Versenynaptár egyeztető fórum volt a Vasas-stadionban

A vadonatúj Illovszky Rudolf stadion sajtótermében tartotta második versenynaptár egyeztető fórumát a Magyar Röplabda Szövetség. A rendezvényre még az MRSZ küldöttgyűlésén merült fel az igény, majd júniusban Tatán tartották meg az első fordulót, most pedig a másodikat, amelyen nagyjából negyven klub képviselője vett részt.

 

A fórumot levezető Ludvig Zsolt főtitkár először is köszönetét fejezte ki a Vasas SC-nek, hogy helyet adtak az eseménynek, ugyanakkor azt is elmondta, hogy elvi megegyezés született arról, hogy a sporttelepen kaphat helyet majd a régóta tervezett „Magyar Röplabdázás Háza”, amelyben felépítését követően a válogatott és a sportág eseményeit rendezhetik majd.

Első napirendi pontként a férfi NB I programja merült fel, ugyanis az eredetileg tervezett 14 csapatos bajnokságból a SZESE-Győr nem vállalta az élvonalbeli indulást. Ezek után jelentkezett be az NB II-es Kistext SE, hogy szívesen indulna a győriek helyén. Ehhez azonban az elnökség engedélyére lenne szükség. Mindenesetre a jelenlévő NB I-es férfiklubok – élen a MAFC-cal és a Pénzügyőrrel – támogatták a harmadik fővárosi csapat élvonalbeli indulását. Ha az elnökség ennek ellenére sem fogadja el a Kistext indulását, akkor 12+1 csapatos bajnokságra kerül majd sor, hiszen a Tomanóczy Tibor által irányított utánpótlás-válogatott továbbra is szeretne lehetőséget kapni az NB I-es klubok ellen, viszont az egy teljesen más lebonyolítást igényel. Az MRSZ elnöksége még a héten dönt ebben a kérdésben.

A második felvetés a másodosztályú U17-es és U19-es bajnokság rajtjának a kezdését szerette volna eltolni szeptemberről októberre, amelyre a Versenybizottság és az Utánpótlás-bizottság elnökei, Mezei Zoltán és Szabados István azonnal igent mondtak.

A nyíregyháziak vetették fel azt a kérdést, hogy el lehetne tolni a női Extraliga rajtját október első napjairól egy héttel. Egyrészt, így az Eb-n szereplő játékosoknak egy héttel több ideje maradna a csapatba épülésre, másrészt, így le lehetne rövidíteni az alapszakasz és a rájátszás közötti háromhetes szünetet. A jelenlévő döntéshozók támogatták az elképzelést, így a rajt október 10-én, csütörtökön lesz.

A klubok kérésére várhatóan nem lesz forduló a Magyar Kupa döntőjének hetében sem, azonban amely csapatok nem lesznek érintettek az éremcsatákban, azok játszhatnak bajnokit azon a hétvégén is.

A legnagyobb vita a bajnokság csütörtöki játéknapjai körül alakultak ki. Az MRSZ ugyanis a televízió kérésére ezt a napot határozta meg a fordulók hivatalos játéknapjainak, azonban a klubok tiltakoztak az ellen, hogy a nem televíziós mérkőzéseket is ezen a napon kelljen lejátszani, hiszen ez nézőszámcsökkenéssel is jár, ráadásul ütközik az utánpótláscsapatok edzéseivel, valamint a nemzetközi kupanapokkal is.

A vezetők azonban igyekeztek megnyugtatni mindenkit, hogy a csütörtöki játéknap csak azok számára lesz kötelező, akik a tévés mérkőzéseket játsszák, a többiek áttehetik más napokra a meccseiket, és természetesen a nemzetközi kupameccseket játszó klubok is védettséget élveznek ilyenkor. A főtitkár felvetésére a nyolc női Extraligás csapat, valamint az M4 Sport képviselője az elkövetkező napokban összeül majd egy egyeztetésre és fordulóról fordulóra végig veszik majd a programot, hogy előre lehessen tervezni.

Felvetődött, hogy az utánpótlás-bajnokságok fordulóit egységesen szombaton rendezzék, hogy a gyerekek időben hazaérjenek a tornákról, azonban ezt az MRSZ vezetői elutasították, ugyanis olyan sok utánpótláscsapat van már, amennyinek az egy napon lejátszandó mérkőzéseire nincs elég játékvezető és jegyzőkönyvvezető.

A korosztályos döntők időpontjainál is lesznek változások: az U15-ös és az U21-es bajnokság döntője egy hétvégén lesz majd megrendezve, így az U17-es döntő – amely átlógott volna júniusra – kerül majd az U15-ös finálé helyére.

Ezzel a kérdéssel szorosan összefüggött, hogy a teremidény vége már kissé belelógott a strandröplabda idény elejébe, azonban ezzel is sikerült egy héttel lerövidíteni az átfedést. A strandröplabda Diákolimpia lebonyolításával kapcsolatban is érkezett javaslat: mivel a nevezők létszáma kezd már nagyon komoly méreteket ölteni (idén majdnem 1200 játékos nevezett és ez várhatóan tovább nő) egy felvetés szerint területi selejtezőket kellene tartani. Ugyan ezzel kapcsolatban a Strand- és Hóröplabda Bizottság jelenlévő tagjai aggályaikat fejezték ki, ám a felek abban egyeztek meg, hogy szeptemberben tartanak ezzel kapcsolatban egy egyeztetést.

Természetesen az ülésen született megegyezések csak javaslatok, azokat az MRSZ elnökségének is el kell még fogadnia.