Extraliga-körkép – 3. rész – együtt a bajnokcsapat magja, jól erősítettek a lilák

A női Extraliga két fővárosi élcsapata is nagy erőkkel készül a következő évadra. A Vasas Óbuda bajnoki címvédőként, az UTE pedig negyedik helyezettként vág neki a küzdelmeknek, és a nyári játékosmozgásból egyértelműen kiderül, hogy a két szakosztály a 2019/2020-as évadban is szeretne nagyot alkotni.

A bajnokcsapat magja továbbra is Vasas-mezben folytatja a játékot, méghozzá a lengyel Jakub Gluszak vezetőedző irányításával. A következő szezonban is a piros-kékeket erősíti Ayshan Abdulazimova, Ambrosio Melani, Dékány Bernadett, Juhár Dalma, Mária Kostelanská, Mihály Dorka, Takagui Ana Tiemi, Török Kata és Villám Lilla. Öten – köztük négy légiós – távoztak a csapattól, így a liberó Nikolina Božičević, a center Da Silva Núria Lopes, a négyesütő Panagiota Dioti, az átló Eržen Darja, valamint a feladó Durst Anna. Az együtteshez öt röplabdázó kötelezte el magát. A magyar válogatott feladó Bleicher Réka, valamint a 19 éves ütő Hajós Aliz az UTE-ből érkezik, a center Gyimes Zsófia az Egyesült Államokban járt egyetemre (Kansas State University) az utóbbi években, előtte a TFSE játékosa volt. A szerb nemzetiségű, ám már magyar állampolgárságú center Sanja Kalicanin a korábbi években a nagy rivális Nyíregyházában játszott, így bőven van tapasztalat a képességeiről. A dán ütő Trine Noer Kjelstrup az előző idényt Finnországban töltötte, onnan érkezik a fővárosba.
– A csapatépítés folyamatában lényeges szempontunk volt, hogy minden poszton legyen magyar és külföldi játékosunk is, és rendelkezzünk négy centerrel, mert ez tavaly nem volt meg. Ezeket az elképzeléseket sikerült megvalósítani – mondta Sarlós Márton ügyvezető. – A feladó- poszton sokak véleménye szerint a magyar mezőny legjobbja Ana Tiemi játszik a Vasasban, ám hosszabb távra tervezve, szerettünk volna erre a posztra egy magyar játékost is. A válogatott Bleicher Réka mind játéktudásban, mind mentalitásban nagyon illik közénk. Fejlődni, tanulni akar ő is, ennek érdekében még azt is bevállalta, hogy most Tiemi „mögé” igazol hozzánk, mi pedig hosszútávon számítunk rá.
A Vasas Óbudával kapcsolatos hír, hogy a bajnoki cím megnyerésével ősszel a BL selejtezőjében indulhat a csapat, és október első felében oda-visszavágó alapon a montenegrói bajnok Luka Bar csapatával mérkőzik meg, továbbjutás esetén pedig még egy kört kéne teljesíteni a főtáblához – írta az egyesület honlapja.

Újpesten is nagy volt a játékosmozgás az elmúlt hetekben. Vegyük sortra, hogy néz ki jelenleg a 2019/2020-as keret!. Az új igazolások közé tartozik a cseh válogatott ütő, Petra Kojdová, a kubai Dayami Sanchez Savón, a Franciaországból hazatérő Lacombe (Takács) Zsófia, valamint a 22 esztendős kanadai szélső ütő, Sarah Chase. Sarah (képünkön) 11 évesen kezdett el röplabdázni, amit élete legjobb döntésének tart. A kaliforniai, Szent Mary Főiskolán végzett kineziológia szakon, és ez idő alatt a főiskola csapatát erősítette mind teremben, mind strandon. Három éve a kanadai nemzeti válogatott tagja – írja a szakosztály honlapja.
„Nem sokat tudok még Magyarországról és a magyar röplabdáról, de sokat hallottam már csapattársaimtól az országról, kultúráról és csak szépeket meséltek. Honfitársam Jennifer Cross játszott az UTE-ban két évvel ezelőtt: nagyon jól érezte magát itt, így mikor jött a megkeresés, nagyszerű lehetőségnek ígérkezett számomra. Budapestről is sok szépet hallottam, alig várom, hogy körbenézhessek, mikor időm engedi. A célom, hogy a magyar bajnokságban és a kupában minél előrébb végezzen a csapat és hogy a válogatottal kvalifikáljuk magunkat a 2020-as olimpiára” – nyilatkozta a játékos.


Szintén friss hír, hogy egy év után hazatért Újpestre Ancsin Kitti, aki az elmúlt évadban bajnoki ezüstérmet és Magyar Kupát nyert a Nyíregyháza tagjaként. Budaörsről két 21 éves fiatal, a center Kilyénfalvi Zsófia és a liberó Maurer Katalin (képünkön) szerződött a lilákhoz. A szakosztály vezetőinek sikerült szerződést hosszabbítaniuk a kolumbiai Valerin DeLacruz Carabalival, a három éve az UTE színeiben szereplő Nagy Viktóriával.