, Hizarci 5, Hacioglu 3. Csere: Demirciler (liberó), Celik (liberó), Arslan 3, Tetik, Topal 2, Durgut 4, Dolasik. Vezetőedző: Ilker Altan.
Vegyész: Csizmadia 1, Blázsovics 12, Péter 2, Bibók 6, Árva 12, Juhász 3. Csere: Dudás (liberó), Páez. Vezetőedző: Marek Kardos.

A Kecskemét elleni, vasárnapi győztes bajnokihoz képest Marek Kardos vezetőedző három helyen is változtatott a kezdőben: Csizmadia Tamás, Bibók Balázs és Dudás Tamás is pályán volt az első ponttól kezdve, és gyakorlatilag végig is játszották az összecsapást. Amire nem mellesleg több száz lelkes hazai szurkoló látogatott ki, akik nem fukarkodtak a vastapssal és a hangorkánnal, de természetesen csak akkor, ha a kedvenceik szereztek pontot.

Fiatal csapatunk magabiztosan kezdte a mérkőzést, nem illetődött meg a nagy csarnokban. Csizmadiáék jó blokkjaiknak és bizony a török hibáknak köszönhetően tartották a lépést, egy állásban azonban beragadtak, és már ez is túl soknak bizonyult egy komoly ligában edződő ellenféllel szemben. Cansin Cinar jól nyitott, Gökhan Catal jól blokkolt, és pillanatok alatt a Tokat többpontos előnyre tett szert, amit a végéig már meg is őrzött – a Vegyésznek csak arra volt ereje, hogy egyszer visszajöjjön mínusz négyre (25:17).

A hazaiak a 215 centiméter magas átlójukat, Velizar Chernokozhevet leszámítva – aki egyébként kölcsönben szerepel Törökországban, eredetileg az olasz Perugia játékosa – a legerősebb kezdőjével “nyomult”, ennek ellenére a kazincbarcikaiak a szett első harmadában keveset hibázva ott voltak a sarkukban. Megint jött azonban egy állás, amiből nem tudtak a vendégek elmozdulni, meggyőző előnyét pedig már azért sem tudta leadni a Balkán Kupa-győztes, mert ekkor a VRCK is többet hibázott a kelleténél (25:12).

Árva Milán és Blázsovics Péter pontjaival harcolt a Vegyész, előbbi főleg támadásban, utóbbi pedig nyitásban tudott kellemetlenséget okozni a tokatiaknak. Péter Márton jó sáncának köszönhetően kettőre feljött a Kazincbarcika, de a piros-feketék azonnal megrázták magukat, és néhány kőkemény szervával és ütéssel rögtön megléptek öt egységgel. Az érezhető minőségbeli különbséget a Vegyész nem tudta eltüntetni, néhány hosszabb, látványosabb labdamenetet sikerült ennek ellenére megnyernie. A törökök azonban még a padról behozott játékosokkal is magabiztosan tudtak játszani, így megérdemelten nyerték a párharc első mérkőzését (25:16).

Ilker Altan: – Számunkra nem volt más lehetőség, nyerni kellett, mert a bajnokságban gyengén kezdtünk. Habár az eredmény szerint simán nyertünk, amíg ellenfelünk figyelme nem lankadt, addig nem lazíthattunk. Szerencsére utána sem engedtünk ki, végig sikerült jól játszanunk.

Marek Kardos: – Jól kezdtük a szetteket, fegyelmezettek voltunk, aztán egy-két állásban megtorpantunk. Ilyenkor egyre többet hibáztunk, nehezen tudtunk túllendülni ezeket a periódusokon, a Tokat pedig ezt megbüntette.

(vrck.hu)