Légióskörkép V. – mind a hat kupában lesz kiknek szurkolni

Szokásainkhoz híven idén is elkészítjük körképünket arról, hogy mennyi külföldi röplabdázónak kérte játékengedélyt Magyarországon, illetve hány magyar játszik a külföldi bajnokságokban. Összeállításunk záró, ötödik fejezetében azokkal a játékosokkal foglalkozunk, akiknek csapata érdekelt valamelyik nemzetközi kupában.

 

Szerencsére ilyenek is akadnak szép számmal, összeadva klubcsapatainkkal minden kupára jut legalább egy magyar induló.

Az ismert, hogy női Bajnokok Ligájában a magyar bajnok Vasas Óbuda kiharcolta a főtáblára kerülést, így legalább februárig szurkolhatunk a piros-kékeknek. A férfiaknál két magyar játékos is érdekelt: Pádár Krisztián a B-csoportban szereplő orosz Fakel Novij Urengojt erősíti, míg Baróti Árpád az E-csoportban szereplő lengyel Zaksa Kedzierzyn-Kozle játékosa.

A CEV Kupában a Fatum Nyíregyháza mellett egy-egy férfi és női játékos miatt leszünk még érdekeltek. Utóbbiaknál Szakmáry Gréta csapata, a német SSC Palmberg Schwerin a holland Sliedrechttel találkozik majd, s Grétiék ága igencsak ígéretes, az elődöntőig gyakorlatilag kötelező eljutniuk. Ami a férfiakat illeti, a görög Olimpiakosz Pireuszban szereplő Gergye Roland, az olasz Leo Shoes Modena ellen játszhat majd az első fordulóban. De igazából ide vehetjük ifjabb Grózer Györgyöt is, aki az orosz Zenti Szentpétervár színeiben szerepel ebben az idényben, rájuk a bolgár Neftohimics 2010 Burgasz vár a nyitókörben.

Természetesen a Challenge Kupa lesz a legzsúfoltabb a mieink számára, már csak azért is, mert mindkét nemnél három-három magyar klub indul: a nőknél a Békéscsaba, a Kaposvár és az UTE, míg a férfiaknál a Kazincbarcika, a Pénzügyőr és a Kaposvár – a két kaposvári csapat már pályára is lépett a selejtezőben, a bajnok VRCK pedig szerdán fog.

Ami a légiósokat illeti, ott csak a férfiaknál lesznek érdekeltségeink: Szabó Dávid a román ACS Volei Municipal Zalau játékosaként a dán Gentofte Volley ellen játszhat majd az első fordulóban, míg a másik csapat a Koch Róbert által dirigált UVC Holding Graz, melynek keretében a magyar utánpótlás-válogatott Mikuláss Koch Marcell is ott van. A szabályok szerint azonban nem szerepelhet nemzetközi kupában, mert 18 év alatti játékengedéllyel játszik Ausztriában. Az osztrákok a spanyol Unicaja Costa de Almeria ellen lépnek majd pályára az első fordulóban.