Brazil átló és közös akadémiai rendszer Kazincbarcikán

A magyar bajnoki címvédő Vegyész Röplabda Club Kazincbarcika szerződtette a legutóbbi idényben a spanyol Barcelonában játszó, korábban a spanyol élvonal legjobbjának is megválasztott Marcílio Bragát.

 

A rutinos, 38 éves brazil átló, akit teljes nevén Marcílio José Braga da Silvának hívnak, egyéves szerződést kötött az egyesülettel, amely tartalmaz egy opciós évet is. Braga a legutóbbi idényben a Barcelona játékosa volt, azt megelőzően a szlovák Prievidzában játszott, ahol bajnoki címet és kupát nyert, emellett a szezon legjobbjának is megválasztották mindkét sorozatban. Még komolyabb elismerést kapott a spanyol Almeriában eltöltött időszaka alatt a 2015-2016-os szezonban, hiszen triplázott együttesével – megnyerték a bajnokságot, a Spanyol Kupát és a Spanyol Szuperkupát –, Bragát pedig mindhárom kiírás legértékesebb játékosának választották. Pályafutása alatt játszott még hazájában, Portugáliában, Argentínában, Görögországban, Franciaországban és Iránban is.

“Azért választottam a Vegyészt, mert több forrásból is rengeteg jót hallottam a klubról, na és persze a címvédőről van szó. Tudom, azért fogunk dolgozni, hogy továbbra is az élen maradjunk” – mondta a vrck.hu-nak a rutinos brazil, aki egy érdekességgel is szolgált, ha már a csapat a Don Bosco Sportközpontban játssza hazai mérkőzéseit. “Ismerem Don Bosco munkásságát, csodálatos dolgokat tett élete alatt, és az én városomban is remek kapcsolatot ápol egymással a szalézi rend az iskolával.”

„Marcílio egy nagyon összetett, kész játékos” – mondta a rutinos brazilról Marek Kardos vezetőedző. – “Rendkívül hatékonyan támad a magas labdákból, és kiváló a felugrásos nyitása. Nagyon karizmatikus srácról van szó, aki tiszteli a játékot, számomra úgy tűnik, neki a család mellett a röplabda is fontos. A mi együttesünkben vezéregyéniségnek kell lennie, hiszen rutinos, több jó bajnokságban is bizonyított. Fontos volt, hogy játszott Franciaországban, így gyorsan megérti majd a mi játékstílusunkat is.”

 

A hétfő délutáni sajtótájékoztató második részében Kárpáti László klubelnök mellett a Don Bosco szaléziak részéről Vitális Gábor atya, a kazincbarcikai rendház igazgatója vett részt.

A VRCK felnőtt csapatát a pályán idén is hasonló célok vezérlik, mint a korábbi két szezonban, de a klub életében vannak fontosabb célkitűzések is. Elsődleges a Regionális Röplabda Központ megépítése, egyben az akadémiai rendszer kialakítása, amelyben a klub számíthat a szalézi rendre. Ehhez kapcsolódik a másodlagos cél, az utánpótlás-nevelés fejlesztése, hogy azt méltó helyen tudja megkezdeni a Vegyész.

“Az egyre gyümölcsözőbb együttműködést, amit a Don Bosco szalézi renddel és a Don Bosco Sortközponttal elkezdtünk, szeretnénk folytatni és magasabb szintre emelni” – fogalmazott Kárpáti László klubelnök, aki emlékeztetett, a rendnek a kazincbarcikai bázisa a legnagyobb Magyarországon. – “Ennek érdekében hetek óta egyeztetésben vagyunk a szaléziak helyi képviselőivel, és ennek kézzelfogható jelét is be fogjuk mutatni. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium két csapata, egy U19-es fiú és egy U21-es leány csapat is VRCK Szalézi néven fog indulni az új idényben, és a Don Bosco Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégiumban is szeretnénk elkezdeni a röplabdát, elsősorban a sportág megismertetése, megszerettetése céljából. A Don Bosco szaléziak logója és neve a mezünkre is fel fog kerülni. Az akadémia kialakításában történő együttműködésünk ennél lényegesen többről fog szólni, a következő napok feladata lesz ennek a konkretizálása. Bízom benne, hogy együtt eredményesek leszünk ezen a téren is.”

Kárpáti megköszönte a lehetőséget a szaléziaknak abban is, hogy lehetőséget biztosítanak a férfi csapatnak heti két alkalommal délelőttönként az edzésekhez. Mint mondta, náluk éveken keresztül nem volt esély erre, elérhetetlen vágy volt a számukra.

“Kazincbarcikán a szaléziak nagyon mélyen elköteleződtek a fiatalok felkarolásában, segítésében” – ezt már Vitális Gábor atya mondta a sajtóeseményen. – “A Don Bosco-i nevelés nagyon fontos eszköze, hogy a fiatalok a szabadidőt hasznosan tudják eltölteni, olyan alternatívát kínáljunk nekik, hogy azzal a képességeiket fejlesszék, akár profi szinten is megmutathassák magukat. Ez egy remek lehetőség, hogy a sportban jobban elköteleződjenek, ráadásul itt, az általunk néhány évvel ezelőtt felhúzott Don Bosco Sportközpontban. Az ifjúknak eddig is volt lehetőségük a sportolásra, de most a röplabdával akár versenyszinten is kipróbálhatják magukat. Remélem, sikerül egy jó kapcsolatot kiépíteni az akadémiai rendszer keretein belül is.”

Vitális Gábor atyától megtudtuk, a szaléziak több mint 130 országban vannak jelen, így a VRCK-val olyasfajta együttműködésben gondolkodnak, amely megnyitja a világot a fiatalok előtt, mind Kazincbarcikán, mind pedig a rend vonulatában. “Rengetegen jöhetnek ide, mehetnek máshová, így pedig a rend és a csapat is rengeteg tapasztalatot szerezhet” – tette hozzá.

Az idén fennállásának 50. születésnapját ünneplő Vegyész méltóképpen szeretne megemlékezni a kerek évfordulóról. Ennek érdekében már javában tart a szervezés a Don Bosco Sportközponttal karöltve, aminek egyelőre még nincs időpontja, de kiállítás, családi nap, kerekasztal-beszélgetés és röplabdamérkőzés is szerepelni fog a vegyészes napban.