Az ötödik szettben kerekedett felül a BRSE a Vasas otthonában

Nem mindennapi rangadó végén kerekedett felül a BRSE a bajnoki címvédő Vasas Óbuda otthonában, a női röplabda Extraliga második fordulójának rangadóján. A csabaiak már 2-1-re vezettek, aztán úgy tűnt, feltámad a házigazda, az ötödik, rövidített játékrész mégis a vendégek sikerét hozta. A horvát Klarics 32 pontig meg sem állt.  

A Vasas honlapjának beszámolója szerint mindkét csapat lendületes támadójátékkal kezdte a mérkőzést, de a békéscsabai hibák nyomán Vasja Samec Lipicer, a vendégek vezetőedzője hamar időt kért (6-3). A folytatásban rengeteg volt a rossz megoldás, a BRSE már 18-14-re vezetett, Juhár Dalma védekezése után viszont, 19-19-nél utolérte ellenfelét a Vasas. Török újabb jó támadásaival a vezetést is átvette a hazai együttes, de a hajrá már a korábbi ötszörös bajnoké volt (23-25, 0-1).
A második játszma Török kiváló szerváival indult, és a folytatásban sem tudott két pontnál közelebb zárkózni a Békéscsaba. Mindig volt valaki, aki jó megoldással vétette magát észre a hazai oldalon (11-7). Továbbra is egymást váltották a szép megoldások és a buta hibák, és a hangulatra egyre kevésbé lehetett panasz. Abdulazimova támadása után 22-20-ra vezetett a Vasas, ami ezután következett, azt nehéz szavakba foglalni. Előbb a bajnoknak volt egymás után két szettlabdája, aztán hárítottak összesen hármat, majd a BRSE is további hármat, végül Barbara Dapic próbálkozását sáncolta Ana Tiemi, a 40 perces etap végén ezzel alakult ki a 32-30-as eredmény.


A harmadik felvonást a vendégek kezdték jobban (4-8), és a csabai alakulat a folytatásban is kézben tartotta az irányítást. A Karla Klaric vezette BRSE a végén sem adta le az előnyét, így ismét vezetett a vendéggárda. (19-25, 1-2).
A negyedik szett elején Dékány nyitássorozata 7-0-nál ért véget, a vendégek 10-1 után mutattak némi életjelet, de a magára találó Kostelanskával nem bírtak, így hamarosan másodszor is időt kért Vasja Samec Lipicer. A Vasas végül ritkán látható különbséggel egyenlített (25-8, 2-2).
A döntő szettet a BRSE kezdte jobban, a Vasas Kostelanská támadásaival tartotta a lépést a nagy riválissal. A rendkívül lelkesen játszó békésiek a térfél-cserénél 8-4-re vezettek, és a folytatásban már nem változott a játék képe. A csabai csapat így két ponttal távozhatott a fővárosból (10-15, 2-3).

Extraliga, 2. forduló:
Vasas Óbuda – Békéscsabai RSE 2-3 (-23, 30, -19, 8, -10)
Folyondár utca, 400 néző. Vezette: Ujházi, Mezőffy
Vasas: Török 12, Kalicanin 5, Kjelstrup 1, Dékány 14, Abdulazimova 12, Ana Tiemi 6. Csere: Juhár (liberó), Villám 13, Gyimes 2, Kostelanská 18. Vezetőedző: Jakub Głuszak.
BRSE: Glemboczki 7, Pekárik 12, Dapic 10, Klaric 32, Bodnár 13, Evans 4. Csere: Molcsányi (liberó), Bodovics, Fábián 1, Szedmák. Vezetőedző: Vasja Samec Lipicer.

Jakub Gluszak: – A támadásunk hatékonyságán és a kritikus helyzetek megoldásán múlt a siker. Amikor hozzád hozzád hasonló erősségű ellenféllel játszol, apróságok döntenek. A Békéscsaba nagyon jól, nagy szívvel röplabdázott. A negyedik szett amolyan baleset volt, tudtam, hogy az ötödik játszmában visszajönnek. Nem játszottunk jól, de a gyorsan tovább kell lépnünk, és felkészülni a szerdai Bajnokok Liga-meccsre.

Vasja Samec Lipicer: – Az igazi intenzív és minőségi játékot az első három játszma hozta, aztán a negyedikben a Vasas remekelt. Az ötödik szettben remekül kezdtünk, mondtam a lányoknak, ne foglalkozzunk az előzővel, higgadtak maradtunk. A Vasas remek ellenfél volt, erős csapattal és nagy kerettel. Ha nem nyertünk volna, akkor is elégedett lennék az első három szettel, de pszichológiailag sokat jelent a siker.

Férfi NB I.

Nem borult a papírforma: a Fino férfi röplabdacsapata három szettben verte a debrecenieket az új évad első hazai bajnoki találkozóján, immár az arénában. A házigazda legeredményesebb játékosa a 11 pontig jutó Horváth Kristóf volt.

Fino Kaposvár–DEAC 3–0 (20, 18, 21)
Kaposvár Aréna, 400 néző. V.: Soltész R., Pőcze A.
Fino Kaposvár: Keen, Bozóki 7, Makarov 6, Kalmár Á. 9, Horváth K. 11, Nagy J. 5. Csere: Kiss M. (liberó), Kulcsár A., Bögöly 3, Martinez, Kruzskov 1. Vezetőedző: Ruben Wolochin.
DEAC: Csizmadia 2, Tóth A. 7, Budai 8, Remete 4, Hubicska 12, Fazekas. Csere: Mészáros (liberó), Veres 2. Vezetőedző: Fodor Antal.
A mérkőzés alakulása. I . játszma: 0–2, 3–4, 7–7, 9–8, 11–9, 18–14, 23–19. II. játszma: 2–1, 6–3, 10–7, 13–11, 15–14, 17–13, 23–18. III. játszma: 3–1, 6–4, 7–6, 15–12, 18–14, 19–18, 23–21.

Ruben Wolochin: Nagyon örülök annak, hogy hazai pályán győzelemmel mutatkoztunk be, a játékosok pedig éltek a lehetőséggel, amit adtam nekik. Soha nem könnyű egy olyan mérkőzés, ahol nagy a tudáskülönbség a két csapat között, de igyekeztünk végig jól összpontosítani.

Fodor Antal: Gratulálok a kaposváriaknak! Összességében, úgy gondolom, nem vallottunk szégyent, tisztességesen helytálltunk a rekordbajnok otthonában