Az Európa-bajnokság lett az év eseménye – sorsoltak a BL-ben

Idén Szófiában tartották az Európai Röplabda Konföderáció évzáró gáláját – egy éve Budapest volt a házigazda – és azzal egybekötve a Bajnokok Ligája főtáblájának sorsolását, amelyen magyar részről a Vasas, illetve az orosz Fakel Novij Urengoj légiósaként Pádár Krisztián volt érdekelt.

 

A szófiai sorsoláson a magyar bajnok Vasas Óbuda is érdekelt volt, igaz vár még rájuk egy visszavágó jövő hét csütörtökön Tiranában, ám a budapesti 3:0-s siker után jó esélyei vannak a főtáblára jutásra a piros-kékeknek.

Amennyiben ez sikerül, úgy a magyar együttes a tavalyi BL-döntős és olasz bajnok Conegliano, a francia Nantes, illetve a 2018-ban BL-ezüstérmes román Alba Blaj csapatával szerepel egy csoportban.

A Vasas a fent említett klubok közül a Nantes-tal két szezonnal ezelőtt már összecsapott: akkor a Challenge Kupában Budapesten 3:2-es, az idegenbeli visszavágón 3:0-s francia siker született.

A magyar bajnok az albán Partizani Tirana elleni selejtezős párharc visszavágóját jövő csütörtökön vívja idegenben, a szerdai első meccsen 3:0-ra győzött a Vasas. Ha a Vasas sikerrel jár, akkor a második magyar csapat lesz, amely a BL főtábláján szerepel. Először ez a Nyíregyházának sikerült a 2002-2003-as, illetve a 2003-2004-es idényben.

A férfiaknál Pádár Krisztián révén van magyar érdekeltség, aki a következő idényben az orosz Fakel Novij Urengoj játékosa lesz. Csapata az ugyancsak orosz Kubassz Kemerovóval, a német Berlin RV-vel és a szlovén Ljubljanával került egy csoportba.

A csoportokból az első helyezettek és a három legjobb csoportmásodik jut tovább a negyeddöntőbe.

 

A BAJNOKOK LIGÁJA CSOPORTBEOSZTÁSA, NŐK
A-csoport: Eczacibasi Vitra Istanbul (török), Budowlani Lódz (lengyel), LP Salo (finn), Fenerbahce Opet Istanbul (török)
B-csoport: VakifBank Istanbul (török), Lokomotiv Kalinyingrad (orosz), Nova KBM Branik Maribor (szlovén), Savino Del Bene Scandicci (olasz)
C-csoport: Igor Gorgonzola Novara (olasz), LKS Commercecon Lódz (lengyel), Allianz MTV Stuttgart (német), VK UP Olomouc (cseh)/Himik Juzsnyij (ukrán)
D-csoport: A. Carro Imoco Conegliano (olasz), Nantes VB (francia), CSM Volei Alba Blaj (román), Vasas Óbuda/Partizani Tirana (albán)
E-csoport: Dinamo Moszkva (orosz), RC Cannes (francia), Marica Plovdiv (bolgár), Uraolcska-NTMK Jekatyerinburg (orosz)

FÉRFIAK
A-csoport: Cucine Lube Civitanova (olasz), Fenerbahçe HDI Isztambul (török), Jihostroj Ceske Budejovice (cseh), Trentino Itas (olasz)
B-csoport: Kuzbassz Kemerovo (orosz), Berlin Recycling Volleys (német), ACH Volley Ljubljana (szlovén), Fakel Novij Urengoj (orosz – Pádár Krisztián)
C-csoport: Zenit Kazany (orosz), Halkbank Ankara (török), Greenyard Maaseik (belga), Jastrzebski Wegiel (lengyel)
D-csoport: Sir Colussi Sicoma Perugia (olasz), Projekt Warszawa (lengyel), Tours VB (francia), selejtezőből feljutó csapat
E-csoport: Zaksa Kedzierzyn-Kozle (lengyel), VfB Friedrichshafen (német), Knack Roeselare (belga), selejtezőből feljutó csapat

 

Ezt követően tartották meg a CEV Évzáró Gáláját, amelyen Ludvig Zsolt főtitkár képviselte az MRSZ-t, amely komoly elismerésben is részesült: az év eseményének ugyanis az női és férfi Európa-bajnokságot választották, s előbbinek a magyar szövetség is az egyik társrendezője volt Lengyelországgal, Szlovákiával és Törökországgal, míg a férfi Eb-t Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Szlovéniában rendezték.

A legjobbaknak járó díjakban a szerbek domináltak, ami nem is csoda, hiszen a férfiaknál és a nőknél is megnyerték az Eb-t. A legjobb női játékos Tijana Boskovics, a legjobb férfi pedig Urosz Kovacsevics lett, míg a legjobb férfi edző az Európa-bajnok válogatott kapitánya, Szlobodan Kovac, a legjobb női pedig a BL-győztes olasz Novara trénere, Massimo Barbolini lett. A legjobb női strandröplabda párosnak a lett Tina Graudina, Anastasija Kravcenoka, a legjobb férfinak pedig az orosz Vjacseszlav Kraszilnyikov, Oleg Sztojanovszkij duót választották, míg a legjobb edzőnek a norvég Kare Molt.