Női röplabda Eb – Jan De Brandt kihirdette végleges keretét

Kihirdette 14 fős Európa-bajnoki keretét Jan De Brant, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki az augusztus 23-án kezdődő budapesti Európa-bajnokságot felvezető hivatalos sajtótájékoztatón sorolta fel az Eb-résztvevő játékosok névsorát. 

De Brandt a szerdai bejelentésen azt mondta: a rutin mellett a fiatalos lendületre van szüksége minden poszton, ezért döntött a nevezett röplabdázók mellett. “Hosszú lesz a torna, minimum öt, de remélem több mérkőzés vár ránk. Bízom abban, hogy ha a fiataloknak be kell szállniuk, akkor azt a plusz lendületet hozzá tudják majd tenni a csapatjátékhoz, amire szükségünk lesz” – fogalmazott a szakvezető.

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára kijelentette: a Papp László Sportaréna “röplabdásítása” sikerült, minden készen áll a kontinenstornára. “Délután a csapatok már birtokba is veszik a csarnokot. Az a célunk, azért dolgoztunk, hogy a torna után a játékosok, a szurkolók és mindenki elégedetten távozzon Budapestről” – mondta a főtitkár. A magyar válogatottal kapcsolatban úgy fogalmazott, a cél a csoportból való továbbjutás, a nyolcaddöntős szereplés kivívása. “Bízunk a jó hangulatban és a telt házban, az első három napra szerencsére már majdnem minden jegy elkelt” – tette hozzá Ludvig Zsolt.

Bokorné Liliom Rita csapatkapitány szerint már nagyon várják “azt a bizonyos első nyitást” a Papp László Sportarénában. “Hosszú és sokszor fárasztó volt a felkészülés, rengeteg mérkőzést játszottunk, de ennek köszönhetően bármilyen felállásban is lépünk pályára, nyugodtan fogunk játszani” – fogalmazott.

Szakmáry Gréta, a német Schwerinben légióskodó négyes ütő kiemelte: most, hogy már a célegyenesben vannak, kicsit izgulnak, de nagyon várják, hogy megmutassák a szeretteiknek és a szurkolóknak, mire készültek az elmúlt négy hónapban. Az Európa-bajnokság után visszavonuló Sándor Renáta szerint az utolsó napok legfontosabb feladata, hogy megszokják az arénát, és a pénteki nyitómeccsre már ne okozzon gondot a megszokottnál nagyobb tér.

A budapesti társrendezésű Európa-bajnokság pénteken kezdődik, a magyarok elsőként az Eb-újonc észtekkel találkoznak a Papp László Sportarénában. A hatcsapatos csoport első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, a sorozatban harmadszor Eb-résztvevő házigazdák sorrendben a románokkal, az azeriekkel, a horvátokkal és a hollandokkal csapnak még össze.

A magyar válogatott Eb-kerete:

feladók: Bleicher Réka, Tálas Zsuzsanna

ütők: Bokorné Liliom Rita, Dékány Bernadett, Szerencsés-Miklai Zsanett, Németh Anett, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Török Kata

centerek: Gyimes Zsófia, Nagy Eszter, Pekárik Eszter

liberók: Molcsányi Rita, Tóth Fruzsina