Extraliga-körkép – 2. rész – a legjobbakkal versenyezne a Diamant, átalakulóban a JBRK is

Elkezdte a felkészülést a 2019/2020-as női Extraligás szezonra az 1. MCM-Diamant Kaposvár röplabda együttese. A nyáron kiváló játékosok sora érkezett a klubhoz, amely nemcsak a hazai pontvadászatban és a Magyar Kupában, hanem első kaposvári női röplabdacsapatként a nemzetközi porondon is megméreti majd magát. A Jászberényi RK ugyancsak munkába állt: a csapat a szokásokhoz híven, augusztus első vasárnapján kerti partival nyitotta meg a felkészülési időszakot. Bár sok új játékos és néhány új edző érkezett, már az első találkozás is jó hangulatban telt a jászságiaknál.

– Óriási változások voltak a csapaton belül, ezért először fel kell mérnem, ki, hogyan reagál az edzésekre – mondta Sasa Nedeljkovic, az 1. MCM-Diamant Kaposvár Extraligás együttesének vezetőedzője. – Fontos nekem és a stábnak is, hogy olyan feladatokat rakjunk össze, hogy mindenki a lehető legjobban tudjon teljesíteni. Egyelőre három napot edzünk zsinórban, majd egy pihenő következik, utána pedig négy nap tréning után lesz egy szabadnap. Ezalatt folyamatosan figyelem a sportolóinkat és hozzájuk alkalmazkodva emeljük vagy csökkentjük az intenzitást. Az egyik legfontosabb dolog, hogy sérülés nélkül teljesítsük a felkészülést, időnk van, hiszen kilenc hét áll a rendelkezésünkre. Technikailag, taktikailag és mentálisan is a topon kell lennünk, hiszen a riválisaink is nagyon jól erősítettek, bátran kijelenthetem, amióta létezik a magyar bajnokság, azóta ez lesz a legerősebb.
Már az NB I.-et is arra használta fel a Diamant vezetősége, hogy felkészítse az egyesületet a legfelsőbb osztályra.


– Az elmúlt szezonban mindenki előrébb tudott lépni a klubnál: profi szintre emeltük a szervezést, a körülményeket és a hozzáállást is – hangsúlyozta a vezetőedző. – Már január, február környékén tudtuk, mit akarunk, s ennek rendeltünk alá mindent. Hiszen ott akarunk lenni a legjobbak között, jó meccseket vívni velük és le akarjuk győzni őket. A keretet úgy alakítottuk ki, ahogy azt elterveztem, s ez a csapat alkalmas arra, hogy ott legyen az élmezőnyben. Komoly hazai és külföldi röplabdázókat igazoltunk, az én feladatom pedig az, hogy erőnlétileg, technikailag, taktikailag és mentálisan is felkészítsem őket. Nemcsak a Kaposvárt, Somogyot, hanem az országot is képviselni fogjuk, de a röplabdázóink meg tudnak felelni ennek a kihívásnak.
Jan de Brandt tíz nap múlva hirdeti ki a 14-es válogatott keretet, jelenleg két kaposvári, Miklai Zsanett és Tálas Zsuzsanna is a hazai társrendezésű Európa-bajnokságra készül. – Örülnék, ha mindketten ott lennének az Eb-n – fogalmazott –, s hiszek a nemzeti együttesben is, úgy gondolom, tovább fognak jutni a csoportból és ez óriási eredmény lesz a folyamatosan fejlődő magyar röplabdának.

Jászberényben is történtek változások a nyáron. Az egyesület vezetői a közelmúltban jelentették be, hogy egy 27 éves, brazil szélsőütő, Jessica Ventura csatlakozott a többiekhez. A komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező röplabdázó hazáján kívül Svájcban és Olaszországban is játszott. Center poszton ugyancsak erősített a JBRK: a 25 esztendős Borsos Lili három szezont töltött Berényben, mielőtt tavaly az MTK Budapesthez szerződött volna, most azonban visszatért. és ugyancsak a fővárosi kék-fehérektől érkezett a 20 éves Szerényi Gréta, aki Nyíregyházán nevelkedett, 11 évig játszottam ott, majd Újpesten is megfordult.
– Három évet töltöttem Jászberényben, ahol jól éreztem magam. Sok embert ismertem meg és szerettem itt lenni. Makai Péter szezon utáni megkeresése megtisztelő volt számomra és egyeztetve a családommal a visszatérés volt kézenfekvő számomra – nyilatkozta Borsos a klub honlapján.
– Az MTK-val kiváló idényt zártunk az NB I-es bajnokságban és feljutottunk az Extraligába, és szeretnénk Jászberényben is eredményesen szerepelni – tette hozzá Szerényi Gréta.